Turbo-cykling i Patagonien

I vores efterår står foråret på spring i Sydamerikas største skisportsområde i Argentina, og skipisterne forvandles til et blomstrende mekka for folk, der er glade for fart på to hjul.

Nybyggerne har ikke valgt i blinde, da de omkring år 1900 grundlagde byen San Carlos de Bariloche netop der, hvor pampassens uendelige stepper pludselig tårner sig op i Andesbjergene.

Næste: Nedstigning med over 70 km/t.

Her er ikke bare adgang til endeløse arealer for kødfuldt kvæg og naturressourcer fra de omkringliggende bjerge. I knap tusind meters højde er der en ubegribeligt smuk udsigt over Lago Nahuel Huapi og dens mange tilstødende søer, hvis krystalklare vand spejler sig i himlen.

Det er der efterhånden mange, der har fundet ud af. De sidste par årtier har Bariloche cementeret sig som Patagoniens centrum for naturglade turister, og fra at være en beskeden landsby er Bariloche – især med udflyttere fra Buenos Aires – vokset til en by med knap 200.000 indbyggere.

Med områdets fantastiske muligheder for outdoor-sport har en lang række ski-, vandre-, cykel- og klatresportsbutikker indtaget byens mest prominente adresser. Men med en infrastruktur, der er lettere kaotisk, med et serviceniveau, der ligger mellem afslappet og skødesløst, og med en befolkning, der generelt ikke har travlt, har Bariloche bibeholdt sin sydamerikanske charme.
Det, selv om byen er blandet op med et temmelig aparte alpe-præg fra områdets store tysksprogede kolonier, som blandt andet har sat deres præg på byens rådhus i schweizisk stil.

Områdets skiftende vuer over bjerge og søer lægger umiddelbart mest op til meditative aktiviteter som fluefiskeri, vandreture eller kanosejlads. Alligevel lader vi os lokke af skiltet mod Catedral Alta Patagonia, Sydamerikas største skisportsområde.

Allerede for foden af bjerget viser skilifterne sig ikke bare at være en smutvej til smukke vandreture i højfjeldet. De udgør samtidig pulsåren for den enorme legeplads, hvor selv nybegyndere i faget har alle muligheder for at kaste sig ud i mountain biking, freestyle biking og downhill biking.

Eneste forudsætning er en rimelig kondition og en pæn portion vovemod. Resten klarer cykeludlejningen Club Divertite, som både leverer cykler og fuld body armor inklusive handsker og hjelm til opgaven.
Før man med cyklen fastspændt på kabinens yderside tager liften op i tre kilometers højde, får man en hurtig introduktion til områdets skiltning samt de mest almindelige faldgruber, dumheder og skader.

»Det er virkelig ikke et let bjerg, så vi anbefaler altid, at man tager en guide med på de første ture,« siger Javoo Fabris fra Club Divertite.
»Når du først er i gang, tager det omkring fire-fem dage at lære det basale – hvis cykling vel at mærke ikke er dig helt fremmed,« siger han med et drenget smil og løfter sin double suspense (dobbelt affjedrede, red.) mountainbike op på stativet på kabineliften.
»Den vejer omkring 40 kilo,« når han at tilføje, før vi sidder i kabinen på vej op ad bjerget.
På »traktor-cyklerne« var vi næppe kommet langt den vej.

Næste: Nedstigning med over 70 km/t.