V-modstand mod Thomas Banke som folketingskandidat

Thomas Banke, Fredericias tidligere omstridte borgmester, skal i kampvalg om folketingskandidatur.

Foto: Claus Fisker. ARKIVFOTO 2010 af Thomas Banke- - Se RB 13/1 2013 11.49. Thomas Bankes fremtid inden for politik er uvis, efter han søndag meldte ud, at han forlader Fredericia byråd. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2013)
Læs mere
Fold sammen

Thomas Banke (V), der forlod borgmesterposten i Fredericia i utide efter en række kontroversielle sager, bliver ikke kåret som folketingskandidat for Venstre i Fredericia. Der bliver tale om kampvalg.

Det står klart, efter Venstre lørdag morgen oplyser, at yderligere to kandidater er i spil til posten - nemlig journalist Jan Køpke Christensen (V) og politiefterforsker Kurt Kingod (V).

Jakob Ladingkær, kredsformand for Venstre i Fredericia, vil ikke over for Berlingske Nyhedsbureau pege på en favorit.

»Bestyrelsen peger ikke på nogen. Vi ser kvaliteter hos alle tre kandidater, der vil berige Fredericia, og vi vil nu lade det være op til vores medlemmer at vælge den, de tror vil sikre Fredericia indflydelse på Christiansborg,« siger han.

Thomas Banke forlod borgmesterposten og Fredericia Byråd i januar 2013 efter massiv kritik. I efteråret 2012 kom det frem, at han havde været afhængig af morfin efter en tandbehandling, og i december 2012 viste det sig, at der var rod i borgmesterbilagene.

Sagerne fik mange af politikerne i byrådet - også venstrefolk - til at støtte et mistillidsvotum mod Thomas Banke. Han endte med selv at trække sig fra posten.

Jakob Ladingkær understreger, at sagen med Thomas Banke er et overstået kapitel.

»Jeg ser alle tre kandidater som værende mulige bud på en folketingskandidat i Fredericia, og der er ingen af dem, vi har peget på, som ikke ville kunne varetage den post,« siger han.

Venstre holder sit opstillingsmøde på torsdag. Ender Jan Køpke Christensen med at vinde afstemningen, bliver Venstre det tredje parti, der opstiller ham som folketingskandidat. Gennem en årrække repræsenterede han Fremskridtspartiet i Folketinget, siden blev han konservativ og endnu senere meldte han sig under Venstres faner.