Dansk strid om våbeneksport til Saudi-Arabien

Når udenrigsminister Kristian Jensen (V) og kronprinsparret søndag indleder det omstridte besøg i Saudi-Arabien, skal budskabet være klart: Danmark støtter et EU-forslag om at forbyde våbeneksport til det saudiske regime. Det kræver oppositionen. Venstre afviser.

I EU er det ikke mindst britiske virksomheder, der tjener milliarder af kroner på at eksportere våben til den saudiske hærs krig i Yemen, og det er dokumenteret, at de britiske våben er blevet brugt til at angribe civile mål i Yemen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal være helt klar i mælet over for sine saudi-arabiske værter, når han søndag indleder et besøg i den omstridte Golfstat sammen med kronprinsparret og en større erhvervsdelegation: Budskabet bør være, at Danmark støtter et forslag fra Europa-Parlamentet om at indføre en våbenembargo over for Saudi-Arabien på grund af landets bombardementer af civile i nabolandet Yemen.

»Vi mener generelt, at EU bør øge presset på de regionale stormagter, der bærer en stor del af ansvaret for konflikter og krige i Mellemøsten. Det gælder også i forhold til Saudi-Arabien og eksport af våben,« siger de radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, der understreger, at en våbenembargo over for styret i Saudi-Arabien »selvfølgelig kræver forberedende arbejde i EU.«

»Men derfor kan og bør udenrigsministeren alligevel gøre Saudi-Arabien opmærksom på, at tålmodigheden er ved at slippe op i de europæiske lande,« fastslår Martin Lidegaard.

I EU er det ikke mindst britiske virksomheder, der tjener milliarder af kroner på at eksportere våben til den saudiske hærs krig i Yemen, og det er dokumenteret, at de britiske våben er blevet brugt til at angribe civile mål i Yemen. Ifølge resolutionen fra Europa-Parlamentet, der blev vedtaget torsdag, er de saudiske luftbombardementer medansvarlige for den alvorlige humanitære krise, der udspiller sig i det i forvejen fattige og underudviklede Yemen.

Opfordring til mådehold

Siris Hartkorn, der er dansker og bosat i Yemen, hvor hun er medejer af et sikkerhedsfirma i landets hovedstad Sanaa, beretter om luftbombardementer i de seneste 11 måneder.

»Hver nat bliver civile dræbt. De fleste bombardementer rammer civile og den økonomiske infrastruktur – fabrikker, skoler og hospitaler og civile hjem,« fortæller hun.

En yemenitisk kvinde har fyldt nogle jerrycans med frisk vand og er på vej hjem i den sønderskudte hovedstad Sanaa. Til venstre brændende huse i Sanaa efter saudiske luftbombardementer.Foto: Yahya Arhab/EPA Fold sammen
Læs mere

Også den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, opfordrer Kristian Jensen til at rejse saudernes krigsførelse under besøget i Golfstaten.

»Jeg mener, at udenrigsministeren skal tage sagen op. Konflikten i Yemen er enorm farlig, og derfor bør han opfordre Saudi-Arabien og deres allierede i de andre Golfstater til mådehold,« siger Naser Khader.

Danmark eksporterer ikke våben til Saudi-Arabien, men det gør briterne og franskmændene, og det stemmer dårligt overens med en international konvention om våbeneksport, som FN vedtog for et par år siden, og som EU støttede. Det var under den forrige regering (Socialdemokraterne, de Radikale og SF, red.), og Danmark spillede en aktiv rolle for at få konventionen i hus.

Og det er en ekstra god grund til, at Kristian Jensen bør sætte kritisk lys på saudernes krig i Yemen under besøget i Saudi-Arabien, mener SFs udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen.

»Både Europa-Parlamentets resolution om en våbenembargo og FN-konventionen giver udenrigsministeren gode argumenter for at sætte saudernes krigsførelse i Yemen på dagsordenen,« fastslår Holger K. Nielsen, der bakkes om af Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

»Saudernes bombardementer er helt uacceptable og rammer civilbefolkningen, så selvfølgelig skal Kristian Jensen gøre det klart for det saudiske diktatur, at Danmark støtter Europa-Parlamentets forslag om en våbenembargo,« siger Nikolaj Villumsen.

V: Symbolpolitik

Men det gør Danmark bare ikke, fastslår Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup.

»Vi har ingen intention om at indføre en embargo mod Saudi-Arabien. Europa-Parlamentets resolution om en EU-våbenembargo er kun symbolpolitik. Sauderne ville stadig kunne købe deres våben i USA eller i Kina og Rusland, der er fløjtende ligeglade,« siger Michael Aastrup, der ikke vil tage stilling til, om hans partifælle udenrigsminister Kristian Jensen bør sætte kritisk lys på saudernes angreb på civile mål i Yemen.

Kronprinsesse Mary og kronpris Frederik er på officielt besøg i Saudi-Arabien fra søndag. Et besøg, der har mødt kritik fra mange sider. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

»Jeg ved, at de interne problemer i Saudi-Arabien vil være på dagsordenen. Om krigen i Yemen også vil blive rejst, må du spørge udenrigsministeren om,« siger Venstres udenrigsordfører.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kristian Jensen, der i forvejen har fået på puklen af oppositionen for sit besøg Saudi-Arabien – tilmed i spidsen for kronprinsparret og en erhvervsdelegation.

Ifølge kritikken vil den danske delegation sende et forkert signal, fordi det saudiske regime – ud over mange andre overgreb på menneskerettighederne – netop nu hænges til tørre internationalt på grund af et meget højt antal offentlige henrettelser af politiske modstandere.