Asylansøgere undgår Danmark. Minister vil gøre os endnu mere upopulære

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Udlændinge- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) ville synes det »var rigtig godt«, hvis Danmark lå allernederst på EUs liste over lande med flest asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Vi har endnu engang scannet nyhedsbilledet for dig, og i dag skal vi blandt andet forbi den såkaldte chapter 11-proces, det politiske cirkus i Storbritannien og en minister, der ønsker at gøre Danmark endnu mere upopulær – ja, du læste rigtigt.

God læselyst.

Den politiske farce i Storbritannien fortsætter, og Boris Johnson nægter at gå af

46 ministre og andre politiske medlemmer af regeringen er trådt tilbage, og tilbageværende topministre og allierede trygler nu Boris Johnson om at gå med en smule værdighed i behold.

Men den britiske premierminister nægter at gå af. I stedet burer han sig inde i Downing Street og truer med at trække partiet med sig i faldet, og sent onsdag begyndte han at hævne sig og fyre gamle venner.

I den konservative parlamentsgruppe ryster medlemmerne på deres hårdt prøvede hoveder.

Et medlem griber efter Hitler-kortet for at finde en parallel til begivenhederne i Downing Street:

»Jeg er chokeret over hele bunkermentaliteten,« siger vedkommende til Daily Mail med henvisning til de sidste dage i Berlin i 1945. »Jeg ville ønske, at han bare ville tage sin cyanidpille.«

Læs Poul Høis historie om den britiske regeringskrise her.

Den britiske premierminister Boris Johnson nægter at gå af, selvom den ene minister efter den anden har forladt hans regering. Sent onsdag aften begyndte han endog at hævne sig og fyre gamle venner. Fold sammen
Læs mere
Foto: PRU / AFP.

Én af Mette Frederiksens mest magtfulde embedsmænd slipper for kritik i minksagen – hvorfor?

For offentligheden er han stort set ukendt. Men departementsråd Pelle Pape er en af Statsministeriets mest centrale embedsmænd, og han var dybt involveret i minksagen.

Det var ganske vist »beklageligt«, vurderer kommissionen, at han ikke orienterede Barbara Bertelsen om den manglede lovhjemmel med det samme, da han selv blev bekendt med miseren.

Men Pelle Pape får alligevel ikke hård kritik i Minkkommissionens mere end 1.600 sider lange beretning.

Professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage forstår godt kommissionens konklusion, men bemærker samtidig, at Pelle Pape på sin vis illustrerer de omfattende problemer, der opstod på Slotsholmen i de tumultariske dage for halvandet år siden.

»Han er billedet på alt det, der gik galt i kommunikationen mellem embedsmændene og ministrene,« konstaterer Frederik Waage.

Læs hele Berlingskes historie her.

Få har været mere involverede i minksagen end departementsråd i Statsministeriet Pelle Pape (t.h.). I Minkkommissionens beretning får den magtfulde embedsmand ikke alvorlig kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

SAS-chef har stor erfaring med særlig amerikanske konkursproces

Anko van der Werff har prøvet det før. Begge luftfartsselskaber, han var ansat i, umiddelbart inden han blev topchef for SAS, har været gennem den særlige amerikanske chapter 11-proces.

Altså selvsamme proces, som SAS valgte at indlede tirsdag.

Metoden er udbredt rundt om i verden, og især har selskaber i luftfartsindustrien flittigt benyttet sig af den. Tættest på Danmark var det, da Norwegian under coronapandemien gennemførte en lignende proces.

»Man får nogle værktøjer til rådighed, der er mere fleksible end ved en dansk konkurs. Vi kiggede dengang også på, om vi skulle vælge en amerikansk chapter 11, men endte med at gøre det i Irland og Norge,« siger Niels Smedegaard, der på daværende tidspunkt var bestyrelsesformand for det norske selskab.

Læs hele Berlingskes historie om chapter 11-processen her.

SAS-topchef Anko van der Werff forventer, at SAS' periode under chapter 11-beskyttelse vil vare 9-12 måneder, men der er ingen garantier. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS SCHRODER/Ritzau Scanpix.

Asylansøgere undgår Danmark. Minister vil gøre os endnu mere upopulære

Danmark er i 2021 faldet ned på en 20.-plads på listen over EU-lande med flest asylansøgere per indbygger. Og det er en historisk lav placering.

Men selvom den rekordlave placering glæder udlændinge- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S), vil han stadig arbejde for at gøre Danmark endnu mere upopulær som destination for asylansøgere.

Det siger han til Avisen Danmark.

Adspurgt om ministeren ville være glad, hvis Danmark lå allersidst i EU-opgørelsen, svarer han:

»Ja, det ville jeg synes var rigtig godt. Men det ville betyde, at vi havde fuld kontrol over det, og vi selv hvert år kunne fastsætte, hvor mange flygtninge vi ville tage gennem FNs kvotesystem, hvor dem med største behov kommer først i køen.«

Læs hele Avisen Danmarks historie her.

Udlændinge- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) ville synes det »var rigtig godt«, hvis Danmark lå allernederst på EUs liste over lande med flest asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Drabssigtedes voldelige YouTube-videoer kan føre til »copycateffekt«

De foruroligende og voldsforherligende YouTube-videoer, som den formodede 22-årige gerningsmand lagde op kort før Field’s-skyderiet, er selvsagt vigtige for efterforskningen af forbrydelsen.

Men det er ikke særlig hensigtsmæssigt, at videoerne – inden de blev fjernet – nåede at komme bredt ud på de sociale medier, forklarer ph.d.-studerende ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Christopher Kehlet Ebbrecht til Information.

Han forsker i lone-actor grievance-fuelled violence, som dækker over massevold begået af enkeltindivider.

»Det er svært at afgøre sammenhængen mellem holdning og handling, når nogle ser de videoer. Langt de fleste vil se dem, og så vil det formentlig og forhåbentlig aldrig motivere dem til at gøre noget lignende. Men jeg kan ikke afvise, at det i nogle tilfælde kan anspore en copycateffekt (at nogen forsøger at kopiere handlingerne, red.),« siger den ph.d.-studerende til avisen.

Læs hele Informations historie her.

Det sker i dag

Østre Landsret ventes i dag at afsige skyldkendelse i en en stor bandesag. Det drejer sig om drabsforsøg i bandemiljøet i København i september 2018. Det var en del af konflikten mellem Brothas og NNV.

Udenrigsministrene fra 20 af verdens væsentlige økonomier – de såkaldte G20-lande – holder i dag møde på Bali. Der har siden krigen i Ukraine været splid i gruppen, da flere lande ønsker at udelukke Rusland, som altså også er en del af de 20 lande.

Derudover bliver den danske fodboldspiller og landsholdsdarling Andreas Christensen i dag præsenteret som ny spiller i storklubben FC Barcelona.