Kan man tvinge skilsmisse igennem?

Den ene part kan ikke nægte at blive skilt, men man kan trække det i langdrag?

Min kærestes ekskone vil ikke skrive under på skilsmissepapirerne. Hvad kan man så gøre, når man gerne vil skilles? Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gaj Rudolf

? Min kærestes ekskone vil ikke skrive under på skilsmissepapirerne. Hvad kan man så gøre, når man gerne vil skilles?

Med venlig hilsen K.

! I dag kan man blive skilt nærmest helt automatisk med Nem-ID, hvor begge logger ind på Statsforvaltningens hjemmeside.

Hvis den ene part ikke ønsker at medvirke, eller er de uenige om vilkårene, kan den anden part logge ind og sende en ansøgning om separation. I den situation vil der blive indkaldt til en såkaldt vilkårsforhandling. Lykkes det heller ikke at blive enige om separation eller vilkårene på det møde, vil Statsforvaltningen sende sagen til retten, der så vil behandle separationssagen.

I Danmark har man krav på separation, uanset hvad den anden part måtte ønske. Ved at nægte at medvirke, opnår pågældende part først og fremmest at trække tiden. Man kan nemlig først kræve at blive skilt, når man har været separeret et halvt år.

Hvis man er enige om separation, kan man blive separeret eller skilt nærmest automatisk, hvis man er enige om nogle grundvilkår. Det vigtigste, man skal være enige om, er ægtefællebidrag, som jeg har besvaret et spørgsmål om her i brevkassen for ganske nylig.

Hvis ægtefællerne bor i lejet hus, skal man også være enige om, hvem der skal fortsætte lejemålet. Er man ikke enige om disse spørgsmål, er det retten og ikke Statsforvaltningen, der skal fastsætte vilkårene.

Det korte svar på spørgsmålet er altså, at man ikke kan forhindre en skilsmisse.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk