Dansk sømandsgidsel udgiver bog om sine oplevelser

Søren Lyngbjørn, den ene af to sømænd, der blev holdt som gidsel af somaliske pirater i 838 dage, udgiver en bog om sine oplevelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

838 dage i Somalia som gidsel - tilfangetaget af somaliske pirater, ramt af alvorlig sygdom undervejs og med frygten og uvisheden som to konstant nærværende faktorer.

Det er alt andet lige en oplevelse, der må siges at være egnet i bogform, og nu udgiver Søren Lyngbjørn, den ene af de to sømand, der blev holdt som gidsel i Somalia indtil 30. april 2013, en bog om sine oplevelser.

Det skriver Fyns Amts Avis fredag.

De to danske sømænd, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, blev sammen med fire filippinske kolleger 12. januar 2011 taget som gidsler af somaliske pirater, da deres skib - MS Leopard - blev kapret.

De efterfølgende forhandlinger blev besværliggjort af, at piraterne havde valgt at efterlade selve skibet og blot tog gidslerne med. Gidseltagningen sluttede først over to år senere, da skibets ejer, rederiet Shipcraft, betalte cirka 40 millioner kroner for at få gidslerne fri.

Bogen får titlen »Sørens Somalia«, og den er et resultat af timevis af samtaler mellem Søren Lyngbjørn og historikeren Karsten Hermansen, der har ført pennen.

Søren Lyngbjørn fortæller til Fyns Amts Avis, at han siden sin hjemkomst har døjet med alvorlige fysiske efterveer, og i december sidste år blev han tilkendt førtidspension. Mentalt har oplevelsen også forandret ham.

»Det gik op for mig, at livet er temmelig ubetydeligt. Om jeg kradser af eller ej betyder selvfølgelig noget for ens nærmeste familie, men verden drejer stadig rundt. Man mister en, der går et stykke tid, og så er det overstået. Mange kunne måske godt trænge til den erkendelse. Der er en tendens til, at vi roder i vores egen navle,« siger han til Fyns Amts Avis.

Bogen udkommer 15. oktober i et oplag på 2.000 eksemplarer.