5 x kultur i Hamborg

Hamborg er meget mere end en enorm containerhavn og blinkende lygter på Reeperbahn. Her er fem bud på højkulturelle og luksuriøse oplevelser.

På Hamburger Rathaus er ikke en eneste dørkarm og ikke et håndtag, som ikke er svulstigt ornamenteret med gyldne fisk, brølende løvehoveder og alskens andet snoet tingeltangel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Kom helt til tops

Hvad: Elbphilharmonie Hamburg
Hvor: Am Kaiserkai

Et besøg i Elbphilharmonien er et absolut must, hvis man besøger Hamborg i øjeblikket. Den gigantiske bygning er langtfra færdig, men er allerede et imponerende syn nedefra. For den fulde oplevelse bør man dog tage en guidet tour rundt i bygningen – blandt andet op til den store »plaza«, som er placeret på etagen 37 meter over havnevandet. Når koncerthuset åbner, vil plazaen fungere som et åbent byrum, hvor der er adgang for alle byens beboere og besøgende – også dem, der ikke skal ind til koncert i en af de tre koncertsale.

Turen foregår iført gule gummistøvler og beskyttelseshjelme, og udover de imponerende udsigter over byen og havnen er der masser af interessante ting at kigge på undervejs, blandt andet – naturligvis – den kommende store koncertsal, som i øjeblikket ligner en blanding mellem en vanvittig rutschebane og en stor bunke krøllet jern. Nyd også den smånervepirrende, raslende tur i det knirkende, orange lift på ydersiden af bygningen, når turen går højere op i etagerne. Udover salene kommer Elbphilharmonien til at rumme 43 luksuslejligheder og 250 hotelværelser – og bygningens karakteristiske top består af 2200 individuelt udformede stykker glas.

2. Gylden overdådighed

Hvad: Hamburger Rathaus
Hvor: Rathausmarkt

Der er 300.000 slotte i Tyskland, men Hamborg har ingen. Til gengæld har byen et rådhus så svulstigt dekoreret, at det er helt kongeligt at se på, og man bør unde sig selv en guidet rundtur i den imponerende bygning, som har hele 647 rum at fare vild i (flere end Buckingham Palace) – fyldt med persiske tæpper, tonstunge krystallysekroner, mahognilofter og søjler i solid onyx. Der er ikke en eneste dørkarm og ikke et håndtag i den bygning, som ikke er svulstigt ornamenteret med gyldne fisk, brølende løvehoveder og alskens andet snoet tingeltangel, så der er rigeligt med solid underholdning at lade øjnene gå på opdagelse i.

Og før den overdådige tour de chambre, så læg lige mærke til, at der er skiftende udstillinger i Rådhusets lobby. Den aktuelle udstilling af tegninger fra retssalene gør ikke stort væsen af sig, men gå tættere på, og man suges ind i de stemningsfulde, enkle skitser af de anklagede og deres tragiske historier i en grad, så man glemmer alt omkring sig. Fra den ildevarslende »S-togs-skubber« til moderen, der har druknet sin 8-årige søn i badekarret. Bogstaveligt talt fængslende.

3. Populær verdenskunst

Hvad: Bucerius Kunst Forum
Hvor: Rathausmarkt 2

To minutters slentren fra Rådhuset ligger Bucerius Kunst Forum, som siden oktober og frem til midten af januar 2011 viser Marc Chagall-udstillingen »Life Lines«. Kunstmuseet, som blev grundlagt i 2002, er ejet af Bucerius Fonden, der er stifter og medejer af Tysklands svar på Weekendavisen, Die Zeit. Bygningen huser årligt fire forskellige udstillinger,. Den aktuelle udstilling lægger vægt på Chagalls egen livshistorie i forbindelse med hans værker – særligt hans forhold til hustruen Bella.

Chagall-elskere vil nyde at begynde vandringen ved hans skitselignende illustrationer til selvbiografien »My Life« og derefter genfinde mange af de samme motiver i hans malerier. Udstillingen består af lån fra både tyske, franske og russiske samlinger samt hele Chagallsamlingen fra det israelske museum i Jerusalem (som i øvrigt aldrig har været i Tyskland før). Og udstillingen er hamrende populær, så gør en dyd af nødvendigheden og forestil dig, at du har et glas champagne i hånden, mens du mingler rundt mellem de besøgende – så føles det næsten som at være med til ferniseringen.

Næste: Luksuriøs shopping og tips fra eksperter