»En duft af, at man forsøger at putte statskroner direkte ind i Venstre og Det Konservative Folkepartis kommunalvalgkamp«

Dagens overblik: Regeringen tilgodeser baglandet med millioner til lokale tiltag, det nye skatteforslag giver endnu større lettelse i toppen end topskattelettelser, og så afgjorde Obama og Løkke klimatopmødet i 2009 på et hemmeligt møde, to måneder før det begyndte.

Foto: Liselotte Sabroe

Velkommen til ugens sidste politiske morgenpost.

I går handlede det meste om regeringens nye skatteplaner, men i dag der slet ikke noget om.... ok, det passer ikke helt. Der er faktisk også en hel del, der står i skattens tegn, men der er også mange andre interessante historier at gå på weekend med.

Vi skal bl.a. forbi et møde mellem Barack Obama og Lars Løkke Rasmussen, der angiveligt afgjorde klimatopmødet i København i 2009, to måneder før det begyndte, og vi skal se på historien fra overskriften, hvor vi begynder.

En anden af regeringens store planer, forslaget til næste års finanslov, præsenteres nemlig også i næste uge.

Både Jyllands-Posten og TV 2 kan nu fortælle, at regeringen i disse dage er i gang med at fordele millioner til lokale projekter, som regeringspartiernes politikere kan tage æren for i lokale valgkredse.

Ifølge TV 2 er folketingsgrupperne i Venstre og Det Konservative Folkeparti direkte blevet opfordret til at bruge pengene, så de gavner lokale kandidater op til kommunalvalget i november.

En gennemgang fra begge medier viser, at politikerne allerede er ude og promovere de nye tiltag lokalt.

F.eks. kunne Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen valgt i Thisted-kredsen, i mandags fortælle, at et østersklækkeri hos Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing Mors står til at få 30 millioner kroner.

»Når jeg kan levere gode nyheder til det område, jeg repræsenterer, og har samarbejdet med gode lokale kræfter, herunder borgmesteren på Mors, ja, så er det da naturligt at tage ham under armen og præsentere det i fællesskab,« siger Torsten Schack Pedersen til TV 2.

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, kalder det »en dunst af vennetjenester«:

»Jeg hører, at man direkte er blevet opfordret til at bruge de her penge i folketingsgrupperne, så de også kommer kommunale kandidater til gavn. Og der kan man se, at flere steder er det fuldstændig koblet op på det forestående kommunalvalg. Derfor får det en duft af, at man forsøger at putte statskroner direkte ind i Venstre og Det Konservative Folkepartis kommunalvalgkamp,« siger Anders Langballe.

Men politkernes ageren er faktisk helt i orden, siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen til Jyllands-Posten.

Også Bertel Haarder (V) og Mette Abildgaard (K) er sammen med flere andre politikere i gang med at fordele millionstøtten lokalt.

Du kan læse mere om de historier i Jyllands-Posten og hos TV 2.

Regeringens nye forslag giver endnu større lettelse i toppen

Og så til historien om en kommende reform af danskernes skat.

Politiken kunne i går afsløre regeringens skatteudspil, der præsenteres i næste uge. Udspillet er siden blevet bekræftet over for Berlingske og også TV 2 og Børsen.

En hjørnesten i udspillet bliver at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, hvilket allerede i går blev udlagt af flere økonomer til at give den største gevinst til personer med en høj indkomst.

Nu viser beregninger, som Cepos har foretaget for Berlingske, at det ikke bare kommer højindkomstgrupperne til gavn, men at det også er en mærkbart højere lettelse af skatten for de velstillede, end det havde været at sænke topskatten, som regeringen som bekendt har skrottet.

For en person med en årlig indkomst på én million kroner vil gevinsten ved det nye udspil være ca. 5.000 kroner højere, end hvis man sænkede topskatten med 2,7 procent.

Og i forhold til V-regeringens oprindelige udspil fra sidste år om at sænke topskatten med fem procentpoint op til en indkomst på 1 million kroner, vil personer med en indkomst på fem millioner årligt få en fem gange så stor lettelse.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet betegner regeringens forslag som »en topskattelettelse - bare med et andet navn«.

»Der er ingen tvivl om, at når du laver noget, der letter marginalskatten for de højeste indkomster, så vil manden med den største årsindkomst også få den største skattelettelse. Det er ret simpelt. Og det er her, du kan lave eksemplerne med bankdirektørerne, der får en lettelse for over 100.000 kroner,« siger han.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at tallene taler sit tydelige sprog.

