Danmark sakker bagud i uddannelseskapløbet

Danmark klarer sig dårligere end det internationale gennemsnit, når der måles på voksne, der er bedre uddannet end deres forældre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mere og længere uddannelser« er det krav, danskerne vågner op til hver morgen på linje med seks stykker frugt og en halv times pulsforøgende aktivitet om dagen. For globaliseringen er på spil, og udviklingslande befolket af uddannelsesfanatiske millioner ånder os i nakken.

Men mange danskere har taget opfordringen til at prioritere uddannelse lige så let som rådet om den daglige joggingtur, skriver Ugebrevet A4.

Vi sakker nemlig godt og grundigt bagud i forhold til de fleste andre lande, når det gælder om at løfte vores uddannelsesniveau.

Hver sjette voksne dansker, der er i aldersgruppen 25-64 år og har forladt uddannelsessystemet, har ikke engang samme uddannelsesniveau som deres forældre. Det gælder kun hver ottende i et gennemsnit af OECD-lande. Og helt ned til hver tyvende i de lande, der spurter forrest i uddannelseskapløbet.

Generelt er der sket et løft af uddannelsesniveauet i den nuværende voksengeneration. På positivsiden har 36 procent af danskerne løftet deres uddannelser i forhold til deres forældres, skriver Ugebrevet A4.

Det er bare for intet at regne i forhold til højdespringerne i OECDs sammenligning, der indgår i den nye rapport »Education at a glance 2014«. I de tre bedste lande, Rusland, Korea og Finland, er op mod 60 procent af de 25-64 årige bedre uddannede end deres forældre. Og den danske udvikling ligger samtidig under OECD-gennemsnittet på 39 procent.

Professor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet Anders Holm har taget en mellemtid, der ikke lover godt for fremtiden.

»Vi er faldet bagud i uddannelseskapløbet,« konstaterer han.

Anders Holms bekymring deles af direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen:

»Den kraftige fornyelse af arbejdsstyrken, som vi så i 80erne og 90erne, hvor hver ny generation var bedre uddannet end den, der gik på pension, er ikke så markant mere. Der er ikke den samme fornyelse mere, og indtil for nylig så vi også en stagnation i unges uddannelsesvalg. Det er da bekymrende,« siger han til Ugebrevet A4.

BNB