Ålen lever af at skabe røre i andedammen

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen har stor andel i den anerkendelse, dansk film har nydt i de senere år. Fredag den 8. april fylder "Ålen" 60 år.

Læs mere
Fold sammen

København: Den høje cigarføring har været hans varemærke, siden han og filminstruktør Lars von Trier rystede dansk film i sin grundvold med dogmefilmene i 1990'erne.

Fredag den 8. april fejrer Peter Aalbæk "Ålen" Jensen sin 60-års fødselsdag.

Sammen med Lars von Trier grundlagde han filmselskabet Zentropa i 1992.

Selskabet har med en række både kunstneriske og kommercielle succeser som "Festen", "Italiensk for begyndere" og Triers egen "Breaking the Waves" været med til at sætte dansk film på verdenskortet.

Makkerparret Trier og Aalbæk har også været fast inventar på filmfestivalen i Cannes, hvor de blandt andet vandt en Guldpalme i år 2000 for Triers "Dancer in The Dark". I 2011 høstede Zentropa desuden sin første Oscar for Susanne Biers film "Hævnen".

I de senere år har Zentropa stået bag store biografsucceser som "Klovn", "Jagten" og "Kvinden i buret", mens selskabet med Lars von Triers film fortsætter med at skubbe de kunstneriske grænser for filmmediet.

Nogle vil måske også mene, at de to personligt skubber grænserne for passende adfærd.

I en artikel i BT fra 2013 blev Aalbæk og Zentropa blandt andet beskyldt for at have brugt 60.000 filmstøttekroner på en middag med direktøren for filmfestivalen i Cannes, hvorefter Aalbæk hev avisen i retten, fordi han følte sig hængt uretmæssigt ud.

Han tabte dog injuriesagen i Københavns Byret.

Sidste år valgte Aalbæk at søge stillingen som direktør i Det Danske Filminstitut (DFI), hvilket af mange blev tolket som ren provokation fra den spøgefulde filmboss.

Skandalerne har stået i kø i de senere år, men som Berlingskes filmredaktør Kristian Lindberg bemærkede i 2013, var Zentropa uden Aalbæk næppe blevet til det, selskabet er, nemlig "et internationalt kulturbrand, der har skaffet Danmark mere omtale end Lego".

Peter Aalbæk Jensen er født i byen Osted på Sjælland og er søn af forfatteren Erik Aalbæk Jensen.

I 2001 modtog Peter Aalbæk en æres-Bodil for sit arbejde med dansk film.

Privat er han gift med arkitekt Lise Palm. Sammen har de to døtre foruden Lises Palms søn fra første ægteskab.

OPDATERING: Peter Aalbæk Jensen har i dag, 8. april, valgt at fratræde sin stilling som direktør i Zentropa. Det fremgår af en pressemeddelelse, som Zentropa har udsendt på den nu afgående direktørs fødselsdag.

Zentropa har desuden indrykket en helsidesannonce i dagbladet Politiken med afskedsaluten "Adios". I annoncen er Peter Aalbæk Jensen afbilledet som en dæmonisk julemand.

/ritzau/