Borgerlige forhandlinger ligner politisk kluddermor

Dagens overblik: DF siger nej, LA puster sig op, K gør begge dele, mens Løkke prøver at rede knuderne ud. Armlægningen om en ny regering har udviklet sig til en indviklet omgang. Få overblikket over dagens historier her.

Lars Løkke møder pressen efter regeringsforhandlinger på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Kan I huske kluddermor?

Legen, hvor man tager hinanden i hænderne og vikler arme og ben sammen, hvorefter en udenforstående godt må åbne øjnene og begynde at rede knuderne ud igen?

De verserende regeringsforhandlinger begynder mere og mere at lige en politisk udgave af den gamle børneleg at dømme ud fra de seneste dages meldinger og signaler fra Christiansborg.

Lars Løkke har ifølge Weekendavisen forelagt to forslag til et regeringsgrundlag for Dansk Folkeparti. Men Kristian Thulesen Dahl siger nej.

»Som tingene ligger lige nu, er det ikke vores vurdering, at indflydelsen vil være størst, hvis vi går med i en regering. Der er grundlaget ikke godt nok,« lød delkonklusionen fra DF-formanden torsdag.

Problemet mellem V og DF er fortsat væksten i den offentlige sektor og ikke mindst grænsekontrollen. DF vil genoplive grænseaftalen fra 2011, der dårligt nåede at blive kørt ud, før Thorning-regeringen rullede den tilbage. Men modellen fra dengang er ramt ind i juridiske forviklinger.

»Regeringsapparatets jurister er nået frem til den opfattelse, at det skrottede 2011-forlig vil være et brud på Schengen, hvorved Danmark risikerer en sag ved EU-domstolen. Dansk Folkeparti er omvendt ikke tilhænger af Schengen-samarbejdet og har ikke noget imod at udfordre det. Derfor slås Thulesen og Løkke også om noget dybere: om Danmarks placering og rolle i det europæiske samarbejde,« skriver Weekendavisen i dag.

Oven i det er Anders Samuelsen (LA) begyndt at optrappe konflikten.

Liberal Alliance har ifølge Berlingskes oplysninger viklet topskattelettelser ind i forhandlingshårdknuden og meddelt, at de kun vil stemme for håndværkerfradrag, asylstramninger og et eventuelt forslag om at gøre Pia Kjærsgaard (DF) til formand for Folketinget, hvis de fire borgerlige partier skriftlig binder hinanden op på at lette skatten på den sidst tjente krone.

Og hvis ikke LA får det?

»Så bliver det et utroligt kompliceret liv, regeringen får,« sagde Samuelsen torsdag.

Med i kluddermoderskabet er også de Konservative, som torsdag sagde officielt og endegyldigt nej tak til regeringsdeltagelse, og som prøver at føre en mere lavmælt forhandling end Liberal Alliance.

»Den nemmeste vej til indflydelse ikke er ved at stå og råbe og skrige. Vi forhandler bag dørene,« siger Brian Mikkelsen (K) til Berlingske.

Alligevel kørte politisk ordfører Mai Mercado (K) frem torsdag og krævede flere penge til politiet.

»Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan bakke et regeringsgrundlag op, som ikke indeholder en god saltvandsinsprøjtning til politiet,« sagde hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Således er arme og ben snoet sammen i den borgerlige lejr.

Lars Løkke skal de næste dage prøve at vikle det hele fra hinanden.

Fik du læst?
En topembedsmand bad Uffe Elbæk om at tie som kulturminister under AFUK-sagen, viser tv-klip, der nu er slettet fra internettet. Men Politiko.dk har en kopi. Se citaterne her. Og læs historien her.

Dagens analyser
Helle Ib, politisk kommentator for Børsen: »Der er vitale områder, hvor Løkke har brug for LA's mandater og absolut ikke kan regne med hjælp fra andre partier,« skriver hun i avisen og nævner håndværkerfradraget, udlændingestramninger og beskæring af ulandsbistanden:

»På disse felter kan det hurtigt blive fatalt, hvis Løkke mangler Samuelsens opbakning som følge af, at Venstre ikke leverer på den sag, som er helt afgørende for LA - topskattelettelser.«

Christine Cordsen, politisk analytiker for Jyllands-Posten: »Samuelsens tilgang til forhandlingerne er, at Løkke – uanset hvilke partier, der kommer med i regeringen – skal skrive et regeringsgrundlag, som alle fire blå partier kan nikke til. Så der på forhånd er sikret mindst 90 mandater bag indholdet. Det er nu, kompromiserne skal laves, mener Anders Samuelsen, som ellers frygter, at han absolut ingen indflydelse får, når først Løkke har indtaget statsministerkontoret.«

Hans Engell, politisk kommentator for Ekstra Bladet: »Men hvad bliver så konsekvensen af de ultimative meldinger, Løkke fik i går fra LA? For det første risikerer Løkke at brænde inde med de forslag om håndværkerordning og asyl, som fremsættes om to uger i Folketinget. Uden LA er der ikke flertal for noget af det. Hertil kommer, at V-regeringen fra starten vil fremstå uhyre svagt, hvis man ikke engang er sikker på at kunne gennemføre sine første lovforslag«.

Dagens gode råd
»Man skal ikke true med at vælte en regering, hvis man ikke har tænkt sig at gøre det. Det er dumt, for så mister det fuldstændig sin værdi som pressionsmiddel.«

Tips og tricks til Liberal Alliance fra Pelle Dragsted, nyvalgt folketingsmedlem for Enhedslisten, der arbejdede som strateg og rådgiver for Johanne Schmidt-Nielsen i sidste valgperiode, hvor EL raslede med sablerne over for Thorning, men aldrig huggede til.

Set i Jyllands-Posten.

Opdateret kl. 8.46