Dansk smittestigning er den mest dramatiske i Europa: To er indlagt på intensivafdeling

»Vi står ved foden af en epidemi med coronavirus, som er sået i vores samfund. Vi har en sundhedskrise, og hvad vi gør den næste tid, bliver afgørende for, hvordan vi klarer den,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke orienterer om covid-19-situationen i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det første danske coronadødsfald er rykket nærmere.

Antallet af smittede stiger eksplosivt i Danmark. Stadig flere smittede er så hårdt ramt af sygdommen, at det er nødvendigt med indlæggelse på et hospital.

Og nu er der også to danskere, der decideret er i livsfare som følge af coronasmitte og i disse timer kæmper for deres liv på en intensivafdeling for livstruede syge.

Dét var budskabet fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da regeringen og sundhedsmyndighederne onsdag aften præsenterede en række drastiske skridt for at dæmpe den voldsomme stigning i antallet af coronasmittede i Danmark.

»Tallene skrues så meget op i Danmark, at vi nu er det land i Europa, hvor der er sket den mest dramatiske stigning i antallet af coronasmittede,« sagde Magnus Heunicke på et pressemøde.

Han oplyste, at der aktuelt er 514 smittede i Danmark. Heraf er ti indlagt på sygehuset, og to er i så kritisk tilstand, at de befinder sig på en intensivafdeling.

Derfor lægges der nu op til en ændring af den hidtidige strategi med at forsøge at inddæmme smitten. I stedet går vi nu over til en afbødningsstrategi, hvor man i større udstrækning fokuserer på at finde og hjælpe de mest syge.

De knap så syge, som der indtil nu har været brugt mange ressourcer på, må i større udstrækning klare sig selv.

»Folk med forkølelse og andre lettere tilstande må blive derhjemme,« sagde sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Den nye retningslinje bliver, at man – fremfor at spørge, hvor folk har været – spørger, hvor syg man er.

Som det tidligere har været fremme, går regeringen også efter at ophæve den nuværende udrednings- og behandlingsgaranti i forhold til ikkelivstruende sygdomme i en periode, så ressourcerne i stedet kan sættes ind på at bekæmpe coronasmitten.

»Vi står ved foden af en epidemi med coronavirus, som er sået i vores samfund. Vi har en sundhedskrise, og hvad vi gør den næste tid, bliver afgørende for, hvordan vi klarer den,« sagde Magnus Heunicke.

Udover ny strategi og lovgivning lyder der nu også en appel til at begrænse besøgene hos svækkede og udsatte danskere både på sygehuse og plejehjem.