Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Er det griske arbejdsgivere med smag for billig arbejdskraft, der er skyld i, at antallet af illegale indvandrere i Danmark er steget markant?
Hvis svaret er ja, så er der i hvert fald ikke tale om medlemmer af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), lyder det fra chefkonsulent Henning Gade, der arbejder med migrationspolitik og udenlandsk arbejdskraft i foreningen.
»De virksomheder, der er organiseret i DA, kan i princippet ikke ansætte illegal arbejdskraft, da man skal overholde overenskomsterne. Har man ulovlig arbejdskraft uden korrekt opholdsgrundlag, så vil man selvfølgelig få en bøde, hvis man bliver opsøgt af myndighederne,« siger han.
En ny analyse af Rockwool Fondens Forskningsenhed anslår, at der i 2013 var 33.000 illegale indvandrere i landet, hvilket er mere end en fordobling i forhold til 2008. Det får SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), til at rette en anklagende pegefinger mod arbejdsgiverne.
»De mennesker skal jo leve af noget, og det betyder, at der er nogle arbejdsgivere, der er så grådige og griske, at de åbenbart vil ansætte mennesker under urimelige forhold og til meget lave lønninger,« siger hun.
Chefkonsulent Henning Gade fra DA understreger, at arbejdsgiverforeningen ikke kan afvise, at nogle danske arbejdsgivere ansætter illegale indvandrere.
»Jeg vil anse det for utænkeligt, at nogen i DAs kreds vil ansætte folk illegalt, men man kan jo ikke sikre, at alle andre arbejdsgivere ikke gør det,« siger han.
»Der må myndighederne se på, om der lovligt opholdsgrundlag, om man betaler skat og om man overholder de regler, som landet ellers stiller til de pågældende. Gør man ikke det, må myndighederne træde ind, og der må selvfølgelig falde en straf i forhold til den lovgivning, vi har,« siger chefkonsulenten.
Spørgsmål: Så de kiosker, frisører, bagerier og restauranter, hvor illegale indvandrere typisk har held med at finde et arbejde, er ikke virksomheder, I har noget med at gøre?
»Hvis det er nogle, der ligger i vores felt, så tror jeg ikke, at nogen har rådgivet dem til at gøre det. Det kan jeg ikke forestille mig. Hvis det sker, vil myndighederne tage sig af sagen, eller sagen vil ende i arbejdsretten, hvis man ikke betaler den løn, der er aftalt.«
Spørgsmål: Men I føler ikke, at I skal gøre mere for at forhindre, at nogle kommer til Danmark og arbejder på et ureguleret arbejdsmarked uden rettigheder og til en lav løn?
»Jeg mener klart, det er en myndighedsopgave. Vi er ikke ansat som politi i Danmark,« siger Henning Gade.