Weekend-guide til etniske København

Se hvad du kan opleve, smage, shoppe og se i det arabiske, tyrkiske og persiske København.

Hos Al Basha Konditori på Nørrebrogade hænger der stadig et par billeder af nybagte hvedebrød på væggen – fra dengang stedet husede en traditionel dansk bager. Men der er intet her med en sødhedsgrad lavere end candyfloss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Fenger-Grøndahl

Mavedans, mosaikborde og myntete. Silkekjortler, sirupskager og sauna-hygge. Vandpibe med smag af vindrue og vandmelon. Du behøver ikke rejse til Mellemøsten for at finde orientalsk varme og mystik. Rejseliv.dk guider til en weekendtur gennem det arabiske, tyrkiske og persiske København.

Fredag eftermiddag: Kager og kitsch på Nørrebrogade
Jeg skal have kager til 100 personer. Jeg tænker, at 4-5 kilo er nok?«
»Skal det være ren baklava?«
»Nej, lidt af det hele.«

En yngre kvinde med arabiske rødder bestiller kager på lydefrit dansk, og ekspedienten svarer ubesværet tilbage, men med tydelig arabisk accent. Så går han i gang med at udvælge sirupsdryppende kager fyldt med valnødder og mandler og tørkager med dadelfyld. Alle frisklavede efter opskrifter hentet i Egypten og Libanon.

Sirupskager i Al Basha Konditori

Hos Al Basha Konditori på Nørrebrogade hænger der stadig et par billeder af nybagte hvedebrød på væggen – fra dengang stedet husede en traditionel dansk bager. Men der er intet her med en sødhedsgrad lavere end candyfloss, og der er ingen cafeborde. I stedet står der et sæt »tronstole«, som bruges til arabiske brudepar. Dem kan man sætte sig og vente i – eller man kan booke dem til sit bryllup, når man alligevel er inde for at bestille kager.

Den unge kvinde skal ikke giftes, men bare holde stor fest. Efter et kvarters tid vakler hun ud af butikken belæsset med fire kasser kager, og de næste i køen afgiver deres bestilling på baklava, burma og kanafa – og fyldte chokolader og lagkager med lyserød glasur.

»Det hele er arabisk, og det smager så sødt, at de fleste danskere ikke kan spise mere end ét stykke. Men alle arabere elsker det, de vænner sig til det, fra de er babyer,« forklarer ekspedienten, men tilføjer, at nogle danskere lærer at sætte pris på sukkerchokket.

»De får som regel smag for det, når de prøver vores kager, for de er frisklavede og har ikke været flere måneder undervejs, sådan som de kager købmændene importerer fra Mellemøsten,« tilføjer han.

Til byen via Nørrebrogade

Begynder man sin vandring på Nørrebrogade omkring Nørrebro Station og bevæger sig i retning af indre by, er Al Basha et af de første arabiske indslag på venstre hånd. Lige henne om hjørnet ligger endnu et arabisk konditori, Al Gondoline, i lidt mindre skala. Begge har ligget der et par år, og kunderne tæller især arabere, men flere og flere danskere har fået smagsløgene op for arabiske kager, som ganske vist ikke er helt billige.

Vil man virkelig synde og kombinere koffein, nikotin og glukose, kan man snige sig hen om hjørnet i Heimdalsgade med sin kageæske under armen og ind på Café Vandpibe, som har vandpibe til 75 kroner, kaffe, te og et væld af alkoholfrie cocktails.

Her kan man høre kvarterets unge mænd diskutere politik og penge på en blanding af arabisk og dansk, mens man samler kræfter til en tour de force gennem Københavns nok mest kitschede udvalg af tøj, boligtilbehør, køkkengrej og smykker: Nørrebrogade byder på et væld af arabiske importvarer – og butikker med kinesisk produceret krimskrams i arabisk og tyrkisk stil.

Her er kulørte lyskæder, guldsmykker i en stil, mange nok vil kalde vulgær, leopardstribede sportstasker og småblomstrede grydesæt. Det hele til urimeligt lave priser og opstillet i et kaotisk virvar med prisskilte på både arabisk og dansk. Facadeskiltene understreger pointen: Mardini Kebab Cafe, Al Hoda Halal Slagter,  Dubai Jewelry, Al-Amir Gaveartikler, Shawarma Palace, Lebanon Restaurant, Aladdin Bageri.

Det ligner hverdags-basarerne i Kairo, Damaskus eller Amman. Men det er såmænd bare København i globaliseringens tidsalder – med den orientalske charme, som Adam Oehlenschläger fantaserede om, da han med afsæt i 1001 nats eventyr skrev sit skuespil om Aladdin og den forunderlige lampe, der blev opført første gang i april 1839 på Det Kongelige Teater.

Dengang var fascinationen af Orienten udbredt blandt danskerne, men de færreste havde nogensinde set en basar eller smagt en ægte baklava. I dag er begge dele lige til at gå til på Nørrebrogade. Risikoen er, at både øjne, næse, ører og maver bliver mætte og trætte, inden man når til aftensmaden. Så gem lidt appetit til middagen – og resten af weekenden.