Løkke svarer igen på S-kritik af sundhedsudspil: »Hvorfor søren lavede I intet om, da I sidst havde regeringsmagten?

Dagens overblik: Alt om regeringens sundhedsudspil. Elbæk advarer mod fascistiske tendenser i dansk politik. Og så opfordrer OECD Danmark til at sænke topskatten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer i dag sit længe ventede sundhedsudspil. Han kan ikke forstå, hvorfor Socialdemokratiet ikke selv gjorde noget ved sundhedspolitikken, da partiet havde magten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til denne uges midtvejsmorgenpost.

En hel del kommer til at handle om regeringens sundhedsudspil, som præsenteres i dag klokken 10 i Spejlsalen i Statsministeriet af hele seks ministre med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen. En anden stor del handler om en bekymring hos Alternativets leder, Uffe Elbæk, der får Inger Støjberg til at sige, at hun »aldrig har kendt mage«.

Men vi begynder med sundhedsudspillet, som de fleste medier allerede har erfaret store dele af, og som du får i overbliksform herunder (har du allerede læst alt, så hop ned til Elbæk-afsnittet):

Regeringen vil med en stor reform nedlægge de fem regioner og dermed afskedige 205 folkevalgte politikere. Det regionale lag skal dog ikke fjernes helt, da der lægges op til, at regionerne skal køre videre med fem sundhedsforvaltninger med bestyrelser, som bl.a. skal drive de fem nye supersygehuse.

Her er det ifølge både Berlingske og Politiken regeringens tanker, at tidligere regionsrådsformænd som f.eks. Bent Hansen (S) eller den nuværende Stephanie Lose (V) skal være bestyrelsesformænd.

Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber, som bygges op omkring de store akutsygehuse rundt om i landet. Det skal give mere nærhed og et langt bedre samarbejde mellem hospital, de praktiserende læger og de tre-fire kommuner i optageområdet omkring sygehuset.

Det overordnede sigte med sundhedsreformen er, at der i 2025 skal være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser om året. Det har Løkke sagt til DR.

I Berlingske kan du læse en oversigt over det kendte indhold. Du kan her læse en større nyhedsbaggrund med kommentarer til udspillet.

I Politiken kan du læse, at Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi- og politik ved Syddansk Universitet, mener, at hospitalerne nu vil blive fjernstyret fra København.

I Berlingske at selvsamme professor kalder udspillet for »valgflæsk«.

Hos TV 2 kan du læse et overblik over, hvad regionerne egentlig reelt bestemmer over i dag.

Analyserne

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver, at Løkke gør klar til den afgørende kamp for at bevare regeringsmagten med to trumfkort.

»Han har til hensigt at vise, at rygterne om hans politiske død er overdrevne. Nok er han trængt, men han vil kæmpe til sidste blodsdråbe for at bevare regeringsmagten, og i lighed med tidligere højspændte situationer har han udformet en plan, som han vil slås for at realisere. Med sundhedsreformen under armen er det fighteren Løkke, der vil forsøge at slå tilbage og vinde terræn frem mod den valgdato, som rykker stadigt tættere på,« skriver Larsen.

Han skriver ligeledes, at en lang række af sundhedsvæsenets aktører blive inviteret til møder de næste uger for at blive briefet i detaljer om planen, og de vil kunne komme med input, som kan skrives ind i planen. Derefter vil forhandlingerne, hvor Dansk Folkeparti får en nøglerolle, begynde.

Går alt efter planen, vil de politiske forhandlinger kunne være færdige i begyndelsen af marts, »så valget vil tidligst komme i slutningen af marts eller i løbet af april,« skriver Thomas Larsen.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver sammen med sundhedsredaktør Lars Igum, at »Løkke ignorerer kritikerne og går efter parløb med Thulesen Dahl«.

»Nuvel. Løkkes reform er ikke så stor, som man kunne forvente, da Danmark stadig vil have et kommunalt og et regionalt niveau, der blot har fået et andet navn. Men kan Løkke formå at danne et parløb med Thulesen Dahl og tilmed parkere S-formand Mette Frederiksen på sidelinjen i en vidtrækkende sundhedsaftale, har han en unik mulighed for at fæstne DF i blå blok. Om det så vil ske, er langtfra sikkert, men målet er fortsat en politisk aftale i marts – før Løkke udskriver valg.«

DRs politiske korrespondent, Uffe Tang, skriver, at Løkke vil bruge sundhedsreformen aktivt i det kommende folketingsvalg.

