Venstre trækker kampagne tilbage efter omfattende kritik: »Den taler til det grimmeste i mennesket«

Dagens overblik: Socialdemokratiet er klar med et omfattende udlændingeudspil, som Mette Frederiksen vil gå til valg på. Ekspert kalder ny udvikling i Støjberg-sag om syge udlændinge »helt vanvittig«. Og så langer en DFer kraftigt ud efter Brøndbys cheftræner. Hele dit politiske overblik her.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Volder

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske morgenpost.

Dagen i dag kommer i høj grad til at stå i udlændingepolitikkens tegn – Socialdemokratiet er klar med et nyt udlændingeudspil, og de Radikales Morten Østergaard erklærer sig parat til at gøre op med sin indre »halalhippie«.

Men vi skal også rundt om DR-besparelser, skilsmissenyt, en udskældt Venstre-kampagne – som overskriften på denne morgenpost indikerer – og en række andre interessante historier. Så lad os bare komme i gang med den politiske overflyvning.

Klokken 11 har Socialdemokratiet inviteret til pressemøde i partiets gruppeværelse på Christiansborg. Her vil S-formand Mette Frederiksen flankeret af resten af partitoppen præsentere et omfattende udspil til en ny udlændinge- og asylpolitik, som Socialdemokratiet er klar til at gå til valg på.

Både Berlingske og DR kan på forhånd fortælle, hvad udspillet vil indeholde.

Det store oppositionsparti vil blandt andet afskaffe muligheden for at søge asyl i Danmark og sætte et loft over antallet af flygtninge og indvandrere. I stedet skal asylansøgere flyves til modtagecentre i eksempelvis Nordafrika eller Jordan, hvorfra deres asylsag skal behandles, lyder det.

Til gengæld skal Danmark igen tage imod FNs kvoteflygtninge – og antallet kan ifølge partiet være højere end de 500, vi hidtil har modtaget hvert år, inden regeringen satte ordningen på pause.

Derudover lægger Socialdemokratiet op til, at alle flygtninge og indvandrere fremover skal arbejde 37 timer om ugen eller være i uddannelse – ellers skal de trækkes i deres ydelse.

»Der er kommet flere til Danmark, og der er kommet flere til Europa, end vi har kunnet integrere på en god og ordentlig måde,« siger Mette Frederiksen til DR:

»Det er en enormt stor udfordring for sammenhængskraften i vores samfund og dermed for, om vi på sigt overhovedet kan have et velfærdssamfund. Det er derfor, vi fremlægger så stor en model, som vi gør nu.«

Berlingske har samlet et overblik over hovedelementerne i S-udspillet, som du kan se i faktaboksen herunder.

Udspillet har også allerede kastet en del reaktioner af sig. Hos Berlingske kan du læse, hvad Venstre og Dansk Folkeparti mener om udspillet, mens DR har set nærmere på, hvordan Socialdemokratiets valgoplæg splitter rød blok.

Også de politiske analytikere har sat sig til tasterne. Du får to analyser her:

1. Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Punkt for punkt lægger S op til initiativer, der ville have været utænkelige for få år siden. Kritikerne vil med god ret kunne sige, at omslaget kommer alt for sent i forhold til de problemer, der har fået lov til at vokse sig store, blandt andet i form af manglende deltagelse på arbejdsmarkedet, milliardudgifter til overførselsindkomster, etableringen af ghettoer og mange værdisammenstød,« skriver Thomas Larsen i Berlingske:

»Andre kritikere vil fastslå, at udspillet fra S er taktisk bestemt, og de vil anklage Mette Frederiksen for, at hun kun lægger sit udspil på bordet, fordi hun ønsker at kunne vinde næste folketingsvalg. Vil den kritik for alvor bide på Social­demokratiet? Set herfra betyder det nye udspil fra S, at partiets hidtil så åbne flanker i forhold til angreb fra blå blok er ved at blive lukket.«

