Amerikansk efterforsker om overgrebsanklaget dansk præst: Det er alvorlige beskyldninger

Efterforsker Dave Vernon er ansvarlig for at undersøge beskyldninger om, at en dansk frikirkepræst har forgrebet sig på børn i USA. Vernon regner med snart at kunne fortælle, hvilken retning sagen tager.

Den amerikanske efterforsker Dave Vernon undersøger den amerikanske sag mod en dansk frikirkepræst, som i Danmark beskyldes for overgreb mod børn. Foto: Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ORLANDO: Uden for politistationen strækker de store egetræer sig op mod himlen med knudrede stammer. I grenene hænger lange buske af mos. Som om træerne er blevet gamle og har fået gråt skæg.

Byen er en forstad til Orlando, hvor politiet primært arbejder med lokale efterforskninger. De er ikke vant til at efterforske internationale sager. Til at starte med måtte den 54-årige efterforsker Dave Vernon derfor først og fremmest finde et kort frem over Danmark for at finde Midt- og Vestjylland.

Han skulle finde det område, hvor en dansk mand, der siden 2012 har fungeret som pastor for en menighed i Orlando-området, kom fra oprindeligt. Han havde også lidt tekniske problemer med at sende og modtage e-mail fra en dansk politiassistent.

»Jeg er ikke vant til at sende e-mail ud internationalt. Normalt har jeg kun brug for at sende e-mail her i lokalområdet,« siger han.

Berlingske er taget til USA for at opsøge den danske frikirkepræst, der er blevet anmeldt til dansk politi for i otte tilfælde at have forgrebet sig på børn og unge helt ned til 13-års alderen. Samtidig efterforskes han ligeledes for to påståede overgreb i Florida.

Den amerikanske efterforsker Dave Vernon har både været en del af Orlando Politis indsatsstyrke SWAT-teamet i 11 år, og han har efterforsket mordsager og været i narkotikaafdelingen.

Han er klædt i civil, men har i bæltet både badge, håndvåben og håndjern. Vielsesringen sidder på den ene hånd og på den anden har han en ring med politistationens emblem. "Drengene" fra stationen er selv gået sammen om at lave ringene.

På hans skrivebord ligger en orange mappe, der er tre-fire cm tyk. Den indeholder noget af hans efterforskning af anklagerne mod den danske præst.

Han vil ikke sige, hvad beskyldningerne går ud på i detaljer og hvor længe, han har været i gang med at undersøge sagen . »Et stykke tid,« nøjes han med. Men ret snart vil han være i stand til at sige, hvad der kommer til at ske i sagen:

»Min efterforskning er snart færdig. Inden for et par uger. Eller før. Jeg har ikke så meget mere, jeg skal. Medmindre der sker noget uventet. Men det forventer jeg ikke,« siger han.

Han vil gerne påpege, at politiet tager anmeldelsen af præsten alvorligt.

»Ikke alle anmeldelser får tilknyttet en efterforsker. Men beskyldningerne i den her sag er tilpas alvorlige til, at der er tilknyttet en efterforsker til sagen, og at vi følger op på beskyldningerne,« siger han.

Han forventer fortsat at modtage noget materiale fra sine kolleger i Danmark, ligesom han gerne deler alt med dem, han finder i sin egen efterforskning.

Han bladrer i nogle printede artikler, han har fundet.

»Jeg har monitoreret udviklingen i Danmark,« konstaterer han.

Han undrer sig ikke over, at det er en sag, der vækker opsigt.

»Jeg er faktisk ikke overrasket over interessen i den her sag. Det er jeg ikke på grund af beskyldningernes natur. Når det er en politibetjent, en præst eller en spejderleder, der beskyldes for den slags ting, er det sensationelt. Folk elsker at læse om det. Det var noget andet, hvis det var en revisor. Hver gang en person, som vi stoler på, skuffer os, har det nyhedsværdi.«

Men, understreger han, og det er en vigtig pointe:

»Han fortjener en lige så ordentlig efterforskning som alle andre, så vi kan finde ud af, om beskyldningerne er rigtige eller forkerte,« siger Dave Vernon.

Til gengæld havde politiet i forstaden til Orlando ikke forventet, at sagen ville udvikle sig, som den gjorde, første gang de hørte om den.

»Vi troede oprindeligt kun, at det her var en sag, der handlede om USA. De anklager, vi hører om fra Danmark er ret overraskende,« siger Dave Vernons kollega, politisergent Anthony Gardner, der kigger forbi kontoret.

De to ugentlige religiøse møder, som den omstridte præst har holdt for sine følgere i USA, er indstillet på ubestemt tid. Berlingske har besøgt begge steder, hvor ansatte har fortalt, at præsten for få uger siden meddelte, at han ikke havde brug for lokalerne længere.

Berlingske taler med Vernon om, at præsten har afholdt sine møder i henholdvis en konferencesal på et hotel og i et aktivitetscenter.

»Den måde, han har opereret på i sin kirke, er ikke usædvanlig eller unik. Her i området er der dels de etablerede traditionelle kirker. Men det er også et segment af vores befolkning, der er modtagelig over for de forkyndere, der har et TV-show eller har en kirke i et shoppingcenter eller en konferencesal på et hotel. Folk går i den slags kirke, fordi de ikke er baptister, metodister eller presbyterianere. De tror måske på nogle af dogmerne, men læser ellers bare biblen,« siger Vernon.

I sager som den her, hvor I efterforsker beskyldninger af seksuel karakter, som måske er foregået inden for hjemmets fire vægge, må det være svært at finde ud af, hvad der er op og ned? Hvis det er ord mod ord?

»I nogle sager kan man ikke finde beviser. Måske har de aldrig eksisteret, eller de er blevet ødelagt. Nogle gange ender de sager med, at man ikke finder frem til et endeligt resultat,« siger han.

Prøver du at sige til mig, at der er den vej, den her sag går?

»På det her tidspunkt er jeg ikke færdig med efterforskningen, så det kan jeg ikke fortælle dig. Men der går ikke lang tid før, vi kan fortælle mere,« siger han.