Er afskrevet gæld skattepligtig?

Får man eftergivet gæld, kan det føre til beskatning som en kursgevinst.

Får man eftergivet en gæld, skal man stadig svare for Skat, hvis man kunne have indfriet gælden helt eller delvist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Med glæde læste jeg i Brevkassen i maj om følgerne af ny forældelseslov for gæld: I mere end 30 år har jeg haft bankgæld på cirka en halv million kroner efter en tvangsauktion. Efter ti års tavshed begyndte bankerne at anmelde deres fordringer. De har i de efterfølgende år flere gange stævnet mig i fogedretten, sidst for fem år siden.

Jeg modtager regelmæssigt breve fra mine kreditorer, men – hvis jeg forstår svaret korrekt – vil jeg, hvis ikke jeg på ny skal i retten eller på anden måde i mellemtiden skulle anerkende min gæld, være gældfri om ca. fem år. Heraf mit spørgsmål:

Hvis gælden bortfalder, vil jeg da være skattepligtig af det eftergivne beløb? Vil skattevæsenet betragte bortfald af gæld som indtægt, gave eller noget andet skattepligtigt?

Med venlig hilsen K.

! Når din gæld er opgjort i fogedretten, løber der en ny forældelsesfrist på 10 år. Din gæld forældes altså om ca. 5 år, med mindre kreditor tager skridt til at afbryde forældelsen.

Forældelse betyder, at gælden bortfalder, og at banken ikke senere kan kræve den betalt. Hvis gælden bortfalder som følge af forældelse, bestemmer kursgevinstloven, at gevinsten på gælden er skattepligtig i det omfang, gælden nedskrives til et lavere beløb end fordringens værdi for kreditor, altså banken.

Kan du, på det tidspunkt hvor gælden forældes, betale hele gælden, vil du blive beskattet af et beløb svarende til den bortfaldne gæld. Har du derimod ingen betalingsevne, er forældelsen uden skattemæssige konsekvenser for dig. Den beskrevne regel gælder også for gældseftergivelser, det vil sige hvor gælden bortfalder på grundlag af kreditors erklæring herom, tvangsakkord, frivillig akkord eller gældssanering. Det svære er ofte bedømmelsen af fordringens værdi for kreditor.

Hvis banken lader din gæld forælde, vil udgangspunktet være, at det skyldes, at banken vurderer, at du ikke har en aktuel betalingsevne, og at du ikke fremadrettet får en betalingsevne. Skat vil dog ikke blive stående ved dette udgangspunkt, såfremt Skat vurderer, at du på forældelsestidspunktet kunne have indfriet gælden helt eller delvist.

Det ligger i retspraksis fast, at det er dig, der skal bevise, at den forældede fordring ikke havde værdi for banken. Dit bevis vil bestå i, at du ikke får en positiv formue i kraft af bortfaldet som følge af forældelsen.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk