Bandbule mod Lyndby-Taarbæk for utidsvarende plejeboliger

Velfærdsministeren vil lave danmarkskort over "sorte" og "hvide" kommuner, når det gælder de ældres boligforhold, inspireret af forholdene i Lyngby-Taarbæk.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) betegner det som uacceptabelt, at Lyngby-Taarbæk Kommune lader en tredjedel af sine ældre borgere, der kun kan klare sig i en plejebolig, bo i små utidssvarende værelser uden bad og toilet.

- Jeg er klar til at lave et danmarkskort over "sorte" og "hvide" kommuner, når det gælder de ældres boligforhold. Det kan forhåbentlig være med til at lægge pres på Lyngby-Taarbæk og eventuelt andre kommuner, der i så høj grad lader ældre medborgere bo under utidssvarende forhold, siger Karen Jespersen til Berlingske Tidende torsdag.

Reaktionen kommer efter, at Berlingske onsdag kunne afsløre, at hver tredje plejebolig i Lyngby-Taarbæk Kommune er utidssvarende. Mange ældre i kommunen bor i små værelser på bare 12 m2, og de har ikke adgang til eget bad eller toilet.

Formanden for Folketingets Socialudvalg, Christian H. Hansen fra Dansk Folkeparti, vil tage spørgsmålet om de ældres boligforhold op i forbindelse med de politiske forhandlinger om den forestående kvalitetsreform.

Også de Radikale, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne tager afstand fra Lyngby-Taarbæk Kommune. De Radikales socialordfører, Marianne Jelved, betegner situationen i kommunen som "fuldstændig uforståelig", og hun foreslår at give kommunerne fem år til at få rettet op på eventuelle problemer.

/ritzau/