Omstridt præst stopper religiøse møder i USA

Den danske frikirkepræst, som både i Danmark og USA er blevet politianmeldt for angivelige seksuelle krænkelser, har aflyst alle religiøse møder i USA på ubestemt tid.

I de lokaler, hvor den danske frikirkepræst normalt prædiker, er der tomt. Han aflyste for tre uger siden alle sine bookinger af de lokaler, hvor han mødes med sine følgere. Foto: Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ORLANDO: De to ugentlige religiøse møder, som en omstridt dansk præst har holdt for sine følgere i USA, er indstillet på ubestemt tid.

Den danske frikirkepræst, der lige nu er politianmeldt både i USA og Danmark for påståede seksuelle krænkelser, har aflyst alle bookinger af de lokaler, han og hans følgere plejer at mødes i. Det fortæller de ansatte, der ellers har booket ham ind.

»Pastoren er kommet her hos os om søndagen i hvert fald de fire år, jeg har arbejdet her,« fortæller JH, der er ansvarlig for booking af konferencesale på et hotel i Orlando-området.

»For tre uger siden kom han pludselig og sagde, at han ville tage en pause i et stykke tid. Han sagde, at besøgstallene var begyndt at falde. Det passer meget godt med min egen vurdering. De var vel 30 til at starte med, men nærmere 15 her til sidst,« siger JH.

Berlingske er taget til USA for at opsøge den danske frikirkepræst, der er blevet anmeldt til dansk politi for i otte tilfælde at have forgrebet sig på børn og unge helt ned til 13-års alderen. Samtidig efterforskes han ligeledes for to påståede overgreb i Florida.

Hvis man regner med, at gudstjenester og religiøse møder bliver afholdt i kirker i USA på samme måde, som de ville gøre langt de fleste steder i Danmark, tager man fejl. Pastoren og hans følgere er ikke mødtes i en kirke eller et menighedshus.

De har været samlet i konferencesalen på et hotel. Hotellet ligger bag en salon for selvbruning med samme navn som Miamis populære strand South Beach og en klinik, der lover permanent hårfjerning.

I en af de sale, pastoren plejer at leje, et lokale med navnet »Citrus«, er der stille. Og stillestående luft. Et tykt gulvtæppe dækker fra væg til væg, og gardinerne er trukket for. I hotellets lobby går en flok midaldrende mænd afslappede rundt i polo-shirts, shorts og kasketter.

Hvorfor lejer man sig som menighed ind på et hotel, vil Berlingske vide.

»Der er så mange kirker her i Orlando. Når menighederne ikke ved, hvor mange der kommer til deres gudstjenester, er det meget normalt, at de bare lejer sig ind. Det er populært her hos os, fordi man kan leje sig ind måned for måned i stedet for et år af gangen,« forklarer JH.

En halv time derfra og langt væk fra selvbrunere og laser-hårfjerning ligger et stort kommunalt center for fritidsaktiviteter. Bag en af de mange døre piver gummisko i hurtig takt med en bold på gymnastikgulvet.

En oversigt over aktiviteter fortæller om fremtidige planer som en basketball-turnering for voksne, videnskabssommerlejr for børn og en oplysningsaften om kræft. Og indtil for nylig var der også hver tirsdag aften mulighed for at komme til bibelstudier med den danske præst dette sted.

»Brug tid på at lære Guds ord at kende og oplev friheden i hans nærvær. Frihed fra følelsesmæssig smerte, fortabt tid, byrder og sygdom,« stod der på præstens menigheds hjemmeside, indtil den blev lukket ned for kort tid siden.

Også til aktivitetscentret meddelte pastoren for få uger siden, at han og hans følgere ikke ville komme den næste tid.

»De har ellers været her fast i næsten to år,« siger MG, der er administrativ assistent på stedet og ansvarlig for booking af lokaler.

I et boligkvarter et andet sted nær Orlando ligger pastorens hus. Her er samtlige skodder trukket for vinduerne. Tre gyngestole i træ står stille foran hoveddøren. To til voksne og en til et barn. Her kunne hvilken som helst amerikansk familie bo.

Hoveddøren til huset bliver åbnet på klem.

»Det er venligt af jer at kigge forbi. Vi taler ikke med nogen i øjeblikket,« svarer pastorens hustru på Berlingskes spørgsmål.

Forsøg på opfølgende spørgsmål bliver mødt med en strammere mine. Hustruen kommer ud med iPhonen op til øret:

»Jeg ringer til politiet nu. I skal forlade min ejendom.«

Med sin arm viser hun, at det betyder forhaven og hele vejen rundt om huset, før hun sætter en baby med sut i munden ind i bilen og kører ud fra indkørslen og de få hundrede meter hen til porten, der afskærmer kvarteret fra omverdenen.

Før den danske frikirkepræst udvandrede til USA fra Midt- og Vestjylland, blev han udelukket af frikirkenetværket i Danmark for blandt andet »manipulerende« og »sekterisk« adfærd i 2010. Og det har haft en afgørende betydning for familieforholdene.

Hans amerikanske onkel bor i en forstad syd for Orlando og er et fremtrædende medlem af pinsekirken her. Onklen kan ikke forklare, hvad der er op og ned i sagen. For onkel og nevø må ifølge pastoren ikke have noget forhold til hinanden.

»Han blev disciplineret af pinsekirken i Danmark. Pinsekirken i Danmark er søsterbevægelse til min kirke her i USA. Jeg kan ikke have kontakt til en pastor, der er blevet disciplineret af en søsterorganisation. Han er min nevø og familie, ja, men jeg kan ikke have kontakt til hans menighed,« siger han og tilføjer:

»Jeg er meget ked af hele situationen.«