Venstre-top svarer igen på kritik: »Statsministeren kan bruge Marienborg til hvad som helst«

Regeringspartiet Venstre kritiseres for at benytte Marienborg til et møde i nyoprettet erhvervsklub, der kan rejse penge til Venstre. I Venstre-toppen afviser man kritikken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foran sin embedsbolig, Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Statsministeren kan bruge Marienborg til hvad som helst.«

Så klar lyder afvisningen fra Venstre partisekretær, Claus Richter, af den kritik, der er blevet rettet mod regeringspartiet for at bruge statsministerens embedsbolig Marienborg til at samle penge ind til partiet.

Venstre har ifølge Radio24syv inviteret en række udvalgte personer til at blive medlemmer af »Den Liberale Erhvervsforening«, og det første møde skal afholdes på netop Marienborg.

Det koster 20.000 kr. årligt at blive medlem af foreningen, oplyser Radio24syv, og det fremgår af invitationen, at pengene går til Venstres partiorganisation.

Sammenblandingen af Marienborg og indsamling til Venstres partikasse møder kritik fra ekspert i forvaltning, Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Ved at bruge den officielle residens for statsministeren bruger man lokale, som er stillet til rådighed af staten til at tjene penge til partiet Venstre. Det synes jeg er dybt problematisk,« siger Roger Buch til Radio24syv.

Hos Enhedslisten kalder demokratiordfører Maria Gjerding formen »helt uacceptabel«.

Fordelen ved beløbet på 20.000 kr. kan være, at modtageren af den økonomiske støtte derved lige akkurat undgår at skulle offentliggøre, hvem der står bag donationen.

»Der er selvfølelig et kontingent for at være medlem«

Venstres partisekretær Claus Richter bekræfter, at der er tale om en ny forening, som har inviteret til Marienborg. Ifølge Claus Richter har der tidligere været afholdt lignende møder i embedsboligen.

Hvorfor har I valgt at afholde mødet på Marienborg?

»Det har vi valgt, fordi statsministeren har adgang til Marienborg til de møder, han ønsker at holde. Det er klart, at nå vi holder det møde på Marienborg, så er det ikke noget, der er relateret til et officielt arrangement med Statsministeriet, men et arrangement for statsministeren, og det betyder også, at Venstre afholder udgifterne i forbindelse med arrangementet.«

Er det korrekt at det koster 20.000 at blive medlem?

»Det har jeg ingen kommentarer til.«

Men det er korrekt forstået, at man bidrager til Venstre økonomisk, når man bliver medlem, ikke?

»Der er oprettet en forening for en lang række interesseorganisationer, vil jeg gene sige, både erhvervsorganisationer og fagforeninger, som har ønsket at få en dialog med partiet Venstre omkring de udfordringer, Danmark står overfor. Der er selvfølelig et kontingent for at være medlem, og der er også nogle udgifter knyttet til at drive sådan en forening.«

Men der er et økonomisk mellemværende mellem dem, der måtte blive medlem, og så partiet Venstre?

»Der er et økonomisk mellemværende mellem foreningens medlemmer og så den pågældende forening.«

Foreningen kanaliserer vel så også penge til Venstre?

»Foreningen har til formål at have en dialog mellem nogle interesseorganisationer og så partiet Venstre.«

Det koster noget at være medlem, og de penge eller nogle af dem går vel i sidste ende til partiet Venstre?

»Ja.«

»Du kan jo ikke tage en titel fra ham«

 

En ekspert kalder det problematisk, at I bruger lokaler, der er stillet til rådighed af staten, til i et eller andet omfang at tjene penge til partiet Venstre. Hvad siger du til det?

»Den pågældende ekspert kender åbenbart ikke reglerne. Statsministeren kan bruge Marienborg til hvad som helst, statsministeren måtte ønske. Og i det omfang det er private aktiviteter eller partiaktiviteter, som i det her tilfælde, hvor det knytter op til statsministerens rolle som partiformand i Venstre, så betaler Venstre de pågældende udgifter.«

Optræder Lars Løkke Rasmussen som statsminister eller som partiformand for Venstre på mødet?

»Kan du nævne et eksempel, hvor han ikke gør det. Du kan jo ikke tage en titel fra ham. Lars løkke Rasmusen er statsminister og partiformand i Venstre punktum.«

En del af kritikken er jo netop, at man sammenblander en statsministers embedsbolig med det at samle penge ind til et parti?

»Der er tale om, at der er oprettet en forening, der har til formål at styrke dialogen mellem Venstre og erhvervs- og interesseorganisationer og fagforeninger. Til det er der oprettet en forening. Det er klart, at når der oprettes sådan en forening, så deltager selvfølgelig Venstres politikere. Det er formålet.«

Men du nævnte tidligere, at i sidste ende ender pengene helt eller delvist med at gå til partiet Venstre?

»Det kan man ikke sige præcist. Man bare sige, at der er nogle indtægter ved at have medlemmer af sådan en forening, og der er også nogle udgifter ved at drive sådan en forening.«

»Ikke så lang tid det er Roger Buch, nej«

Siger du, at udgifterne ved sådan en forening kan blive lige så store som indtægterne?

»Prøv at høre her. Vi har jo ikke haft nogen møder i foreningen endnu. Vi er rigtig glade for, at mange gerne vil i dialog med Venstre, herunder også fagforeningsorganisationer.«

Hvor mange kommer til mødet?

»Der kommer dem, der er tilmeldt.«

Hvor mange er det?

»Det kan jeg ikke oplyse.«

Marienborg blev i sin tid testamenteret til staten af højesteretssagfører Christian Ludvig David. Er det dér I har tjekket, hvad man må bruge Marienborg til?

»Reglerne er ret simple, og det regelsæt eksisterer i Statsministeriet. Marienborg bliver stillet til rådighed til den til enhver tid siddende statsminister, og han må bruge den til, hvad han ønsker. Staten betaler de aktiviteter, der er knyttet op til det, der har noget med statsministeren at gøre. Holder han noget i regi af Venstre, så betaler Venstre for udgifterne.«

Kan du slet ikke se problemet i at benytte statsministerens bolig til at samle penge ind til Venstre, som kritikken går på?

»Nej, det kan jeg ikke se noget problem i.«

Kan kritikken fra en ekspert få jer til at overveje at flytte mødet et andet sted hen?

»Nej, ikke så lang tid det er Roger Buch, nej.«