Ny planlov kan presse lejlighedspriser i vejret

Et blåt flertal er klar til at sløjfe almene boliger fra planloven, og det kan betyde dyrere lejligheder i storbyerne. 3.350 almene boliger i København frem mod 2027 står til at blive bremset. Borgmester i København frygter, at byen bliver en rigmandsghetto.

Med færre almene boliger vil efterspørgslen efter ejerboliger stige. Her ses et lejlighedskompleks på Teglholmen i Københavns Sydhavn. Arkivoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Dyrere lejligheder i landets storbyer.

Det kan blive resultatet, hvis blå blok gør alvor af sit ønske om at fjerne kravet om almene boliger fra planloven.

»Hvis der bliver bygget færre almene boliger i København, vil det skabe en større efterspørgsel efter de mindste lejligheder, der vil stige i pris. Derfor må nogle af dem med lavere indkomster enten gå efter lejligheder med færre kvadratmeter eller flytte væk fra byerne,« siger Bo Sandemann Rasmussen, professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Det nuværende krav betyder, at kommuner kan kræve, at op til 25 procent af nybyggede boliger bliver almene boliger. Det er det krav i planloven, som de blå partier nu vil have et opgør med.

Samtidig planlægger Københavns Kommune at opføre 3.350 almene boliger frem mod 2025 for at imødekomme befolkningstilvæksten på 1.000 nye indbyggere om måneden.

Kommunen estimerer, at der er brug for 45.000 boliger frem mod 2027 for at kunne huse alle nye tilflyttere.

Derfor risikerer boligpriserne at blive presset i vejret, hvis de almene boliger bliver sløjfet, lyder det fra boligøkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh.

»Der vil komme en rift om de mindre boliger blandt dem, der vil købe. Kampen om de små boliger vil blive intensiveret, og det vil presse priserne på de små boliger op,« siger Mikkel Høegh.

Dyrere lejeboliger

Også lejepriserne vil få et nøk opad.

»Det er lejemæssigt ret dyrt at bo i noget af nybyggeriet i København i forvejen. Hvis man fjerner de almene boliger, så kommer der en større efterspørgsel efter de eksisterende lejeboliger. På kort sigt vil det presse lejepriserne op,« understreger han.

Det vil ifølge ham betyde, at det bliver endnu mere fordelagtigt for pensionskasserne at bygge flere udlejningsejendomme, som de kan leje ud.

Hvis kravet om almene boliger bliver slettet fra planloven, som alt tyder på, vil det resultere i flere nybyggede ejerlejligheder i stedet for almene boliger. Men selv om udbuddet af ejerlejligheder bliver større, vil priserne på mindre lejligheder stadig stige.

»Det burde lægge en dæmper på priserne. Men problemet er, at de, der bor i almene boliger, ikke har råd til de samme kvadratmeter i en ejerlejlighed, som de ville have haft i en almen bolig,« siger Bo Sandemann Rasmussen.

Berlingske kunne onsdag fortælle, at et blåt flertal er klar til at fjerne 25 procentkravet fra planloven.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL), langer særligt kraftigt ud efter Dansk Folkeparti for at ville fjerne kravet.

»Det er topmålet af dobbeltmoral og hykleri, at Dansk Folkeparti vil afskaffe kommunernes muligheder for at sikre blandede byer. Det er i bund og grund en ren tilstå- elsessag fra Dansk Folkepartis side, at man kun er et parti, der er til for de rigeste i samfundet. Vi får skabt en by, som bliver en rigmandsghetto, og hvor du kun kan bo, hvis du tjener tilstrækkeligt meget,« siger han.

Velhaverkvarterer

Ifølge Morten Kabell sikrer den nuværende planlov almene boliger i de nye bydele som eksempelvis Nordhavn, Carlsberg Byen og Grøntorvet.

Men hvis 25 procentkravet bliver slettet fra planloven, vil det betyde meget få eller ingen boliger i de dyre områder. Dermed forsvinder sammenhængskraften i byen.

»Hvis vi ikke er i stand til at sikre blandede boliger og en by, hvor alle mennesker kan bo, så bliver det alene på markedets præmisser. Så bliver det ejerlejligheder og privatudlejning, som bliver til for at tjene flest mulige penge. Priserne bliver ikke til almindelige mennesker,« siger han.

Berlingske kunne tirsdag fortælle, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris i flere af Københavns nye kvarterer koster over 50.000 kroner.

Flere kilder med indgående kendskab til boligmarkedet betegner de kommende bydele som velhaverkvarterer, hvor kun den rigeste del af befolkningen har råd til at bosætte sig.

Se billederne: Her er de nye boliger for Københavns elite

De høje priser udelukker en stor del af almindelige lønmodtagere fra bydelene. Men den nuværende planlov sikrer kommunen, at en vis andel bliver almene boliger. De boliger er nu kommet i farezonen.

DF: Modstand mod planlov er principiel

Blå bloks modstand mod 25 procentkravet er først og fremmest principiel.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, der forhandler planlov på vegne af partiet, understreger over for Berlingske, at han ikke har noget imod almene boliger.

»Vi har noget imod, at man reelt eksproprie­rer. At man sådan uden videre kan tage 25 procent af andres jord. Man skal huske på, at det er pensionskasserne, der køber meget af det her jord fra kommunen, og da det er dig og mig, der ejer pensionskasserne, bliver det i sidste ende pensionisterne, der betaler regningen for de almene boliger. Man fodrer grisen med sin egen hale,« siger Hans Kristian Skibby.

Han bakkes op af Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen, der også sidder med ved forhandlingsbordet.

»Hvis man er privat bygherre, og man har noget grund, som man gerne vil udvikle, skal der ikke komme en kommune og sige, hvad du skal bruge 25 procent af grunden til,« siger Joachim B. Olsen.

Københavns Kommune har i perioden 2009-2015 besluttet at bygge 4.911 almene boliger i København. De boliger er ikke i fare.

Planlovsforhandlinger forventes at blive genoptaget i næste uge.