Chauffør får et år og 11 måneders fængsel for at lyve

En 36-årig mand løj over for politiet i en sag, der endte med at sende en uskyldig mand i fængsel.

Retten på Frederiksberg. - 201
Onsdag faldt der dom i en sag i Retten på Frederiksberg, hvor en 36-årig mand var tiltalt for at lyve for politiet og i retten. Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det koster en 36-årig mand et år og 11 måneder i fængsel, at han i forbindelse med en sag fra 2016 fortalte løgne til politiet.

Det afgjorde Retten på Frederiksberg onsdag.

Den 36-årige, der til daglig arbejder som chauffør, var tiltalt for at have løjet for politiet og i retten, således at en uskyldig mand blev tiltalt for forsøg på manddrab og våbenbesiddelse og varetægtsfængslet i fem måneder.

Chaufføren har nægtet sig skyldig i anklagerne, men er altså nu dømt for at lyve over for politiet. Han frifindes for at lyve for retten.

Sagen startede i januar 2016. En aften ringede den nu 36-årige til alarmcentralen og bad om hjælp. En anden mand var dukket op med et oversavet jagtgevær.

Da betjentene nåede frem, fandt de våbnet og den påståede angriber, der blødte.

Betjentene troede på, hvad den 36-årige og en kvinde på stedet kunne berette om episoden.

Manden, der var mødt op, var kvindens ekskæreste, lød forklaringen. Han var blevet jaloux og havde truet den 36-årige med at skyde ham. Det endte med et blodigt slagsmål.

Senere blev den anden mand anholdt og sigtet for drabsforsøg. Han nægtede, men en dommer fængslede ham i varetægt.

Anklagemyndigheden troede på politiets efterforskning, og derfor blev der rejst tiltale.

Men i den efterfølgende straffesag i juni 2016 faldt historien sammen, da kvinden ændrede forklaring og fortalte, at det var den 36-årige, som havde placeret jagtgeværet i opgangen.

Kvinden fik fire måneders fængsel for at afgive falsk forklaring, mens den fængslede mand blev løsladt. Han har fået lidt over 53.000 kroner i erstatning for den uretmæssige fængsling.

Onsdag vidnede manden, der endte med at blive varetægtsfængslet, i retten.

Han forklarede, at hans ekskæreste efter et skænderi havde skrevet til ham, at han skulle komme tilbage og hente sine ting. Da han ringede på døren, sprang den 36-årige ud af døren, slog ham i hovedet så han fik en fire centimeter lang flænge i panden, og fortsatte med at slå løs.

Anklager Jack Hurup havde i sin procedure argumenteret for en fængselsstraf på mellem to år og ni måneder og tre år.

Forsvarsadvokat Leo Støchkel mente, at den 36-årige burde frifindes. Blandt andet på grund af kvindens skiftende forklaringer.

- Min klient skal ikke dømmes, fordi kvinden har valgt at holde med en anden i denne sag, siger forsvareren.

Han lagde samtidig vægt på, at den anden mands dna blev fundet på jagtgeværets aftrækker.

Den 36-årige chauffør har anket onsdagens dom.

/ritzau/