Her bliver du fed på ferien

Det er ikke lige meget, hvor ferien går hen. Nogle rejsemål gør dig federe end andre.

Hvor meget man tager på, afhænger af, hvor i verden man rejser hen, viser ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke et ukendt fænomen, at vi i ferien giver slip på tøjlerne og giver vores laster frit løb.

Se også: Her er verdens mærkeligste mad

Vi danskere spiser og drikker mere på ferien, end vi gør i hverdagen. Det er dejligt, mens det står på, men det kan være surt at skulle smide kiloerne igen efter ferien.

En britisk undersøgelse foretaget for slankefirmaet Obesimed har spurgt ind til 2.000 briters spisevaner på ferien.

Undersøgelsen viser, at seks ud af ti tager på i vægt på ferien. I gennemsnit kommer de britiske feriegæster hjem med 2,3 kg ekstra på sidebenene efter 14 dage på ferie. Det skriver britiske Daily Mail.

Deltagerne giver hovedsageligt de større portioner og det lave aktivitetsniveau skylden for vægtforøgelsen.

Dernæst kommer feriens store indtag af alkohol, gratis opfyldning af drikkevarer og at det er svært at sige nej, når tjeneren spørger, om man vil have mere.

Her tager du mest på
De større portioner er ikke alene om at medvirke til, at bukserne er svære at få på efter ferien.

Svarene fra briterne viser nemlig en sammenhæng mellem vægtforøgelse og valg af rejsemål – hvor meget man tager på, afhænger af, hvor i verden man rejser hen.

Blandt undersøgelsens deltagere kommer rejsende til USA hjem med den største udvidelse af taljen. Her står ferien på all-you-can-eat buffet, snacks og store portioner. Efter 14-dages ferie vejede de rejsende 3,6 kg mere, end da de tog af sted.

De caribiske øer med de mange all-inclusive resorts kommer ind på en anden plads, rejsende hertil sendes af sted igen med ekstra 3,4 kg.
Resten af top5 over rejsemål, hvor man tager mest på, udgøres af Frankrig med 3,3 kg, Italien 3,2 kg og Grækenland med 3,1 kg yderligere på vægten.

Men man behøver ikke rejse til udlandet for at tage på i ferien. De af undersøgelsens deltagere, der holdte ferie i hjemme i Storbritannien, tog nemlig 3,1 kg på.

Se også: 10 restauranter værd at rejse efter

"Det afhænger også af ferietypen"
Der er ikke lavet tilsvarende undersøgelser i Danmark - i hvert fald ikke på videnskabeligt niveau, pointerer overlæge ved Rigshospitalets Ernæringsafdeling og lektor i ernæring ved Københavns universitet, Jens Rikardt Andersen. Men han finder det på ingen måde overraskende, at vægten øges på ferien.

“Hvis man ligger og daser i poolen og kun lige slæber sig op på kanten for at drikke drinks med farverige paraplyer, er der kun en vej, og det er vægtforøgelse. Så simpelt er det. Hvis man spiser meget, drikker meget og ikke rører sig, ja - så tager man på,” siger Jens Rikardt Andersen til Rejseliv.dk.

Om der er en sammenhæng mellem vægtforøgelse og valg af rejsemål, er der i følge Jens Rikardt Andersen, heller ikke lavet undersøgelser om i Danmark, men han pointerer, at nogle landes køkken, eksempelvis det thailandske har et lavt fedtindhold - her tager man ikke lige så meget på, som hvis man spiser ost og drikker vin i Frankrig.

“Men det afhænger selvfølgelig også af, hvilken slags ferie man er på. Trekker man i Tibet, så får man ikke mere fedt på kroppen. Muligvis øges vægten ved den slags ferier, men så drejer det sig mere om trænet muskelmasse.”, siger Jens Rikardt Andersen.

Se også: Her skal du spise i London