Anti-islamister vil indtage Aarhus’ gader

English Defence League, der blandt andet har inspireret massemorderen Anders Behring Breivik, har netop anmeldt demonstration.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den anti-islamiske bevægelse English Defence League (EDL) har valgt Aarhus som arnestedet for et europæisk oprør mod, hvad den opfatter som en islamisering af Europa. Bevægelsen har anmeldt en demonstration i byen lørdag 31. marts til Østjyllands Politi. Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi er ikke længere i vores sagsbehandling, end at vi undersøger, hvilke muligheder der kan være. Der er tid nok til at forberede sig, hvis vi fornemmer, at det kan kaste uro af sig, siger politikommissær Mogens Brøndum.

EDL proklamerer, at antiislamiske grupperinger fra mindst 10 lande vil deltage.

Lektor Matthew Goodwin fra Nottingham Universitet har i flere år studeret den ekstreme højrefløj i Storbritannien. Han siger til Jyllands-Posten, at EDL i England udgør et sikkerhedsmæssigt problem og blandt andet har været inspiration for massemorderen Anders Behring Breivik.

- Når den vælger at begynde i Danmark, skyldes det formentlig især personlige kontakter og geografisk nærhed, men også, at der er meget aktive grupper på den skandinaviske højrefløj. EDL samler primært opbakning uden om politiske kanaler, fordi den er nået frem til, at politik ikke kan levere det, som den ønsker mod indvandring og islam, siger han.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) opfordrer alle til at besinde sig, hvis demonstrationen gennemføres.

- Der er kun én gruppe, som har en interesse i, at der bliver ballade, og jeg synes ikke, den fortjener at få den opmærksomhed, siger han.