»Det her er et af de store slagnumre for Lars Løkke Rasmussen i valgkampen. Han føler, han står godt over for Mette Frederiksen, når det kommer til sådan noget. Han føler, han kan sundhedsstoffet udenad. Han har altid været sundhedspolitiker. Men at du kan en masse tal, det er ikke nødvendigvis det, der kommer til at vinde vælgerne.«

Reaktionerne

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner i Berlingske:

»Den gode håndtering af eksempelvis sygehusdrift og ambulancetjeneste handler ikke kun om faglighed og penge, men også om politik. Og politikere kan altså noget, en bestyrelse ikke kan. Politikere arbejder – modsat folk i bestyrelser – med afsæt i den demokratiske samtale.«

Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation, i Jyllands-Posten om realismen i at flytte kontrol og behandling af 500.000 patienter ud fra sygehusene til almen praksis i løbet af en kort årrække:

»Det kan med garanti ikke lade sig gøre, som verden ser ud nu. Jeg har svært ved at se, hvordan vores kapacitet skal udvikle sig så meget frem til 2025.«

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen til Jyllands-Posten:

»Det nytter ikke noget at lave alle disse store reformer i håb om, at der pludselig kan trylles nogle medarbejdere frem, når vi i forvejen i høj grad mangler læger, sygeplejersker og sosu-assistenter, og vi samtidig kan se, at antallet af ældre over 80 år stiger med 58 pct. de næste ti år. Disse sundhedsmedarbejdere vrimler ikke pludselig frem, bare fordi vi får en ny strukturreform.«

Socialdemokratiet har også over en bred kam erklæret sin modstand mod at nedlægge regionerne, som de mener vil føre til en centralisering af sundhedsvæsenet.

Sundhedsordfører Astrid Krag skriver på Twitter, at Løkke stod »bag den største centralisering siden enevælden« med strukturreformen i 2006, hvor regionerne afløste amterne, og kommunerne blev lagt sammen til de i dag 98.

»Det ønsker vi ikke gentaget,« skriver Krag.

Til det svarer Løkke igen:

»Hvorfor Søren lavede I intet om, da i sidst havde regeringsmagten? Ud over at flytte flere arbejdspladser til København og lukke nærpolitistationer...«

Og så forlader vi sundhedsudspillet i denne morgenpost.

Få overblikket - hver dag


Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. I periode med folketingsvalg, kan der komme flere daglige opdateringer med de seneste opdateringer om dette. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Elbæk advarer mod fascistiske tendenser i dansk politik

Vi springer til noget helt andet, nemlig et opsigtsvækkende interview i Berlingske med Alternativets leder, Uffe Elbæk.

Her advarer Elbæk mod fascistiske tendenser i dansk politik, som han ser i stigende grad, og han drager paralleller til 30ernes Europa. Han kalder det et tabu at snakke om, men mener, det er vigtigt at få debatteret nu.

Han peger på Donald Trumps USA, Viktor Orbáns Ungarn, Recep Erdogans Tyrkiet, Italien, Polen, men også Danmark, hvor han bl.a. fremhæver smykkeloven, maskeringsforbuddet, håndtryk for at kunne få statsborgerskab og ghettoloven, som indfører dobbeltstraf i særlige zoner, og at Dansk Folkeparti sår tvivl om, hvorvidt vi skal følge domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og som mener, at Grundloven kun gælder for danskere.

»Fascisme er et ekstremt ord at bruge, og jeg ved godt, hvad der sker, når jeg bruger det. Derfor er det også med stor varsomhed og faktisk også nervøsitet, at jeg gør det, for der er en risiko for, at det vil støje, og at debatten vil drukne i folks automatreaktion på, at jeg bruger det ord,« siger han og tilføjer:

»Men hvis vi ikke er i stand til at lære af de historiske erfaringer og ikke kan se, at det, der var utænkeligt for 20 år siden, nu er normalt – så kan det godt være, at jeg vil få nogle meget voldsomme reaktioner. Men jeg bliver nødt til at sige det.«

Læs det store interview med Elbæk her.

DFs udlændingeordfører Martin Henrikse siger til Berlingske, at Elbæks udtalelser »er helt på månen ... Det er faktisk længere ude i universet,« mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) »aldrig har kendt mage«.

