Unge får hjælp med økonomien

Antallet af unge på videregående uddannelser stiger, men det samme gør antallet af unge med rod i økonomien.

kua københavns universitet amager Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Mens 63.000 unge er ved at finde sig til rette i deres nye videregående uddannelser, så stiger antallet af unge med rod i økonomien. Derfor har Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Forbrugerrådet i dag søsat et landsdækkende projekt "Styr din gæld", som er et tilbud om gældsrådgivning og information til unge mellem 18 og 30 år om sund studieøkonomi.

"Det er meget vigtigt med en forebyggende indsats. Vi tager rundt på de forskellige uddannelser i landet og underviser i privatøkonomi. Det er bestemt ikke alle, der har lært de gode vaner hjemmefra, og ofte handler det om basale ting som at lægge et budget, kende til rentesatser og få økonomien til at hænge bedre sammen i hverdagen," siger projektleder Klaus Meier Olsen fra DSF ifølge en meddelelse.

Ifølge de seneste tal fra gældsbureauet Experian er antallet af unge med rod i økonomien stigende. I år lyder antallet af dårlige betalere i gruppen af 21-30 årige på 50.007 personer mod 47.334 personer i 2010.

Projektleder Annette Mathiasen fra Forbrugerrådets gældsrådgivning er også en del af "Styr din gæld", og hun mener, at mange unge har svært ved at flytte hjemmefra og skulle klare økonomien på egen hånd.

"De bliver påvirket af en forbrugskultur, hvor de skal eje alle de dyre forbrugsgoder. Så er det nemt at blive fristet af et hurtigt sms-lån med en høj rente. Nogle kommer desværre ind i en gældsspiral, hvor man optager nye lån for at afvikle gamle. Vi vil klæde de unge på til at udvise økonomisk ansvarlighed, da det lønner sig, når man senere i livet skal stifte familie, købe hus mv. Det er derfor vigtigt at have den rette indstilling, inden gælden løber løbsk," siger hun.

Flere banker sætter også ind over for de unge med forskellige tilbud om økonomisk rådgivning.F. eks. har Spar Nord udgivet og omdelt bogen ”Klog på penge” og tilbyder desuden besøg på kollegier og andre studiemiljøer med en omgang pizza og privatøkonomisk rådgivning.

"Idéen er, at den uformelle tilgang skal gøre det mere attraktivt og overkommeligt for de travle studerende at komme i dialog med os. For det er bestemt vores opfattelse, at økonomi ligger de unge på sinde." siger pressechef i Spar Nord Leif Lind Simonsen.