Nu lukker skoler, børnehaver, vuggestuer i Danmark - alle barer og diskoteker lukkes, to kritisk syge

Videregående uddannelser og universiteter lukker torsdag i foreløbigt 14 dage, men det kan forlænges - senest mandag skal alle folkeskoler og offentlige børnehaver, vuggestuer og skolefritidsordninger være lukkede. Statsministeren: "Vi går ind i den nye fase. "Vi søger fællesskabet ved at være tæt på hinanden, nu skal vi holde afstand."

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle danske folkeskoler, vuggestuer, børnehaver og enhver offentlig skolefritidsordning lukker mandag og to uger frem.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S).

»Naboer og familier må hjælpe hinanden«, siger statsministeren.

Der laves nødpasning for ansatte, der varetager kritiske funktioner i samfundet, også for enlige forsørgere.

Det har regeringen besluttet.

»Hvis der skulle være en enlig forsøger, der ikke kan få sit barn passet, må vi finde en løsning,« oplyser statsministeren.

Alle værtshuse og diskoteker bør lukkes frivilligt omgående. Næste uge følger et forbud. Alle forsamlinger på mere end 100 mennesker bør ikke finde sted, i første omgang de kommende 14 dage.

»Det her får kæmpe konsekvenser. Kæmpe konsekvenser. Men alternativet er langt være,« siger statsminister Mette Frederiksen (S):

»Folk vil miste deres arbejde. Virksomheder vil lide tab.«

Statsministeren siger, at »vi skal sætte ind der, hvor smitten spreder mest.«

Ansatte i politiet og sundhedsvæsenet skal blive på arbejde, men alle private virksomheder opfordres til, at så mange ansatte som muligt sendes hjem, dog uden at Danmark sættes i stå, og uden at Danmark kastes ud i en økonomisk krise,« oplyser statsmisteren.

Alle elever på videregående uddannelsesinstitutioner sendes hjem, allerede fra fredag. Det gælder gymnasier og universiteter.

Alle fritidstilbud lukker nu, foreløbigt to uger fra fredag.

Alle trossamfund opfordres kraftigt til at gøre det samme, og alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem, oplyser statsminister Mette Frederiksen (S).

»Vi skal undgå, at for mange danskere bliver smitttet på en gang, siger statsminister Mette Frederiksen: »Det går allerede for hurtigt nu.«

Statsministeren oplyser, at vi nu skal tage langt stærkere midler i brug - »alle må være klar over situationens alvor.«

To danske Corona-smittede er indlagt i kritisk tilstand, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke:

»Danmark er det land i Europa, hvor antallet af smittede vokser mest.«

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, oplyser på et pressemøde i Statsministeriet, at situationen er »meget alvorlig; det er en trussel mod verdenssundheden.«

»Vi begynder at se svært syge, indlagt på danske hospitaler, der skal have intensiv behandling.«

Brostrøm oplyser, at strategien skifter, det giver ikke længere mening at jagter folk, der er kommet hjem fra ferie, smitten sker nu i Danmark og spørgsmålet er nu, hvor mange, der smittes. Derfor vil smittede nu blive vurderet efter, hvor syge de er, men kun de, der er »rigtigt« syge, vil blive indlagt. Alle andre vil blive henvist til at blive hjemme, uden behandling.

Udenrigsministeriet oplyser, at flere lande indfører restriktioner mod Danmark, blandt andet Vietnam og Indien, hvor danskere nægtes indrejse.

Ministeriet oplyser, at Tyrol-ormådet er en stor bærn af smitte, og derfor bør danskerne holde sig helt væk fra det område.«

»Tidligere er bragt smitten til os, nu er situationen, at vi bringer smitte ud i verden.«