Danske hjerteoperationer får topkarakter

De hjemlige hjertelæger og -sygeplejersker leverer høj kvalitet, når de har en patient under kniven. Men der er brug for bedre rapportering af operationernes forløb, lyder det fra Hjerteforeningen.

Patienter, der lægger sig under kniven i forbindelse med en hjerteoperation i Danmark, kan trække vejret roligt op til indgrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVEND ÅGE MORTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienter, der lægger sig under kniven i forbindelse med en hjerteoperation i Danmark, kan trække vejret roligt op til indgrebet.

Landets hjertecentre leverer nemlig høj kvalitet og lever stort set op til alle kvalitetskrav, myndighederne opstiller. Det viser årsberetningen fra Dansk Hjerteregister.

Opgørelsen peger også på, at overlevelsessandsynligheden efter indgreb som ballonudvidelser og bypassoperationer aldrig har været højere. Det er yderst positivt, men det betyder ikke, at der ikke er plads til forbedringer, påpeger Hjerteforeningen.

Herfra efterspørges bedre rapportering om forskellige forhold i forbindelse med operationen, når denne er overstået. Ellers kan det være umuligt at overvåge kvaliteten af de enkelte indgreb, forklarer Hjerteforeningens formand, overlæge Henrik Steen Hansen.

» Hvis ikke alle udfylder rapporterne fyldestgørende, kan vi ikke overvåge og sikre kvaliteten af dansk hjertebehandling. Derfor opfordrer Hjerteforeningen til, at alle danske hjerteafdelinger konsekvent rapporterer komplikationer,« siger han i en pressemeddelelse.

Formanden peger på, at man risikerer en underrapportering om de komplikationer, der kan opstå i forbindelse med de komplekse operationer.