Venstremand kalder kolleger tøsedrenge efter flugt fra lønhop

Partier er flygtet fra ubetinget støtte til store lønstigninger til politikere, ministre og borgmestre. Og det er for dårligt, mener Venstrepolitiker.

Jan E. Jørgensen (til venstre) forstår ikke sine kolleger i både Venstre og flere andre partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

»Tøsedrenge!«

Det kalder Jan E. Jørgensen (V) sine partifæller samt S, K, R og SF, efter at partierne har trukket deres ubetingede støtte til Vederlagskommissionens anbefalinger om politikernes løn.

De fem partier havde ellers givet deres ubetingede støtte til Vederlagskommissionens forslag - hvad end det måtte være - da den blev nedsat for snart to år siden.

Men onsdag lækkede oplysninger fra ekspertgruppen, der tyder på, at man vil foreslå at hæve folketingspolitikeres og ministres løn med 15 procent samt 98 borgmestres løn med 30 procent.

Det fik dagen igennem partierne til at stikke halen mellem benene og trække deres håndslag tilbage. Først SF. Siden fulgte også S, K og Venstre. Og her til eftermiddag har de Radikale så over for Ritzau sagt, at partiet betinger sig, at et bredt flertal kan stå bag en »samlet og balanceret tilpasning«.

Det betyder i realiteten, at heller ikke de Radikale længere kan bakke op.

Dagens hændelser har fået Venstres Jan E. Jørgensen op i det røde felt.

»For at sikre at det ikke er et enkelt parti, der skal tage tæskene i forbindelse med den forventelige forargelse fra Ekstra Bladet med videre, så indgår en række partier en såkaldt musketeréd: en for alle - alle for en«, skriver Jan E. Jørgensen på Facebook og tilføjer:

»Og nu, hvor kården skal trækkes, og sammenholdet skal stå sin prøve, så flygter musketererne til alle sider.«

Når man ikke vil betale...

Jan E. Jørgensen skriver på Facebook, at han ikke forstår noget som helst af sine kollegers beslutning.

Politikeren, der både er medlem af Folketinget og valgt til kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune, kritiserer partierne for, at forhindre det, han kalder en normalisering af folketingspolitikeres lønforhold, så de »svarer til sammenlignelige stillinger i det offentlige.«

Og netop den manglende regulering af lønforholdene kan have den konsekvens, at man ikke kan trække kompetente mennesker ind i politiker-erhvervet, mener Jan E. Jørgensen:

»Jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg hver måned får 5.000 skattefrie kr. i såkaldte blyantspenge, som jeg ikke skal aflevere bilag for. Jeg kan ikke forklare, hvorfor man skal have fuld pension efter at have været minister i 14 dage. Jeg kan ikke forklare, hvorfor man skal have eftervederlag som borgmester, samtidig med at man er minister,« skriver han og fortsætter:

»Jeg kan imidlertid heller ikke forklare, hvorfor en kommunaldirektør eller en departementschef skal tjene langt mere end en borgmester eller en minister. Jeg kan ikke forklare, hvorfor folketingsmedlemmer skal være dem, der tjener mindst, når man sidder til forhandlinger i et ministerium. Samtlige embedsmænd rundt om bordet tjener mere,« skriver Jan E. Jørgensen og konkluderer:

»Når man ikke vil betale mere, så skal man ikke forvente, at dygtige, veluddannede mænd og kvinder vil kvitte jobbet til fordel for et højst usikkert job som politiker.«

Jeg forstår ingenting. Som konsekvens af, at det er helt uholdbart, at vi som folketingspolitikere skal bestemme vores...

Posted by Jan E. Jørgensen on Wednesday, January 6, 2016

Justitsministeren efterlyser svar fra borgere

Også Venstres justitsminister Søren Pind har i løbet af onsdagen blandet sig i debatten om politiker- og ministerløn.

Han har i hvert fald opfordret sine følgere på Facebook til at komme med bud på, hvad der er rimeligt.

»Er lidt nysgerrig: hvad synes I er en rimelig vederlæggelse af hhv Folketingsmedlemmer & ministre? I dag får MFere ca 750.000 inkl omregnet skattefrit tillæg, ministre får ca. 1,2 mio. Bare ca. beløb pr år,« skriver Søren Pind.

Er lidt nysgerrig: hvad synes I er en rimelig vederlæggelse af hhv Folketingsmedlemmer & ministre? I dag får MFere ca...

Posted by Søren Pind on Wednesday, January 6, 2016