Thomas Larsen: Derfor sender V de tunge drenge mod Kristian Jensen

Det illustrerer sagens alvor, at det er to store Venstre-koryfæer, der er sendt ud for at irettesætte Kristian Jensen, efter at udenrigsministeren i weekenden meldte sig klar til at overtage formandsposten efter Løkke. Sådan lyder Berlingskes politiske kommentators vurdering.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Det er langt fra tilfældigt, at det netop er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og gruppeformand for Venstre, Søren Gade, der offentligt irettesætter Kristian Jensens (V) formandsmelding.

Sådan lyder vurderingen fra Berlinskes politiske kommentator, Thomas Larsen, efter at de to V-veteraner tirsdag har kommenteret Kristian Jensens melding om, at han er klar til at overtage formandsposten i partiet efter Løkke – også hvis det skal ske gennem et kampvalg. En melding, som V-næstformanden kom med i Jyllands-Posten i weekenden.

»At det netop er de meget tunge drenge, der går ud nu, viser noget om sagens alvor. De kan gøre det med en autoritet og en vægt, så de både får sat Kristian Jensen på plads, men også stopper for en yderligere diskussion,« siger Thomas Larsen og konstaterer:

»Men det er også et vink med en vognstang om, at Kristian Jensen skal holde inde nu.«

»Træls« og »irriterende«

Til Jyllands-Posten sagde Kristian Jensen i weekenden, at »hvis man ikke kan lide kampvalg, skal man holde sig ude af politik. Sådan er det bare.«

En melding, som gruppeformand Søren Gade over for TV 2 News betegner som »træls«.

»Der er ingen tvivl om, at Lars Løkke er formand for Venstre og statsminister. Og det er han, til solen brænder ud. Og så er der en anden situation, når solen er brændt ud,« sagde Søren Gade blandt andet til stationen, mens Claus Hjort brugte ord som »irriterende« og »ikke for smart« i et interview med samme kanal.

Meldingerne kommer efter, at der i flere dage har været stilhed fra Venstre-toppen. Selv afviste Lars Løkke Rasmussen mandag at kommentere sagen, og også partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, meldte hus forbi. Men for at få lagt låg på debatten, har partitoppen nu koordineret et par udtalelser, lyder vurderingen fra Thomas Larsen.

»Det er tydeligt, at der er en stor vrede i Venstre over, at Kristian Jensen har startet en så stærkt destruktiv debat. Det er åbenlyst skadeligt for Lars Løkke Rasmussen i særdeleshed, men også for Venstre i bred forstand.«

Vreden mod Jensen er »ekstra stor«

»Det, der gør, at vreden er ekstra stor i forhold til Kristian Jensen, er, at mange oplever, at han reelt sætter sin egen interesse over Venstres tarv. Det er bundlinjen hos mange, og det er selvfølgelig uacceptabelt. Det er også derfor, at så tunge koryfæer går ud og sætter deres næstformand på plads. De er helt klar over, hvor store skader det gør på Venstre, og derfor slår de også ring om Lars Løkke Rasmussen nu,« siger Thomas Larsen, der fortæller, at der siden udenrigsministerens melding i weekenden, har været store frustrationer i V-toppen over den debat, sagen har startet.

»Og får den debat lov at fortsætte i lang tid og skaber en egentlig diskussion om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen er den rette formand, så er det fuldstændig undergravende for partiet,« siger Thomas Larsen.

Ved krisemødet i Venstre i juni 2014 blev netop Søren Gades navn bragt i spil som en mulig modkandidat til Kristian Jensen, hvis det skulle komme dertil, at Lars Løkke Rasmussen måtte træde af som formand for partiet. Men dengang undlod Kristian Jensen at tage et kampvalg mod formanden.

Selv har V-næstformanden udtalt, at han længe gerne har villet overtage formandsposten, og derfor er det »overraskende« for ham, at sagen er blevet så stor.