»Det sætter jo hele processen lidt i backgear igen,« siger han.

Du kan læse hele historien her.

Opgør med skatterabat på håndværk

Ifølge Politiken bliver en del af skattepakken at gøre boligjobordningen, bedre kendt som håndværkerfradraget, til en permanent ordning, hvor fradraget løftes fra 27,6 procent til 40 procent.

Men i stedet for at lade danskerne kunne trække regningen for at skifte vinduer ud eller andre håndværksmæssige forbedringer fra, så vil regeringen flytte fradraget over på serviceydelser som rengøring og græsslåning.

Og det er en god idé for samfundsøkonomien og for at bekæmpe sort arbejde, mener flere økonomer.

»Og så vil det være rigtig godt for samfundsøkonomien, hvis vi borgere lader være med selv at pudse vinduer og gøre rent og overlader den slags arbejdsopgaver til lønnede fagfolk. Så kan vi passende bruge tiden på at være mere til stede og mere produktive på vores egne arbejdspladser,« siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen.

Læs mere om det her.

Hvor meget kan du spare på en Ford Fiesta og en Porsche 911?

Ifølge Politiken er regeringens plan at sænke registreringsafgiften, så danskerne fremover kun skal betale en afgift på 100 procent af bilens pris. I dag er der et såkaldt knæk, så bilkøbere betaler 105 procent af bilens værdi op til 106.600 kroner og 150 procent af bilens værdi derover.

Berlingske har lavet en oversigt over, hvor stor en rabat det vil give på 13 forskellige biler. Så der bør være god mulighed for at finde din egen bil eller en i samme klasse.

Der er fra Ford Fiestaen over VW Golf til en Porsche 911.

Se listen her.

Hvad siger manden med de afgørende stemmer?

Så vidt regeringens skatteudspil. For Lars Løkke Rasmussen og VLAK-regeringen kan komme med nok så mange drømme og udspil om at sænke skatten, men det afgørende bliver, hvor meget Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil give sig i de kommende forhandlinger.

Han lægger aldrig et forslag helt ultimativt ned, siger han.

Det gjorde Thulesen Dahl heller ikke omkring topskattelettelser. Her får du et udpluk fra dagens aviser, så du selv kan vurdere, hvor åben han er om regeringens nye skattetanker:

Politiken:

»Hvis de har tænkt det som et smart træk, hvor Anders Samuelsen først går ud og freder topskatten, fordi så er der ingen, der opdager, at vi i realiteten sænker topskatten med 2,7 procent – og endda i lidt bredere omfang – så har man godt nok været med i politik i meget kort tid.«

Ritzau:

»Det virker urealistisk at forestille sig, at man kan lave skattelettelser i den størrelsesorden. Det virker som om, at de meget målrettet har fundet på skattelettelser, som i særlig grad vil gavne dem, der tjener mest.«

Berlingske:

»Det er klart, at når vi ikke har været tilhængere af at sænke topskatten, så er vi heller ikke tilhængere af at fjerne et loft på et fradrag, som giver nøjagtig den samme effekt, men bare hedder noget andet.«

Børsen:

»At fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget hele vejen op har samme effekt som at begynde at sænke topskatteprocenten. Det vil få større og større virkning, jo højere indkomst man har. Det, synes vi, er lige så forkert som at ændre på topskatteprocenten. Det er et andet virkemiddel til at nå det samme.«

Vi forlader skattediskussionen for en stund, men vender tilbage med analyser og en tidslinje senere.

Per Stig Møller: Obama og Løkke afgjorde klimatopmøde på forhånd

Den forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller skriver i en ny bog, at et møde mellem den daværende amerikanske præsident Barack Obama, ham selv og statsminister Lars Løkke Rasmussen to måneder før klimatopmødet i København i december 2009 reelt afgjorde resultatet af klimatopmødet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

På mødet fortalte Obama i fortrolighed, at han ikke kunne komme igennem med en ambitiøs klimaaftale i hjemlandet. I stedet ville Obama, skriver Per Stig Møller, »nøjes med en politisk erklæring i København«.

»Dette udviste Lars Løkke imod Connies (daværende klimaminister Connie Hedegaard (K), red.) og min indstilling stor forståelse for, idet han forsikrede Obama om, at Danmark kun gik efter en politisk aftale og ikke efter en juridisk bindende aftale. Det var efter min mening alt for tidligt at give efter på dette punkt, hvilket jeg forgæves forsøgte at gøre Lars Løkke opmærksom på«, skriver Per Stig Møller i bogen.