»Uffe Elbæk har slået sig op på at skabe en ny politisk kultur i Danmark præget af ordentlighed, men nu dæmoniserer han sådan en som mig og andre, der ønsker en stram udlændingepolitik, og han trækker paralleller til 1930erne, selv om vi har at gøre med lovgivning, der er vedtaget af tre fjerdedele af Folketinget i netop et forsvar for dansk kultur,« siger Støjberg.

Reaktionerne kan læses her.

OECD: Sæt topskatten kraftigt ned – men hæv arveafgiften for virksomheder igen

I en helt ny rapport om dansk økonomi anbefaler OECD, at Danmark laver en skattereform, der blandt andet sænker skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint fra 56 pct. til 51 pct., og at man samtidig reducerer rentefradraget, så det for alle danskere kommer ned på 25,5 pct., skriver Berlingske.

I rapporten spår OECD en ganske pæn udvikling for den danske økonomi, men OECD understreger også, at der er problemer. Specielt mener OECD, at udviklingen i vores produktivitet er skuffende.

OECDs vicegeneralsekretær Ludger Schuknecht fremlagde i går rapporten i Finansministeriet og roste generelt dansk økonomi, men pegede på plads til forbedringer.

»Danmark har et skattesystem og et velfærdssystem, der giver en meget stor lighed og en meget stor omfordeling. Her er det spørgsmålet, om man får ret meget ud af at have en meget høj skat på de største indkomster, når man tager højde for, at det giver et meget lavt provenu og giver omkostninger i form af et lavere arbejdsudbud og mindre lyst til gøre en ekstra indsats,« siger Ludger Schuknecht.

OECD mener ligeledes, at det er uhensigtsmæssigt, at regeringen har sænket arveskatten, så familier, der overdrager en virksomhed fra en generation til den næste, slipper billigere i arveskat end alle andre, skriver Børsen.

»Forskning har vist, at ledelseskvaliteten og profitten har tendens til at blive lavere, når arvinger tager over. Så sådanne differentierede skattesatser øger ikke kun risikoen for smuthuller, men fastlåser også kapital i virksomheder, der klarer sig dårligt, hvilket forhindrer re-allokering til mere produktive formål,« lyder det fra OECD.

Fem hurtige historier, du også skal have med

1) Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke svare på, om han kendte til Klimarådets kritiske rapport, før han i regeringens ansættelsudvalg var med til at beslutte, at formanden for rådet, Peter Birch Sørensen, skulle skiftes ud, skriver Information.

»Jeg finder af principielle grunde ikke anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold‚« skriver Lars Løkke Rasmussen i sit svar på et spørgsmål stillet af Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har sagt, at beslutningen om en ny formand blev taget før den kritiske rapport.

2) Socialdemokratiet åbner nu for, at en konkret børnefamilie kan fraflytte Udrejsecenter Sjælsmark. Det skyldes, at de sidder på tålt ophold og ikke – modsat de andre udviste familier på udrejsecentret – har mulighed for selv at rejse hjem, skriver Jyllands-Posten.

»Når familien ikke kan rejse hjem, fordi den risikerer tortur, dødsstraf og lignende, er det i strid med det, jeg mener er konceptet med Sjælsmark. Nemlig, at de familier, der er på centeret, kan vælge at samarbejde med myndighederne og så rejse hjem,« siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye.

3) Dansk Folkeparti forsøger nu at få standset undersøgelsen om dansk krigsførelse, indtil udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) garanterer, at den ikke vil indeholde dybt fortrolige citater fra Det Udenrigspolitiske Nævn, som Berlingske tirsdag kunne fortælle.

»Det er min opfattelse, at udredningen ikke må indeholde ét eneste ord af, hvad de menige medlemmer har sagt, og det må Samuelsen sørge for,« siger næstformand Søren Espersen (DF) til Berlingske.

4) Folketingsmedlem og lokalpolitiker på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen, har haft et noget nær livslangt forhold til Danske Bank. Men efter de mange hvidvasksager og bankens håndtering af sagen om Britta Nielsen, der er sigtet for at have bedraget Socialstyrelsen for et trecifret millionbeløb, vil han nu ikke længere være med og har besluttet at skifte bank, fortæller han til Berlingske.

»Jeg er nødt til at drage konsekvenserne af mine holdninger,« siger han.

