Spanien på 1. klasse

Oplev Spaniens naturperler, udforsk landets dramatiske historie og overnat på luksushoteller. Og lad den spanske stat betale størstedelen af regningen.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igennem 80 år har den spanske stat haft et enestående og stående tilbud, der bør være mere end en overvejelse værd for enhver spanskofil, dansk turist.

Næste: Sella-floden brusende i baghaven

Overalt fra den berømte fæstning Alhambra i Granada i syd til Pyrenæernes høje tinder i nord har staten placeret fire- og femstjernede hoteller med direkte udsigt og adgang til landets mest spektakulære naturoplevelser, levende bymiljøer og velbevarede monumenter. Og det til penge, der normalt knapt ville række til en to-stjernet overnatning.

For vores familie, der gennem mange år har besøgt Spanien flere gange om året, har de såkaldte Paradores været en godt skjult hemmelighed, men i år tog vi til gengæld revanche og brugte en måned på at udforske landet med rundhåndet statsstøtte.
Mange Paradores er forvandlede klostre og paladser og kulturperler i sig selv, og udover priser på ned til 400 kr. for et dobbeltværelse, så er en del af tilbuddet, at hotellet blandt andet byder på det bedste af den lokale madtradition. Her var vi blandt andet:

Historisk vingesus i Merida
Den lille by Merida i regionen Extremadura står centralt i den iberiske halvøs dramatiske historie, og helt centralt i Merida står en bygning, der oprindeligt tjente som palads for den første, romerske kejser – Augustus – men siden blev omdannet til kloster og nu til byens Parador. Her behøver man sådan set ikke forlade hotellet for at gå på opdagelse, for arkæologerne graver stadig i bygningens underetage, og hotellets personale kan fortælle, hvordan skiftende, spanske magthavere har lagt storslåede planer og givet afgørende håndslag i disse lokaler.

Stedet benyttes selv i dag af de kongelige, og man har desuden let ved at fantasere sig tilbage i tiden, når man sidder i »opholdsstuen« i det gamle kapel, under træbjælkerne i den lavloftede bar eller bevæger sig ned af de lange, mørke gange med store, levende lys langs væggene, tunge egetræsdøre og mystiske kister i dunkle hjørner.
Og et besøg i Merida er i det hele taget først og fremmest en tidsrejse. Udover at man får lov til at snuse til en original, uturistet, spansk småbystemning, så er byen unik, fordi romerne lod byen opbygge som et mini-Rom.
Man bruger endnu i dag Meridas imponerende amfiteater til forestillinger, og samlingen af velbevarede, romerske efterladenskaber har givet Merida plads på UNESCOS verdensarvsliste.

Næste: Sella-floden brusende i baghaven