2. Politisk korrespondent i DR Uffe Tang:

»Det vidner om en ikke ubetydelig selvtillid hos den socialdemokratiske top, at man nu tør gå længere end bare at følge med de borgerliges udlændingepolitik. På den anden side var det næppe holdbart i længden ikke at kunne præsentere et socialdemokratisk svar på det spørgsmål, som overskygger alt andet i moderne politik, og med Mette Frederiksens overraskende, men markante ryk til højre i udlændingepolitikken (og til venstre i andre mere traditionelle socialdemokratiske spørgsmål), har udspillet fra Socialdemokratiet været længe ventet,« skriver Uffe Tang hos DR:

»Lykkes det for partiet at skabe en ny platform i udlændingepolitikken med udspillet, kan de politiske konsekvenser være vidtrækkende.«

Østergaards halalhippie-opgør

Inden vi forlader udlændingepolitikken helt, skal vi som lovet lige runde Morten Østergaards halalhippie-opgør.

Åbner du enten Berlingske, Politiken, Kristeligt Dagblad, BT eller Metroxpress i dag, vil du blive mødt af en stor annonce med et brev fra de Radikales leder. Her forsøger Morten Østergaard at ændre på den rolle, han indtil nu har indtaget i udlændingedebatten.

»Mit navn er Morten,« skriver han:

»I mere end et årti er jeg blevet kaldt »halalhippie«. Og jeg har kæmpet mod selvudnævnte »strammere«. Fra Kjærsgaard til Støjberg. I dukketeatret på Christiansborg. Jeg har spillet min rolle. Skældt ud på højrefløjen, når højrefløjen skældte ud på udlændingene. Undervejs blev vi så optagede af hinanden, at menneskene forsvandt ud af ligningen. Men nu er det slut. Jeg gider ikke mere.«

Berlingske har talt med den radikale leder om, hvorfor han har indrykket annoncerne. Det interview kan du læse her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Helt vanvittigt«

Indrømmet – vi er ikke helt færdige med den udlændingepolitiske dagsorden. Radio24syv har nemlig nyt i sagen om udvisning af syge udlændinge.

Radiostationen kan fortælle om en 26-årig syg kvinde fra Nigeria og hendes fireårige datter, der blev forsøgt udvist i efteråret, selvom Udlændinge- og Integrationsministeriet vidste, at netop sager som kvindens var behandlet ulovligt. Og selvom ministeriet var bekendt med dette, foretog man sig intet i syv måneder.

Kvinden og hendes datter endte dog med aldrig at blive udvist, og nu er deres sag taget op til fornyet behandling.

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing kalder det »meget alvorligt«, at ministeriet først reagerede sent.

»Det er jo et skæbnens held, at hun så ikke rent faktisk er blevet udsendt med tvang eller frivilligt, men det er jo helt vanvittigt, at en sag kan nå så langt, uden at man opdager, at den er en af de få sager, der skal genoptages,« siger han til Radio24syv.

Sagen sår ifølge radiostationen alvorlig tvivl om den forklaring, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gav på det samråd, hun var indkaldt til for knap en måned siden.

Sagen er en lille smule kompliceret, men læs Radio24syvs artikel her, og så garanterer vi, at du er klogere.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, kom i øvrigt også med en reaktion på historien på Twitter i går:

DR kommer sparekniven i møde

Vi skal videre til noget helt andet. Politiken har i dag et interview med DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, der siger, at besparelser i DR på 12,5 procent er »i orden« og bør kunne lade sig gøre.

Meldingen fra bestyrelsesformanden kommer, mens regeringen er ved at lægge sidste hånd på sit udspil til de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig. Regeringen har på forhånd lagt op til at skære i DR, og flere partier peger på, at besparelser på 12,5 procent er et godt bud.

