Grundskyld på himmelflugt kan koste huset

Udsigten til flere års yderligere stigning i grundskylden kan betyde, at René Poulsen og familie må flytte fra deres villa på Frederiksberg.

»Grundskylden bliver på 113.000 kroner om året, når den er fuldt indfaset, og så kan vi nok ikke blive siddende i huset,« siger René Poulsen, der købte villaen på Frederiksberg sammen med sin hustru i 2008. Foto: Søren Bidstrup
Læs mere
Fold sammen

René Poulsen kan regne sig frem til, at skatten på jorden under familiens villa på Frederiksberg over de kommende år næsten bliver fordoblet fra de nuværende 60.000 kroner om året.

Han har i forvejen oplevet en stigning fra 36.0000 kroner, siden familien på fire købte villaen på Normasvej i 2008.

»Grundskylden bliver på 113.000 kroner om året, når den er fuldt indfaset, og så kan vi nok ikke blive siddende i huset,« siger han.

Dermed bliver den type villaer på Frederiksberg lukket land for selv så solide indkomster, som de sammenlagt 1,2 millioner kroner, som René Poulsen og hans hustru henter i årsindkomst. Men allerede på nuværende tidspunkt hænger deres budget kun lige akkurat sammen med bankernes standardkrav til rådighedsbeløb – vel at mærke med et fastforrentet realkreditlån til de nuværende rekordlave renter.

Lige nu har familien et femårigt rentetilpasningslån uden afdrag, der giver lidt mere luft i økonomien. Men hvis renten stiger fra det meget lave niveau, mens grundskylden samtidig fortsætter op, sætter det yderligere pres på boligejernes økonomi.

Stigningen i grundskylden undrer og ærgrer René Poulsen, der med sin baggrund i bankverdenen har beregnet, at stigningen er løbet langt hurtigere end huspriserne i hans nabolag. Hvis grundværdien på familiens ejendom havde fulgt den almindelige udvikling i boligpriserne i området, havde grundvurderingen været knap to millioner kroner lavere. Det svarer med Frederiksbergs grundskyldspromille til en grundskyld på godt 51.000 kroner om året – der dog ikke er fuldt indfaset endnu. Når den er fuldt indfaset, vil beløbet lægge beslag på 122.500 kroner af en bruttoløn for en topskatteyder på Frederiksberg.

Vær dog ærlig

René Poulsen erkender blankt, at familiens hus med sildebensparkét på gulvet i stuerne, 228 kvadratmeter bolig og 923 kvadratmeter grund er værd at være misundelig på. Huset kostede da også otte millioner kroner i 2008, men ellers sender den aldrende Toyota Corolla i indkørslen og det basale køkken med lamineret bordplade og linoleum på gulvet ikke andre økonomiske signaler end en tilsvarende villa i de nærliggende bydele Valby eller Vanløse.

»Men hvis det er en misundelsesskat, så vær dog ærlig omkring det og sig det lige ud,« siger René Poulsen.

Han kan på trods af en mangeårig karriere i finanssektoren ikke gennemskue fastsættelsen af grundskylden, og han undrer sig over, at den især i oktober 2012 tog et kraftigt spring opad.

I maj 2012 indgik regeringen og Venstre et forlig om en skattereform, hvor Venstre fik inkluderet, at rentefradraget for boligejere ikke blev reduceret mere end allerede planlagt.

Kæden hoppede af

»Jeg undrer mig over det store spring i grundværdierne, der efterfølgende skete i oktober, og man kan se på indekset over prisudviklingen, at kæden helt hoppede af på det tidspunkt,« siger Rene´Poulsen og peger på, at netop Venstre ikke på noget tidspunkt har villet pille ved grundskylden.

I villakvarteret på Frederiksberg har René Poulsen i øvrigt observeret det paradoks, at huse med mindre grunde på en nærliggende vej handles til højere kontantpriser.

Han tolker det, som at den højere grundskyld trækker det kontantbeløb, som køberne har råd til at købe for, ned.

»De fleste handler jo på den ydelse, som de har råd til at sidde for,« siger han.