5) Efter det britiske nej til Brexit-aftalen er et hårdt Brexit med told og afgifter ved de britiske grænser kommet nærmere. Og det forbereder Danmark sig på, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Det vil gøre det rigtig svært for de danske virksomheder, der eksporterer til og importerer fra Storbritannien. Derfor forbereder vi os på det. Det er derfor, vi opruster i told, det er derfor, vi opruster i skat,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Ritzau.

Dagens interview

finder vi i Information og er med Tilde Bork fra Dansk Folkeparti, der blev det yngste medlem på Christiansborg, da hun som 21-årig til sin egen store overraskelse blev valgt i juni 2015. Hun fortæller i interviewet om, at det er en stor ære at være medlem af Folketinget, men at hun alligevel stopper til det kommende valg, for hun kan mærke, at hun mangler erfaring fra et almindeligt arbejde.

»Jeg skal have noget erhvervserfaring. Jeg kan mærke, at jeg mangler noget mere ballast. Jeg har aldrig haft andet end studiejob, aldrig haft et rigtigt arbejde. Der er sikkert forskel på folk, men jeg kan mærke, at for at blive en rigtig god politiker så mangler jeg at kende til livet på en almindelig arbejdsplads.«

Dagens anmeldelse

finder vi i Jyllands-Posten, hvor avisens politiske redaktør, Marchen Neel Gjertsen, anmelder den nye debatform i Folketinget, der løb af stablen i går.

I debatten får partilederne mulighed for at stille hinanden spørgsmål modsat i statsministerens spørgetid, hvor partilederne kun kan stille spørgsmål til statsministeren.

Neel Gjertsen giver premieren tre ud af seks mulige stjerner.

»Bortset fra en spændende direkte ordveksling mellem Løkke og Frederiksen, var der ikke stor intensitet. Men dog mere end til daglig, og således må tiltaget siges at være et skridt i den rigtige retning. Nogen revolution havde ingen forventet. Men vi ved, at hr. og fru partileder kan mere end korte bemærkninger. Derfor er vi mange, der glæder os til en valgkamp, hvor ordet styres af kritiske journalister, og hvor ingen kan slippe af sted med udenomssnak,« skriver hun.

Hele anmeldelsen her.

Det sker i dag

10:00  Møde i Europaudvalget
Folketingets Europaudvalg mødes i dag. På dagsordenen er det kommende rådsmøde om udenrigsanliggender.

10:00 Regeringen præsenterer sundhedsudspil
Regeringen præsenterer sundhedsudspillet »Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder« i Spejlsalen i Statsministeriet. Udspillet fremlægges af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), finansminister Kristian Jensen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

13:00 Møde i salen med ministrenes spørgetid
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.

13:00 Åbent samråd om reglerne for boligforholdene for bygningsarbejdere
I dag er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) kaldt til åbent samråd af beskæftigelsesudvalget om reglerne og kontrolindsatsen for bygningsarbejderes boligforhold. På baggrund af blandt andet Fagbladets beskrivelse af ringe boligforhold for bygningsarbejdere, og på baggrund af, at kommunerne beretter om uklare regler for indretning og placering af boliger for bygningsarbejdere, har udvalget indkaldt ministrene og bedt dem redegøre for, om de mener, at boligforholdene for bygningsarbejdere er forsvarlige og rimelige, om reglerne om boligforhold for bygningsarbejdere er klare og entydige, og om kontrolindsatsen er tilfredsstillende af disse

13:30 Åben høring om spildevandsindsatsen i det åbne land
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg holder i dag en åben høring om spildevandsindsatsen i det åbne land.
Formålet med høringen er at blive klogere på, hvornår kommunerne kan pålægge en husstand at foretage spildevandsrensning, og hvordan kommunerne forvalter reglerne, samt hvilke konsekvenser reglerne har for de involverede husstande.

13:30 Åbent samråd om eksport og salg af våben til Saudi-Arabien
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i dag kaldt i samråd om suspendering af eksport og salg af våben og dual-use-udstyr til Saudi-Arabien.
Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvordan suspenderingen af eksport og salg af våben og dual-use-udstyr til Saudi-Arabien vil blive implementeret. Desuden skal de svare på, om ministrene som part i F-35-projektet vil arbejde for, at der ikke leveres kampfly med danske dele til Saudi-Arabiens bombninger i Yemen.