Ny legeplads for studerende med iværksættergen

DTU Innovatorium, der åbnede i sidste uge, er et tilbud til studerende, som vil undersøge og teste idéer.

De to DTU-studerende Adam Hartmann-Petersen og Emil Bunk står bag et af de projekter, der er gang på det nye DTU Innovatorium. De arbejder på et system, som skal forbedre køleforholdene til vacciner i Afrika. Foto: DTU Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste mandag åbnede DTUs nye tiltag DTU Innovatorium officielt. Stedet har dog været åbent for studerende, siden 1. marts og er et tilbud til studerende, der har lyst til at udforske iværksættermiljøet, teste deres idéer og udvikle prototyper. Her er chancen for at snuse til mulighederne for at føre dem ud i livet, ligesom det også er et sted for dem, der allerede er i gang med en virksomheds tidlige faser.

I DTU Innovatorium er det også muligt for virksomheder at søge studerende til forskellige innovationsopgaver, hvis de har brug for et kvikt hoved med nye løsningsforslag, og de studerende kan også bruge faciliteterne i forbindelse med relevante kurser.

I spritnye lokaler kan de studerende blandt andet finde kontorfaciliteter, prototypeværksted og desuden få sparring på produktudvikling og forretningsmæssige aspekter.

Allerede nu er der godt gang i DTU Innovatorium. Siden begyndelsen har der været et støt stigende antal brugere og stor interesse fra erhvervslivet, mulige partnerorganisationer og investorerer. Den daglige leder Mikkel Sørensen, vurderer, at der er cirka 20-25 projekter i gang på nuværende tidspunkt.

Køleskab til vacciner

Adam Hartmann-Petersen og Emil Bunk står bag et af de projekter, der er gang i nu. De arbejder på et system, som skal forbedre køleforholdene til vacciner i Afrika. Det er vigtigt, at vaccinerne bliver opbevaret ved den rette temperatur, da de ellers kan de miste deres virkning eller virke modsat, så folk bliver mere syge. Produktet fungerer som en garanti for, at kølefaciliteterne virker optimalt. De to studerende har udviklet et system, der monteres på køleskabe, og hvis køleskabet ikke har den optimale temperatur, sendes der automatisk en SMS til en reparatør, der kan tage sig af det. Samtidig kan man via en hjemmeside holde sig opdateret på alle køleskabe med systemets tilstand og temperaturhistorik.

De to studerende samarbejder med UNICEF, og lige nu har de monteret en prototype tre steder i Etiopien. Målet er at installere produktet flere steder i Afrika, og senest er de blevet kontaktet af Bill Clinton Foundation om mulighederne for at skalere projektet og etablere et samarbejde med Clinton Health Access Initiative - CHAI

Store ambitioner

Projektet er stadig så nyt, at de ikke endeligt har besluttet, hvordan de skal tackle det økonomiske. For Adam Hartmann-Petersen og Emil Bunk er det vigtigt at få produktet færdigudviklet. De vil ikke kaste sig hovedkulds ud i at sælge et produkt, der stadig har for mange fejl.

»Lige nu har vi tre forskellige forretningsmodeller, som vi skal tage stilling til. Vi er stadig i opstartsfasen, så der er endnu mange ting, vi skal tage stilling til,« siger Adam Hartmann-Petersen

Ambitionerne med projektet er store. På sigt vil de gerne udbrede systemet til så mange køleapparater som muligt i udviklingslande. Men det er ikke den eneste plan.

»Vi vil gerne videreudvikle konceptet. Det kan også fungere andre steder. Blandt andet på butikker i Danmark. Men det er også muligt at omkode, så det kan virke i andre situationer. Det kan for eksempel være ved indbrud,« siger Adam Hartmann-Petersen.