Priskløften bliver mindre på boligmarkedet

Boligmarkedet er på vej ud af kummefryseren, og det kan sælgerne glæde sig over.

Foto: Henning Bagger. En kold morgen med sne på rækkehustage, parcelhuse i baggrunden og bagerst Aalborg Sygehus Syd tirsdag d. 5. februar 2013. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013)
Læs mere
Fold sammen

En ny statistik fra Boliga.dk viser, at såvel villasælgere som lejligheds- og sommerhussælgere slog væsentligt færre penge af prisen for at få afhændet deres ejendomme i 2015 end i de foregående år.

I kroner og øre blev der i snit hugget 152.000 kr. eller otte procent af prisen på husene, før køberne slog til, mens der i 2014 blev barberet 185.000 kr., eller hvad der svarer til 10 procent, af prisen på villaerne og rækkehusene. For  tre år siden lå det gennemsnitlige prisnedslag på 246.000 kr., hvilket svarer til et nedslag på 12 procent.

Nemmere at få en god pris


Lejlighedsmarkedet har været gennem en mindre revolution i de seneste år, ikke mindst på grund af hektisk aktivitet på det københavnske marked, og det kan ses på prisnedslagene, der er skrumpet fra gennemsnitligt ni procent i 2011 til tre procent i snit i 2015. I rede penge svarer det til et fald på 67.000 kr. mod 155.000 kr. i 2011.

Forklaringen ligger lige for, mener Boliga-direktør Ricco Zuschlag.

»Den meget lange boligkrise, der startede i 2008, er er ved at være ovre. Priserne stiger, antallet af handler stiger og udbuddet falder. Det gør det nemmere for sælgerne og mæglerne at forhandle en god pris hjem på boligen«, siger Ricco Zuschlag.

Stadig store afslag på sommerhusmarkedet


Sælgerne på sommerhusmarkedet går også lysere tider i møde, selvom prisafslagene stadig ligger i den høje ende sammenlignet med de øvrige boligtyper.

I gennemsnit var sommerhusene faldet 12 procent i pris, før de blev afhændet i 2015, hvor det gennemsnitlige afslag i årene før vekslede mellem 14 og 16 procent.

Vestegns-by i front


Villamarkedets mindste afslag fandt ifølge Boliga sted i Albertslund, hvor der blot var to procents forskel mellem de gennemsnitlige udbudspriser og salgspriser, mens sælgerne i Mårslet, København NV, Aarhus V og Ølstykke fik solgt med et beskedent nedslag på tre procent.

På lejlighedsmarkedet kunne Dyssegårds sælgere nøjes med at høvle én procent af udbudsprisen, før køberne slog til, og på sommerhusmarkedet var det sælgerne i Liseleje, der kom heldigst ud af markedet med et gennemsnitligt prisnedslag på fem procent.

Se hvor meget der blev givet i rabat i din by

Villaer/rækkehuse
Ejerlejligheder
Fritidshuse

*Boliga har kun medtaget boliger, der er blevet solgt via en ejendomsmægler eller Boliga Selvsalg. Statistikken viser det gennemsnitlige prisnedslag fra boligernes første udbudspris til salgsprisen. Kun postdistrikter med min. 20 salg er taget med i statistikken.