Michael Christiansen har tidligere advaret mod at skære for dybt i DR, men besparelser på det niveau er rimelige og realistiske, siger han til Politiken:

»Det er sådan i størrelsesordenen af, hvad andre kulturinstitutioner må spare i disse år. Hvis man over fire til fem år skal spare ti til 12 procent, så er det jo, hvad Nationalmuseet og Det Kongelige Teater skal spare. Det er da i orden, hvis man synes, vi skal i samme bås som andre kulturinstitutioner. Vi er jo en kulturinstitution.«

Kulturminister Mette Bock (LA) kalder det »en ansvarlig tilgang til tingene«. Hun indsamlede i januar regeringspartiernes ønsker til det nye medieforlig og skal nu finde et internt kompromis. Udspillet bliver efter alt at dømme lagt frem efter vinterferien, skriver Politiken.

Få hele historien her og et længere interview med Michael Christiansen her.

»Den taler til det grimmeste i mennesket«

Vi går videre til historien om Venstre, der i går delte et meget omtalt billede på partiets Facebook-profil.

Billedet forestillede en annonce fra Socialdemokratiet med teksten: »Velfærd først«.

Venstre havde streget ordet »Velfærd« ud og erstattet det med »Afrika«.

»Mette Frederiksen vil bruge flere penge i Afrika. Vi vil bruge flere penge på velfærden. Hvad foretrækker du?« lød den tekst, der ledsagede billedet.

Opslaget fik en hård medfart på de sociale medier – og det blev blandt andet bemærket, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, aftenen før havde deltaget i Danmarks Indsamling, der går til hjemløse børn i blandt andet Afrika.

SFs gruppeformand, Jacob Mark, skrev på Twitter, at det er »en af de værste politiske kampagner«, han har set:

»Både fordi den taler til det grimmeste i mennesket – men også fordi den er decideret dum.«

Også politisk kommentator og Venstre-kender Jarl Cordua kritiserede kampagnen og skrev på det sociale medie:

»Godt nok uskønt af Venstre. Hav lidt format!«

Generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl langede også kraftigt ud efter Venstre:

I går aftes nåede Venstre frem til den erkendelse, at annoncen ramte »ved siden af«, og Facebook-opslaget blev slettet.

BT har talt med Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, som siger:

»Vi fandt ud af, at den blev misforstået ret meget frem for at sætte fokus på, hvad vi mener.«

Tre historier, du også skal have med

1. Liberal Alliance erklærede sig i går parat til at bøje sig i de verserende skilsmisseforhandlinger, der længe har været kørt fast.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil genindføre kravet om en seks måneders separationsperiode, som blev afskaffet i 2013, og det har Liberal Alliance hidtil nægtet. Men nu er partiet klar til at indgå et kompromis, sagde politisk ordfører Christina Egelund til TV 2 i går.

»Vi må forhandle os frem til en mindelig løsning. Dansk Folkepartis bud er seks måneder, Liberal Alliances er nul, så tre måneder er et godt bud på et kompromis.«

2. Sagen om den tidligere radikale borgmester Anna Mee Allerslev skal kulegraves endnu en gang.

Københavns Kommune beder nu advokatfirmaet Horten om at undersøge sagen, efter BT de seneste dage har skrevet, at Øens Murerfirma har stået for hovedentreprisen på Anna Mee Allerslevs lejlighed, og at firmaet som led i entreprisen har betalt regninger for den tidligere borgmester for over 25.000 kroner.

En undersøgelse har ellers tidligere konkluderet, at Anna Mee Allerslev ikke var inhabil i sagen, men kommunen vil efter de seneste historier undersøge sagen igen, skriver BT.

3. Mens en stor del af vælgerne synes, at Liberal Alliance bør forlade regeringen, ser VLAK-vælgerne anderledes på det.

En måling i dagens udgave af Børsen viser, at et flertal af Venstre, Liberal Alliance og de Konservatives vælgere mener, at LA bør blive i ministerbilerne. Blandt LAs egne vælgere bakker 75 procent op om partiets regeringsdeltagelse. 44 procent af alle vælgere mener, at LA bør træde ud af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering.

