Alkohol er skyld i de fleste havneulykker

Hvert år drukner omkring ti danskere i havne. I de fleste tilfælde skyldes det alkoholpåvirkning.

Rundt omkring på danske havne kan man lære, hvad man skal gøre, hvis nogen falder i havnen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Størstedelen af de danskere, der falder i havnen og drukner, er påvirkede af alkohol.

Det viser Trygfonden og Statens Institut for Folkesundheds årlige statistik.

I 2012 faldt ni mennesker i havnen og druknede, og heraf var otte af dem alkoholpåvirkede. Ser man på drukneulykker som helhed, er det kun hver fjerde druknede, der har indtaget alkohol.

Derfor forsøger flere organisationer og råd at forebygge drukneulykker som følge af spiritusindtagning ved at sætte fokus på problemet rundt omkring på danske havne.

Blandt andet afholder Trygfondens livredderpatrulje oplysningsshow på havne, hvor voksne og børn lærer, hvordan de skal reagere og komme til hjælp, hvis de ser et menneske falde i havnen, ligesom Søsportens Sikkerhedsråd er på banen med nyt materiale til havnene.

Større opmærksomhed, færre uheld

Ifølge Steen Wintlev, sejladschef ved Dansk Sejlunion, er det ofte de samme to scenarier, der udspiller sig i forbindelse med alkohol og drukneulykker i havne.

Det første er den almindelige dansker, som efter en våd aften går hjem langs havnekanten og mister balancen, f.eks. fordi, personen beslutter at lade vandet i havnen. Det andet er den rutinerede sejler, som er blevet uforsigtig efter at have tilbragt meget tid i havne, og som derfor risikerer at falde i vandet efter at have indtaget alkohol.

»Man har næsten ikke en chance for at komme op, hvis ingen opdager, at man er faldet i. Der mangler en generel respekt for, at vandet i havne er farligt. Det kan godt være, man kan svømme, men man kan kun sjældent redde sig selv op af en havn,« siger Steen Wintlev til Berlingske.

Han påpeger, at lystbådehavne ikke mangler redningsudstyr, men at en redningskrans ikke har nogen effekt, hvis ingen ser, at man er faldet i.

»Det bedste råd er at holde øje med hinanden og sikre sig, at alle kommer sikkert hjem. Vi kan sagtens redde folk, så længe vi opdager, at de er faldet i vandet,« siger Steen Wintlev.