Kabinepersonale må ikke flyve hvis de er for tykke

Thai Airways giver overvægtige et halvt år til at tabe sig, hvis de fortsat skal flyve på langruterne - ellers vanker der flyveforbud

Foto: Flickr.com/kalleboo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kravet til overvægtige stewardesser og stewarder er enkelt: Hvis du ikke taber dig inden for et halt år, flyttes du fra langruterne til enten korte dagflyvninger eller arbejde på landjorden.

Læs også:  Internet i 10.000 meters højde

Reglerne blev indført hos Thai Airways i juni sidste år, og 41 kabineansatte er nu flyttet til korte indenrigsruter, fordi de ikke klarede vægtkravene til tiden. Det har fået dem til at klage til arbejds- og velfærdsmyndighederne, fordi de føler sig diskrimineret og fordi man tjener mindre på de korte ruter, skriver Bangkok Post.

I Asien er det ikke usædvanligt, at flyselskabernes ansatte underkastes krav om vægten. Air India har for eksempel en klausul i deres kontrakter med kabinepersonalet, hvor det fremgår, at selskabet har lov til at fyre folk, der tager for meget på i vægt.

Og det førte sidste år til, at ti stewardesser blev fyret, fordi de ikke tabte sig nok. Ifølge selskabet havde de ti fået flyveforbud og tilbud om job på landjorden, men det ønskede de ikke.

Delhis højesteret stadfæstede Air Indias ret til at afskedige overvægtige og noterede sig, at det statslige selskab behøvede personale i rimelig fysisk form for at kunne begå sig i den stærke konkurrence med andre indiske flyselskaber.

Samme holdning har de thailandske myndigheder, som mener at Thai Airways har en god sag og at selskabet har ret til at handle som de gør, når det gælder servicen over for kunderne.

Ifølge reglerne hos Thai Airways skal stewardesser have en BMI (Body Mass Index) på maksimalt 25 og en talje på 81 centimeter, mens stewarder højst må have en BMI på 27,5 og en talje på 89 centimeter.

Thai Airways afviser at man krænker kabinepersonalets rettigheder og fastslår, at personalets sundhed også betyder noget i forhold til passagererne.

Læs også: Overvægtig fik kvinde smidt af fly