Danskernes sundhed er i top ... men alkoholforbruget trækker ned

Danmark ligger på en 16.-plads målt på sundhed. Danskernes alkoholforbrug er dog kritisk ifølge ny sundhedsrapport.

Alkoholforsker Anette Søgaard er bekymret for det danske alkoholforbrug, men ser trods alt forbedringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rent vand og sanitet i top gør Danmark til et af de sundeste lande i verden at leve i. Danmark ligger på en samlet 16.-plads i en opgørelse over 188 landes sundhed.

Det slår et hold af internationale forskere fast i en rapport fra slutningen af september, der har til formål at overvåge udviklingen i global sundhed i forhold til FN's udviklingsmål for bæredygtighed frem mod 2030.

»Hvis man sammenligner med resten af verden, så ligger vi ret godt til blandt toppen med rent vand og sanitet.«

Det vurderer lektor og forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Kim Moesgaard Iburg. Han er én ud af de 1.800 forskere på verdensplan, der bidrager til forskningsprojektet Global Burden of Disease Study, som står bag rapporten.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

På førstepladsen finder man Island, der er et forbillede for verden på sundhedsområdet, hvis man spørger Kim Moesgaard Iburg.

»Især hvis man kigger på børnedødeligheden, som er ekstrem lav, både for under 5-års dødeligheden og for nyfødte. Men her er Danmark faktisk også godt med,« forklarer han.

På ti ud af 33 parametre scorer Danmark topkarakter, men der er også en række områder, hvor danskerne halter efter.

»Der hvor Danmark ligger længst fra at nå 2030-målene er på overvægt hos børn i alderen 2-4 år, selvmord, rygning og alkohol,« forklarer Kim Moesgaard Iburg.

Især på alkoholområdet har Danmark et arbejde at gøre. Her scorer vi lavest af alle i top 30 på sundhedsranglisten og på verdensplan scorer kun Østrig, Moldova, Ukraine, Rusland og Hviderusland lavere end Danmark.

Den danske alkoholkultur giver anledning til bekymring hos projektdirektør for Forskningsenheden for Klinisk Alkoholforskning ved Syddansk Universitet, Anette Søgaard Nielsen.

»Det er helt ubegribeligt, at vi stadig ikke har en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol. Men mange års fokus betyder endelig, at det så småt går i den rigtige retning, og det glæder vi os jo over.«

Anette Søgaard peger på sammenstødet mellem den danske og den sydeuropæiske alkoholkultur op gennem 60'erne og 70'erne som roden til det voldsomme forbrug i Danmark.

»Danskerne opdagede, at man kunne drikke alkohol til hverdag, men det betød ikke, at vi holdt op med at drikke os i hegnet, som vi har gjort i den nordiske kultur, hvor man drak sjældent, men meget.«

Udviklingen går i dog den rigtige retning i Danmark, og alkoholforbruget er dalende. Forebyggelsen er begyndt at lykkes, og niveauet på behandlingen af alkoholmisbrug er også højt.

Alkoholdebuten forekommer senere og senere for de unge. Men danskerne er dog stadig dem, der begynder med at indtage alkohol tidligst. Det fortæller Anette Søgaard Nielsen.

»Det er derfor vigtigt, at vi nu bliver ved med at have fokus på alkohol, så vi kan komme på niveau med de lande, vi normalt sammenligner os med,« slutter Anette Søgaard Nielsen.