Her kunne du have købt et hus for 20.000 kroner: “Man køber en lotteriseddel”

Nybolig Gunderup. Fold sammen
Læs mere

»Det er godt nok blevet dyrt.«

Er du også en af dem, der har sukket det undervejs i din boligjagt, skal du muligvis til at udvide dit søgefelt. For der bliver stadig handlet huse til lavere priser, end mange nye storbyboere har betalt for bare én kvadratmeter af deres nye hjem.

20.000 kroner landede prisen på, da handlen blev endelig for et fredet hus i Ketting ved Augustenborg på Als. Det gør ejendommen til den billigste villa, der blev handlet via en ejendomsmægler sidste år, skriver boligsiden Boliga.*

Men der er en grund til, at prisen ved første øjekast virker til at have glemt et par af sine nuller. Ejendommen er nemlig fredet, og så kan det være en udgift, man køber sig - for når en ejendom er fredet, må den ikke rives ned, og ved renovering er der visse krav til fx materialer og metoder.

Derfor har statussen som fredet også haft en betydning for prisen:

»Det er en gammel, faldefærdig og fredet ejendom. Der følger store forpligtelser med, og i nærheden er et lignende hus blevet renoveret for rigtig mange penge på ejers regning. Så man kan sige, at man køber en lotteriseddel, fordi man ikke ved, om man kan få ejendommen »affredet«,« siger Ole Bredgaard, indehaver af Nybolig Guderup.

Han fortæller dog, at fredningen på det pågældende hus er ved at blive ophævet.

Dobbelt så dyrt
Men inden man begynder at undersøge skoledistrikter og distancen til arbejdspladsen fra Augustenborg, så er det med at slå koldt vand i blodet. For at et hus bliver solgt for så lavt et beløb, er ikke sædvanligt - mægleren selv kalder det en »atypisk ejendomshandel.«

Augustenborg er nemlig langt fra landets billigste by. En opgørelse fra Boliga viser, at en kvadratmeter hus i byen kostede 6.561 kroner i 2017. Mere end det dobbelt af priserne i Rødby - Danmarks billigste by - hvor kvadratmeterprisen var 3.103 kroner.

Og hos ejendomsmægleren lyder meldingen da også, at der er kommet mere gang i det augustenborgske boligmarked:

»Det går bedre, og vi kan se, at der bliver solgt mere - og så går det hurtigere. Så optimismen er stor, og vi forventer også, at det fortsætter i år,« siger Ole Bredgaard.

Her kan du se den gamle annonce for huset, der blev solgt for 20.000 kroner.

*Listen over de billigste hussalg dækker kun huse, der har været annonceret på nettet, og som var tinglyst på tidspunktet for udarbejdelsen af opgørelsen.