Du kan læse mere om den sag hos Kristeligt Dagblad.

Kvotekonger sponsor for top-embedsmands sejlklub

Både DR og Ekstra Bladet skriver, at den tidligere fiskerikontrolchef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen to gange har været med til at skaffe støtte fra store fiskeriforeninger til en sejlklub i Dragør, som han nu er formand for. Indtil for nylig var han ligeledes medlem af Erhvervsfiskeriudvalget, der af Rigsrevisionen er blevet kraftigt kritiseret i rapporten om forholdene i Fiskeribranchen.

Eksperter i offentlig forvaltning mener, at der kan være tale om et brud på loven.

»Jeg mener, at det er så klart et brud på interessekonflikten, at det er en overtrædelse af de regler, der gælder for, hvad man kan som offentligt ansat,« siger lektor i forvaltning ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til DR Nyheder.

Læs historien hos DR her og hos Ekstra Bladet her.

Dagens tidslinje

Erhvervsminister Brian Mikkelsen kom i går med følgende bemærkning i Børsen til et udspil fra regeringen om at sænke skatten på privates aktiehandel.

»Hvis man f.eks. vil købe en lækker Lamborghini, så må man godt gøre det, fordi det er ens egne penge,« sagde Brian Mikkelsen.

Det blev der lavet en del sjov med på de sociale medier i løbet af formiddagen, hvorefter Brian Mikkelsen på Twitter beklagede sit citat.

Det fik dog langt fra politiske modstandere til at droppe kritikken af ministerens udtale, som han altså nu havde trukket i land.

Herunder følger en tidslinje for kommentarerne på Twitter.

10.33 Brian Mikkelsen beklager

10.34 Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen

12.45 Socialdemokratiets  Trine Bramsen

12.47 Socialdemokratiets Peter Hummelgaard

12.48 Socialdemokratiets Benny Engelbrecht

12.50 Socialdemokratiet

12.50 Socialdemokratiets Dan Jørgensen

12.51 Socialdemokratiets Ane Halsboe

13.31Socialdemokratiets Rasmus Prehn

13.39 Socialdemokratiets Morten Bødskov

14.28 Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil

17.07 Socialdemokratiets Jens Joel

Fredag:

07.08 Socialdemokratiets Mogens Jensen

I grafikken fra Socialdemokratiet fremgår det, at Brian Mikkelsens udtale stammer fra 2018. Ifølge Berlingskes oplysninger har han dog sagt det i 2017.

Dagens analyse(r)

Som lovet er der flere analyser om regeringens planer for en ny skattereform.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard:

»Tidligere på måneden skrottede regeringstoppen sine planer om lavere topskat og fjernede dermed et stort bump på vejen. I stedet vil man forsøge at få fremrykket planlagte lettelser af topskatten, så de allerede virker fra næste år.

Smart. Men også for smart, lyder vurderingen i toppen af DF, hvor man føler, at regeringen med kreative tiltag forsøger at kamuflere betændte tiltag til de højestlønnede i stedet for at tone rent flag.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Som det bliver formuleret i DF: Ingen i Dansk Folkeparti var klar til at acceptere Anders Samuelsens brændende ønske om at gøre noget ved topskatten, men i det mindste kæmpede Samuelsen & Co. i LA med åben pande, mens det nye skatteudspil efter DFernes mening forsøger at »smugle« skattelettelser ind ad bagdøren. Det vil vælgerne hurtigt gennemskue, og det vil efterlade regeringen med en håbløs sag, lyder vurderingen fra DF.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

»Læk til dagbladet Politiken efterlader et samlet billede af en karakter, som Dansk Folkeparti dårligt kan sluge: Nemlig at ca. 22 mia. kr. i skatte- og afgiftslettelser primært vil komme landets mest vellønnede til gode. Alligevel står statsministeren med et langt bedre udgangspunkt end på samme tid sidste år. Selv med bygen af kritiske reaktioner i baghovedet er det muligt at se et forløb, der ender med pæne skatte- og afgiftslettelser.«

Dagens tegning

Det sker i dag

9.30 Samråd med Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i åbent samråd om FNs manglende behandling af sager om erstatning til danske veteraner, som er kommet til skade under udsendelse på FN-missioner.

Claus Hjort Frederiksen skal i samme omgang i åbent samråd om overgreb mod tilbageholdte på Al Asad basen i Irak.