5 alternative oplevelser i Skotland

Skotland er ikke nærig med oplevelser, uanset om man er til natur, shopping eller gourmet. Lige nu er landet billigt som aldrig før.

Find tæppet og madkurvven frem, og tag på picnic på Loch Lomond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marlene Brix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1: Roadtrip i klanernes spor

Traditionelt klan-tørklæde. Fold sammen
Læs mere

Hvor: Det vestlige og nordlige højland
Info: clanmackenzieroutes.com

Skotland mærker et boom af interesse, efter tv-serien ’Outlander’ har sat det skotske højland på filmkortet. Uanset om man kender serien eller ej, er en køretur i det kuperede og historiske landskab en attraktion i sig selv.

Der er mange guidede busture til de skotske klaner. Outlander Filming Locations er bestselleren af dagsture hos Visit Scotland og hitter især hos europæere og amerikanere. Højdepunktet er besøget på Castle Leoch, hvor man bliver vist rundt af selveste lederen af klanen MacKenzie. Man kan også leje en minibus med plads til op til seks personer, hvor klanmedlemmet Donald MacKenzie leder an bag rattet i op til fire dage.

Men hvorfor ikke rejse tilbage i tiden på egen hånd? Med den venstre på gearstangen forstås. Trafikken er moderat, skiltningen god, og bilradioen gælisk. Køb et kort over klanerne og en tweedkasket i souvenirbutikken, og sæt gps’en mod fæstningsbyen Fort William og eventyrlige Glen Coe; Skotlands største og smukkeste dal, der er omgivet af bjerge med sne på toppen året rundt.

2: Picnic og øhop på Loch Lomond

Find tæppet og madkurvven frem, og tag på picnic på Loch Lomond. Fold sammen
Læs mere

Hvor: Det centrale Skotland
Info: theoaktreeinn.co.uk

Blot halvanden time fra Edinburgh ligger søen Loch Lomond, der er en yndet destination for naturelskere. Søen deler landkort med nationalparken The Trossachs. Man behøver ikke medbringe vandrestøvler, mountainbike eller fiskestang for at nyde naturen, men det er oplagt.

Tjek ind på Oak Tree Inn, der ligger i Balmaha. Det familieejede sted har værelser med kig til søen og en pub, der har vundet prisen som Skotlands bedste i 2015. Udvalget af øl og whisky er stort og historisk kitsch ditto. Sæt dig under det store egetræ, og nyd en portion fish & chips.

Gå en tur ned til søbredden med nybagte scones og en kop kaffe i hånden. Her kan man hoppe om bord på en gammel postbåd, der sejler ud til øen Inchcailloch. Båden sejler, når der er nogle, der vil med. Og man aftaler selv med skipper, hvornår man vil retur. Sejlturen tager ikke mere end 10 minutter, men når alligevel at give et sus ved synet af nationalparken fra vandsiden.

3: Landsbyhygge for livsnydere

Luksuriøse økologiske sæber kan købes i den hyggelige landsby Pitlochry. Fold sammen
Læs mere

Hvor: Porten til højlandet
Info: scotlandrail.co.uk

Blot to timer i tog fra Edinburgh ligger landsbyen Pitlochry, der er oplagt at kombinere med et ophold i hovedstaden. Alternativt kan byen være et pitstop på vejen mod højlandet nordpå.

Her findes bolsjestribede facader, alléer af kirsebærtræer og sofistikerede caféer med håndskrevne skilte af guld. Når man passerer butiksvinduer med karameller i bolsjeglas og et gammeldags ismejeri, får man let følelsen af at være i en fortryllende tidslomme som i en scene fra en ’Harry Potter’-film.

Brug et par timer i byen, eller bo her nogle dage, og kombiner med vandre- og cykelture.

Vil man forvandle sin krop til en mere velduftende version efter motion i det fri, skal man besøge The Highland Soap Co., hvor man kan købe økologiske og håndlavede cremer og sæber. Pitlochry-området lokker også med flere gårdbutikker og destillerier.

Læs også: Fem formidable udsigter over Lissabon

4: Søndagstur i Stockbridge

Markedet i Stockbridge er oplagt at spendere en søndag på. Fold sammen
Læs mere

Hvor: Edinburgh
Info: stockbridgemarket.com

»De kan holde sig i fire uger,« siger Mr. Woods og griner. Den muntre skotte håndstempler en brun papirspose med ’Woods Brownies’ og lægger fire af de prisbelønnede mundgodter deri. De er alle sirligt indpakket i gammeldags (og fedttæt) madpakkepapir.

Stockbridge Market er streetfood på brosten. Her finder man ingredienserne til en økologisk madoplevelse og handler side om side med de lokale. Markedet er åbent søndag kl. 10-17 året rundt.

Gå en tur i bydelen bagefter, og tag et kontrastfyldt smut forbi The Grange Club - en af de mest berømte cricketklubber i Storbritannien, hvor det skotske landshold holder til. Banen er omgivet af smukke victorianske huse, og man kan ofte være heldig at se en kamp sammen med det fine borgerskab – uden at det koster noget.

Gå videre til søen i Inverleith Park, og oplev en nørdet verden. Her har mænd dystet om at bygge den hurtigste modelbåd i Edinburgh Model Boat Club siden 1897. Og selv om det ligner legetøj, er det en ganske alvorlig sag.

5: Brunch for foodies i alle aldre

Sætte god tid af til at spise dig igennem en skøn søndagsbrunch i Edinburgh. Fold sammen
Læs mere

Hvor: Edinburgh
Info: urban-angel.co.uk

Skotland er mere end havregrød og haggis og kan let tilfredsstille en kræsenpind. Her er to bud på en god britisk brunch:

Urban Angel: Kældercafé i hipster-stil i de historiske lokaler fra The Laigh Bakery. De gamle støbejernsovne er der endnu og skaber en hyggelig stemning. Prøv den glutenfri grovtoast med hjemmelavet ricottaost og avocado forkælet med trøffelolie. Eller smag de økologiske landæg med velkrydrede pølser. Stemningen er afslappet og børnevenlig. Sørg for at bestille bord.

The Balmoral: Drømmer du om at bo på Edinburghs fineste hotel – men tøver, når du ser værelsesprisen? Snup en bid af førsteklasse i hotellets art deco-restaurant Hadrian’s Brasserie. (Psst! Chefkokken er den samme som i hotellets Michelin-restaurant The One). Tag hovedindgangen med de kittelklædte dørmænd, og fortsæt til venstre. Her bliver du mødt af adskillige tjenere, der står klar til servicere dig. Gå målrettet efter ’The Balmoral Breakfast’, og få fri adgang til buffet, a la carte-menu og kolde og varme drikke. Åbent kl. 7-10.30 fra mandag til fredag og frem til kl. 11 i weekenden. Ledige pladser efter antallet af hotelgæster. Kom i god tid – du vil nyde hvert minut.