Københavns internationale gratis skole er et hit

Europaskolen i København er en succes endnu før, den overhovedet er bygget. Det skyldes højt uddannelsesniveau og den mangfoldighed, skolen har, mener skoleleder. Men det er ikke en model, der kan bruges på andre skoler i Danmark, siger lærerforeningen.

Mangfoldighed blandt eleverne og et højt uddannelsesniveau var blandt årsagerne til, at tvillingerne Harry og Sigrid og deres lillebror, Willy, blev indskrevet på Europaskolen i København af deres forældre.Foto: Andreas Beck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være lettere for børn at fortsætte skolegangen, selv om forældrene vælger at flytte rundt i Europa. Det vil København Kommune sikre med den nye Europaskole, der kommer til at koste ca. 450 millioner kroner. Pengene er både kommet fra donationer og Københavns Kommunes egen pengekasse, og i denne uge indledtes byggearbejdet i Carlsberg Byen.

Skolen har samme læseplaner som andre Europaskoler i udlandet og henvender sig til udenlandske og danske elever, der flytter skole på tværs af landegrænser. Og skolen lader allerede til at være en succes.

For selv om den i øjeblikket er midlertidigt placeret i Sydhavn, har det ikke afholdt forældre fra at vælge skolen til deres børn. Den fået ca. fire gange så mange ansøgninger, som den har plads til. Det fortæller Europaskolens leder, Hanne Schmidt. Hun mener, at skolen er attraktiv af flere årsager.

Kan fortsætte undervisningen

Den primære årsag er, at eleverne ikke er nødsaget til at gå et klassetrin om, hvis de flytter til et andet land. Derfor er et af de punkter, skolen kigger på i forbindelse med optagelse af nye elever, om eleverne har været i udlandet eller forventes at flytte til udlandet i løbet af skoletiden.

»Det er ret væsentligt, at eleverne kan fortsætte deres skolegang uden problemer og ikke er nødsaget til at gå en klasse om, for i udlandet er det ikke noget ’man bare gør’,« siger Hanne Schmidt og tilføjer en af de andre årsager til, at skolen er attraktiv hos mange forældre: »Eleverne bliver undervist i et fremmedsprog allerede fra første klasse, og det sprog udvikles til et meget højt niveau,« siger hun.

Det er et niveau, der betyder, at man allerede i tredje secondary – svarende til 8. klasse – har ca. halvdelen af sine timer på sit første fremmedsprog. Det resulterer ofte i, at eleverne fra Europaskolerne begynder på en videregående uddannelse ved et universitet med netop det sprog.

»Ret højt niveau«

Derudover afsluttes skolegangen med en European Baccalaureate – svarende til den danske studentereksamen – der er på et »ret højt niveau« fortæller Hanne Schmidt, som dog især ser én bestemt styrke ved skolen:

»Lærerne underviser i deres eget modersmål. Fransklæreren er fra Frankrig, engelsklæreren er fra for eksempel Australien eller England. Samtidig får eleverne en meget stor åbenhed og forståelse for hinanden på tværs af kulturer, fordi det for dem er normalt, at alle i skolen er forskellige. Det skaber en stor tolerance eleverne iblandt,« siger hun.

Et forældrepar, der har indskrevet deres tre børn i Europaskolen, er lægerne Jakob Møller Hansen og Bodil Engelmann.

De boede i Los Angeles, USA, i toethalvt år, mens de videreuddannede sig. Samtidig begyndte de to ældste børn i en amerikansk skole, og de var derfor vant til at tale engelsk i undervisningen.

»Vi fornemmede, at de både trivedes med sproget i skolen og med et system, hvor folk kom fra hele verden, for det gør man tit i det amerikanske system. Vores børn fortalte med interesse om spændende ting, de havde set i skolen. Det synes vi, at de blev berigede og begavede af at opleve,« siger han. Derfor var Europaskolen et oplagt valgt til børnene.

»Det ville vi gerne prioritere fortsat. Samtidig er det fint, hvis vores børns adgangsbevis fra skolen er velanset i udlandet, for da vi selv har flyttet rundt mellem lande, forventet vi også, at vores børn vil overveje det,« siger Jakob Møller Hansen med henvisning til at Europaskolens Baccalaureate er »meget velanset« på udenlandske universiteter.

Ikke en model for alle

Men på trods af at Europaskolen har oplevet stor tilslutning, understreger Danmarks Lærerforeningen, at det ikke er en model, man kan trække ned over alle landets skoler. Der er behov for en høj grad af selvbestemmelse i kommunerne for, hvad der man vil prioritere.

»Det kan være, at kommunen vil tage hensyn til børn med læsevanskeligheder, fordi det ikke bliver prioriteret i hjemmene. Eller at der er behov for mere bevægelse og motion eller fokus på inklusionsbørn. Vi tager hensyn til hver enkelt elev og prioriterer forskelligt i kommunerne. Det er sundt, for skolerne står ikke med de samme problemer, og det kan man ikke tage højde for, hvis man skal følge en international uddannelsesplan,« siger formand for undervisningsudvalget Bjørn Hansen. Derudover påpeger han, at der er et helt åbenlyst og lavpraktisk problem i, at man ikke vil kunne finde tilstrækkeligt med lærere fra udlandet. Han ser dog også en anden udfordring:

»Lærersammensætningen er vigtig, og selv om alle potentielt kan tale engelsk, kan en sprogbarriere ved et fremmedsprog være en begrænsning i samarbejdet,« siger Bjørn Hansen.