100 piger bærer lyset ind i Tivoli

Man skulle ikke tro, at det var muligt, men torsdag bliver der endnu mere julestemning i Tivoli, end der er nu, hvor den gamle have midt i København ellers i forvejen emmer af god, gammeldags jul med masser af gaveboder, snedækket russisk løgkuppelkirke og en duft af æbleskiver og gløgg.

Foto: Claus Bech

Torsdag er det nemlig den 13. december og dermed luciadag, hvor unge piger i hvide kjoler landet over går luciaoptog med levende lys i hænderne og synger Luciasangen, ”Nu bæres lyset frem”.

Se også: Sov billigt i København

Traditionen med luciaoptogene, anført af luciabruden med levende lys i en krans på hovedet, stammer oprindeligt fra Sverige, men i dag er den lige så fast en del af den danske jul som af den svenske.

I Tivoli består luciaoptoget af hele 100 unge – altovervejende piger, men der er også enkelte drenge imellem – dannet af seks kor: Frederiksberg Kirkes Pigekor, Dragør Kirkes Børne- og Ungdomskor, Vesterbro Provstis Ungdomskor, Helligkors Kirkes ungdomskor, Brønshøj Kirkes Pigekor og Margrethekirkens Ungdomskor.

Optoget begynder kl. 17.30 ved H. C. Andersen Slottet og går forbi det nye nordiske område og den russiske kirke. Undervejs stopper det ved Nimbs terrasse.

Udover Luciasangen synger korene også ”Et barn er født i Betlehem”, ”Dejlig er den himmel blå”, ”Ding, dang, engleklokkers klang”, ”We wish you a Merry Christmas”, ”En rose så jeg skyde” og ”Il est né le Divin Enfant.”

Guide: 24 timer i København