Overblik: Det vi ved om regeringens sundhedsreform

Her er et overblik over de intentioner i regeringens sundhedsreform, der er nået frem til offentligheden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forventes snart at præsentere regeringens bud på en sundhedsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Venstres folketingsgruppe er tirsdag aften indkaldt til møde om reformen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyser, at regeringen vil præsentere onsdag klokken 10.00. Den skal give borgerne svar på, hvad de fremover kan forvente sig af Danmarks sundhedsvæsen.

Her er, hvad vi foreløbig ved om regeringens bud på en sundhedsreform:

  • De fem regionsråd nedlægges. I stedet oprettes en statslig organisation under navnet »Sundhedsvæsen Danmark« samt fem lokale sundhedsforvaltninger i områder, der omtrent svarer til de nuværende regionsgrænser. Det erfarer Berlingske. Det nye statslige organ skal bestå af såvel udpegede politikere samt folk med faglig indsigt.
  • En del af regeringens mål er ifølge DR, at der i 2025 skal være 500.000 færre sygehusbesøg.
  • I 2025 skal der også være 40.000 færre indlæggelser om året.
  • Det skal især være patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskelskelet-sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL.
  • Kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.
  • Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted i systemet, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.
  • Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring de store akutsygehuse rundt om i landet. Kilder tæt på regeringen har tidligere oplyst til Berlingske, at der kan komme til at sidde politikere – borgmestre eller udvalgsformænd – fra de pågældende kommuner i sundhedsfællesskaberne.
  • Mandag lovede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i Politiken, at førstegangsfødende som del af sundhedsreformen skal have ret til at være indlagt 48 timer på hospital eller et patienthotel.

Kilder: Ritzau, Politiken, DR og Berlingske