Dyk ned i hele målingen her.

Dagens angreb

Kommer fra Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth i Ekstra Bladet og er rettet mod Brøndbys cheftræner, Alexander Zorniger.

Berth er vred over Zornigers udtalelser om udlændinge, skriver avisen.

»Der bliver, efter min mening, lavet rigtig mange fejl i udlændingepolitikken både i Danmark og Tyskland i disse år. Det har ikke været rart at se på alle de immigranter, der har brug for hjælp, fordi de står i lort til knæene i deres hjemland,« har Brøndby-træneren sagt:

»Vi koncentrerer os om at leve i vores luksus, som hovedsageligt er skabt på dårligdommene i den tredje verden.«

Og den udtalelse er Kenneth Kristensen Berth træt af.

»Det er utroligt, at det ikke er gået op for Zorniger, at alle de såkaldte flygtninge, vi har fået fra Syrien, er folk, der lige så godt kunne være blevet i Tyrkiet, Libanon og Jordan, hvor de var i sikkerhed. Men Zorniger og co. lader sig forblænde af deres tudehistorier,« siger DFeren til Ekstra Bladet.

Udtalelser om udlændinge fra prominente fodboldtrænere er før faldet Berth for brystet. Sidste år langede han således ud efter FCKs cheftræner, Ståle Solbakken.

Fik du læst?

For Venstres næstformand, Kristian Jensen, er imaget som udlændingepolitisk »slapper« blevet for meget.

Det fortalte han søndag i et stort interview med Berlingske.

I avisen erklærede han sig parat til at udfordre konventionerne, og så erkendte han, at han manglede erfaring, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl i efteråret sendte ham ud på et sidespor under de hektiske forhandlinger om udlændingestramninger og skattelettelser.

I interviewet gjorde han det også for første gang klart, at VLAK-regeringen går til valg sammen.

Du kan læse det hele her.

Det sker i dag

09.00: Ministre modtager anbefalinger fra gastronomisk ekspertteam
Det gastronomiske ekspertteam, som blev nedsat i juni sidste år, afleverer i dag deres anbefalinger til regeringen. Det er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der tager imod anbefalingerne, og det sker klokken 09.00 i Snapstinget på Christiansborg. Anbefalingerne skal bruges i forbindelse med regeringens Gastro2025-udspil, som præsenteres senere i år. Arrangementet byder på en række oplæg, blandt andet fra Peter Kreiner, CEO for Noma og formand for Team Gastro, og de to ministre.

11.00: Socialdemokratiet præsenterer udlændingeudspil
Socialdemokratiet præsenterer udspillet »Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark« på et pressemøde i Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg klokken 11.00. Tilstede vil være formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen, politisk ordfører Nicolai Wammen, udenrigsordfører Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye.

13.00: Konference om brint i energisystemet
Ingeniørforeningen IDA og Enhedslisten holder i dag konference med overskriften »Brint frem for biomasse i energisystemet?«. Der vil på konferencen være en stribe oplæg om brint i energisystemet, heriblandt om hvorvidt brint kan reducere behovet for biomasse, brint på den internationale energiscene og brint i transport. Konferencen slutter med en paneldebat med en stribe energiordførere om, hvilken rolle brint skal spille i en kommende energiaftale. Konferencen finder sted på Christiansborg i Fællessalen klokken 13.00.

15.30: Udenrigsministeren taler om dansk udenrigspolitik
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) taler i dag om »Retningen for Danmarks udenrigspolitik anno 2018« hos Det Udenrigspolitiske Selskab. Udenrigsministeren skal blandt andet tale om udenrigspolitiske alliancer i forhold til den globale magtbalance, EU og udfordringer som migration, terror, Nordkoreas atomtrussel, cyberkriminalitet og propaganda. Efter Samuelsens oplæg er der mulighed for at stille spørgsmål.