Ryanair i klammeri med BBC

Ryanair uddeler gratis flybilletter efter en kritisk dokumentarudsendelse i britisk tv, hvoraf det fremgår, at folk ofte føler sig snydt, og at Ryanair-chefen er en tyran.

Ryabair afviser BBCs dokumentars påstande om, at "folk føler sig snydt af Ryanair", og at dets chef Michael O’Leary (billedet) "er en tyran". Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Leonhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det irske lavprisselskab Ryanair, der i dag er Europas største flyselskab, har efter en kritisk dokumentarudsendelse på BBC i denne uge følt sig nødsaget til at forære 1,6 millioner flysæder væk.

Den stærkt kritiske udsendelse med titlen "Why hate Ryanair?" (Hvorfor hade Ryanair?), er af Ryanair blevet tilbagevist som på 11 punkter "løgnagtig" og med "grundløse påstande" og udløste i første omgang 1.100.000 "gratis" sæder. 

Det kontroversielle luftfartselskab oplyste derefter, at det forhøjede tallet med 500.000 gratis sæder efter, at de første 1.1 million blev revet væk. 100.000 for hver af 11 efter selskabets opfattelse forkerte oplysninger i dokumentaren.

Ryanair betegnede i øvrigt dokumentarudsendelsen som "fjendtligt" og sagde, at den "afslørede – ingenting, nada, rien... ". 

"Vores chef er elsket af millioner"
Blandt de 11 punkter beskylder Ryanair dokumentaren for "at ikke at vise respekt for piloter og kabinepersonale" og afviser desuden dens påstande om, at "folk føler sig snydt af Ryanair" og at dets chef Michael O’Leary "er en tyran".

"Dokumentaren påstår, at "O’Leary er en tyran", hvilket er helt forkert," svarer Ryanair, "når hele verden ved, at O’Leary er sød og elskværdig, omsorgsfuld og betænksom, følsom og medmenneskelig på helgen-niveau og vidt og bredt elsket af alle Ryanairs 6.500 ansatte og dens 66 millioner passengerer."

Udsendelsen tilrettelæggere nægtede at bringe et optaget interview med Ryanair-chefen Michael O’Leary, da han stillede som betingelse for sin medvirken, at der ikke måtte klippes i det.

"BBCs Panorama-redaktion er helt klar på hælene, når de løgnagtigt påstår, at Ryanair har ønsket "redaktionel kontrol" med indholdet. Det er noget ævl. Alt hvad Ryanair bad om, var, at et interview blev bragt ucensureret," sagde Ryanairs talsmand Stephen McNamara.

Gratis flysæder i november og december
BBC fastholder, at alle oplysninger i udsendelsen er korrekte.

"Ryanairs chef, Michael O'Leary, sagde, at han ville stille op til interview i Panorama-redaktionen dokumentar, "Why Hate Ryanair?", hvis vi lovede at bringe det helt uredigeret. Det kunne vi ikke gå med til, men vi lovede Ryanair at være afbalancerede og fair," siger en talsmand fra BBC.

BBC har siden lagt det uredigerede interview med Michael O’Leary ud på sit website.

De gratis flysæder tilbydes fra britiske lufthavne på tirsdage, onsdage og torsdage i november og december.

Også kontroversiel tidligere
De gratis sæder inkluderer angiveligt alle skatter og afgifter. Og de gratis billetter skulle også omfatte alle Ryanairs destinationer fra britiske lufthavne.

Ryanair har tidligere været det kontroversielle midtpunkt i andre opsigtvækkende sager. Tidligere i denne måned fjernede selskabet deres sidste check-in-skranke samtidig med, at det koster i gebyr, når passagerer printer deres boardingkort ud i lufthavnene.

Selskabet har også luftet muligheden for, at det skal koste penge at bruge flyets toilet og at flyene kunne indrettes sådan at nogle passagerer kan stå op.