Blodregn og forårsvarme rammer Danmark

Mange danskere kan opleve det særlige fænomen blodregn i løbet af lørdagen.

Danmark kan i weekenden blive ramt af det sjældne vejrfænomen blodregn, som opstår, når sand og støv fra Sahara-ørkenen i få kilometers højde blæser hele vejen ind over Danmark og blander sig med en frontzone med regn. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOCINE ZAOURAR

Danmark kan lørdag komme til at opleve det specielle vejrfænomen, der bliver kaldt blodregn. Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut.

Muligheden opstår, når sand og støv fra Sahara-ørkenen i få kilometers højde blæser hele vejen ind over Danmark og blander sig med en frontzone med regn.

»Det sker, når store mængder støv kommer op i de højere luftlag. Og det er på vej op over Vesteuropa og frem mod Danmark. Der er bestemt en mulighed for, at man kan opleve fænomenet mange steder i landet lørdag, hvor der vil komme nedbør, men mit bud er, at det ikke vil være så markant, at man kan tydeligt kan se det,« siger vagthavende meteorolog ved DMI Thyge Rasmussen.

Blodregn efterlader et tyndt lag rødligt eller brunligt støv på overflader, så snart regnvandet er fordampet. Derfor vil ens postkasse eller bil måske have en lidt anderledes farve end normalt.

»Jeg har selv oplevet det én gang tidligere, men det bliver næppe så markant, at man vil blive forundret. Det meste støv vil have fortaget sig op over Europa. Det er heller ikke sådan, at man kan se det i selve regnen,« siger Thyge Rasmussen.

Blodregn er forholdsvist sjældent i Danmark, men senest danskerne kunne opleve vejrfænomenet var i oktober 2012.

Selv hvis man ikke er så heldig at opleve sand og støv fra Sahara i løbet af lørdagen, vil der komme en snært af sydligere himmelstrøg ind over landet i løbet af søndagen.

»Jeg tør godt love, at det bliver lunt og forårsagtigt i det meste af Danmark søndag. De fleste vil få temperaturer på cirka 15 grader, og jeg vil ikke afvise, at temperaturen kan snige sig lidt højere op enkelte steder,« siger Thyge Rasmussen.