Luftens gebyrer vil ingen ende tage

Det bliver stadigt sværere at gennemskue prisen på en flybillet. Hos nogle flyselskaber skal man nu også betale gebyr for at rejse i ferien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gebyr for at medbringe bagage, gebyr for at checke-in, gebyr for at få et sæde, gebyr for at komme først ombord, gebyr for en ekstra kuffert, gebyr for at bestille flybilletten, gebyr for at betale med kreditkort og senest: Gebyr for at flyve i ferien!

Se også: Stor test af lavprisfly

På Viviro.com - der en af de intelligente søgemaskiner, som hjælper danskerne med at finde flybilletter på nettet - noterer man, at flyselskabernes opfindsomhed ikke kender nogen grænser, når det kommer til gebyrer. Listen over små tiltag, der skæpper i kassen bliver længere og længere, men det gør det sværere for forbrugerne at gennemskue de lokkende tilbud.

"Hvad kan jeg egentlig med en flybillet, når jeg skal betale for at have bagage med, betale for at checke-in og betale for at rejse i ferien?" spørger Kenneth Karskov fra Viviro.com.

"Check-in-gebyr"
Som eksempel på de mange gebyrer nævner han Ryanairs seneste påfund, det uundgåelige "check-in-gebyr", som trådte i kraft i torsdags. Her opkræver den irske gebyrgrib 40 kr. hver vej for at checke ind på nettet - eller 300 kr. (40 euro) hver vej, hvis du venter til lufthavnen med in-checkningen. Da du ikke kommer ud at flyve uden at først at checke ind, så kommer du heller ikke uden om Ryanairs seneste gebyrfidus.

”Forbrugerne ville være langt bedre stillet uden alle disse gebyrer. Hvorfor kan vi ikke få en samlet pris på rejsen oplyst? Den her fremgangsmåde med utallige gebyrer, som kommer oveni prisen, gør det uoverskueligt, og de eneste, der drager fordel af det, er flyselskaberne,” fortæller Kenneth Karskov.

Gebyr for at flyve i ferien
Det er dog ikke kun lavprisselskaberne, der har lært "kunsten" at opkræve gebyrer.

SAS opkræver et "salgstillæg" på 50 kr pr. person, som du ikke kan slippe for, selvom du selv gør alt arbejdet på deres hjemmeside. British Airways indfører nu et gebyr på minimum 80 kr. (10 pund) pr. strækning for at reservere et sæde.

Senest har tre store amerikanske flyselskaber indført en "holiday surcharge". Delta Air Lines opkræver 50 kroner (10 dollar) ekstra på udvalgte feriedage i november og januar for at matche et lignende gebyr hos American Airlins og United Airlines.

"I en tid, hvor flyselskaberne er trængt på økonomien, synes gebyrerne at være deres livline til hurtig indtjening. Ryanair forventes i 2009 at tjene mere end 5 milliarder kroner på gebyrer, og det har andre selskaber luret og taget ved lære af. Desværre!" siger Kenneth Karskov.

Eksempler på udvalgte flyselskabers gebyrer:

Ryanair: Ryanair har gebyrer for check-in online (ca. 40 kr.), bestille billetten (ca. 40 kr.), komme først ombord (ca. 24 kr.), medbringe bagage (ca. 80 kr. for en kuffert – max 15 kg.), medbringe ekstra kufferter (ca. 162 kr. per styk – stadig max 15 kg i alt), bagage udover 15 kg (ca. 121 kr. pr. kg.), ændre billetten (ca. 284 kr.), ændre navnet (ca. 812 kr.), sportstasker (ca. 243 kr.), babyudstyr (ca. 81 kr), musikinstrumenter (ca. 243 kr.), genudstedelse af boardingkort i lufthavnen (ca. 325 kr.). Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.
 
Norwegian: Norwegian har gebyrer for bagage (40-120 kr. pr. kuffert á 20 kg.), kreditkortgebyr (40 kr.), pladsreservation (50 kr. pr. strækning), sportsudstyr fra 216 kroner. Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.

airBerlin: Servicegebyr (ca. 121 kr. pr. person) og brændstoftillæg (variabelt).

SAS: Bestillingsgebyr (50 kroner). Sportsudstyr (fra 150 kroner). Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.

easyJet: easyJet har gebyrer for Speedy Boarding (30-85 kr. pr. vej), bookinggebyr (30 kr.), bagage (85 kr. pr. kuffert á 20 kg pr. vej), sportsudstyr (190 kr. pr. styk pr. vej), kreditkortgebyr (Visa 30 kr., andre kort 90 kr.). Forplejning om bord er ikke inkluderet i billettens pris.

Se også: Spinder guld på flybagage