Thomas Larsen: Løkke må bøje sig for LA - ellers er der krig

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen må bøje sig for kravet om topskattelettelser fra Liberal Alliance - ellers er der krig, vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance forlanger topskatten fjernet eller sænket, hvis partiet skal lægge stemmer til Venstre og Dansk Folkepartis mærkesager som asylstramninger og håndværkerfradrag.

Det er et overraskende hårdt udspil, mener Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Lars Løkke Rasmussen (V) bliver nødt til at rette ind efter nogle af de krav, som Liberal Alliance nu kommer med, og indoperere nogle former for lettelser af topskatten i en kommende skattereform. Ellers får han simpelthen et meget stort problem med Liberal Alliance. Ja, så er der nærmest krig fra starten,« siger han.

Ifølge fredagens Berlingske har Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen (LA), meddelt Lars Løkke Rasmussen, at han ikke vil stemme for flere af Løkkes forslag, medmindre partiet får en garanti for, at topskatten enten bliver fjernet eller som minimum sænket. Helt konkret vil Anders Samuelsen ikke lægge stemmer til asylstramninger, at genindføre håndværkerfradraget eller eventuelle forslag om at gøre Pia Kjærsgaard (DF) til formand for Folketinget.

Thomas Larsen vurderer, at det øger presset på Lars Løkke Rasmussen og stiller fronterne i blå blok skarpt op.

»Ved at spille så hårdt ud, så lægger Anders Samuelsen også et meget stort og tungt pres på Lars Løkke Rasmussen, som sidder midt i nogle ekstremt komplekse og komplicerede forhandlinger. Løkke har brug for et vist manøvrerum for at få det her til at gå op, og hvis folk omkring ham begynder at stille noget, der ligner ufravigelige og ultimative krav, kan det i sidste ende få det hele til at køre udover kanten,« siger han.

Samtidig er Lars Løkke Rasmussen dog nødt til at stikke Liberal Alliance et kødben, vurderer Thomas Larsen:

»Men Liberal Alliance er et mindre parti end både V og DF, og det er de nødt til at tage bestik af. Og dels, så var valgets tale jo ikke, at Danmark er klar til meget store og liberale reformer. Tværtimod var det jo mange af velfærdspartierne, der blev styrket. Derfor er der også grænser for, hvor langt Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll (LA) vil kunne skubbe både Venstre og Dansk Folkeparti rundt i manegen,« siger han.

Forhandlingerne om den nye regering bliver genoptaget fredag klokken 16.