Søren Gade: Kristian Jensens formandsudmelding er »træls«

Venstres gruppeformand erkender, at al snakken om fremtidige formænd er irriterende. Løkke er statsminister og Venstre-formand »til solen brænder ud«, lyder hans svar.

Humøret var højt, da Kristian Jensen og Søren Gade under valgkampen sidste år skulle en tur op i luften, da de besøgte kranvirksomheden BMS i Nørresundby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Først ville Venstre ikke rigtig sige noget om det.

Lars Løkke Rasmussen afviste at udtale sig og vendte rundt på hælen, da spørgsmålet i går blev bragt op. Og Jakob Ellemann-Jensen, partiets politiske ordfører, meldte ligeledes hus forbi over for Ritzau, da han blev spurgt til sagen i morges.

Men Kristian Jensens udtalelse i Jyllands-Posten om, at han er klar til et kampvalg for at blive Lars Løkke Rasmussens efterfølger som formand for Venstre vil ikke rigtig dø.

Og nu erkender grupprformand Søren Gade, at polemikken om Løkkes formandskab og Kristian Jensens lyst til tage en åben magtkamp med eventuelle udfordrere, når den tid kommer, er »træls«.

»Vi har en statsminister og nøglerne til statsministeriet, og det tror jeg, vi skal bruge vores tid på,« siger Søren Gade i dag til TV 2 News.

»Der er ingen tvivl om, at Lars Løkke er formand for Venstre og statsminister. Og det er han, til solen brænder ud. Og så er der en anden situation, når solen er brændt ud,« siger Søren Gade videre.

Søren Gade blev bragt i spil i medierne som mulig modkandidat til Kristian Jensen i kampen om formandsposten i forbindelse med det hovedbestyrelsesmæde i Venstre i 2014, hvor Løkkes formandsfremtid var til diskussion.

Jensen: Jeg har jo ville være formand længe

Kristian Jensen undlod at tage et kampvalg med Lars Løkke Rasmussen for snart to år siden, da Løkkes formandskab var til diskussion på et historisk og syv timer langt maratonmøde møde i Odense.

Men til Jyllands-Posten sagde den nuværende Venstre-næstformand, Kristian Jensen, i weekenden:

»Hvis man ikke kan lide kampvalg, skal man holde sig ude af politik. Sådan er det bare.«

Siden har udtalelsen været genstand for både analyser, kommentarer og adskillige linjer journalistik. Og tidligere i dag undrede hovedpersonen sig så over, at hans udtalelse har skabt så stor opmærksomhed.

»Det er jo en holdning, jeg har sagt igennem længere tid. Så det var overraskende for mig, at det var en nyhed,« sagde han til TV 2 News.

Thomas Larsen: Kristian Jensen bryder alle uskrevne regler

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kaldte Jensens markering for »usædvanlig«, »uklog« og et »brud på alle uskrevne regler«.

Kristian Jensen udmelding bliver kun bliver værre af, at Løkke netop har været gennem en regeringskrise ovenpå konflikten med de Konservative, og at Venstre gennem længere tid har ligget dårligt i meningsmålingerne, mener Thomas Larsen.

»Kristian Jensen bryder alle uskrevne regler ved at gå ind i formandsdiskussionen på dette tidspunkt. Normalt holder kronprinser og kronprinsesser sig i skindet og bakker deres leder op, indtil et formandsskifte de facto bliver aktuelt. Det gør de selvfølgelig, fordi de ellers risikerer at åbne for ødelæggende diskussioner om lederens holdbarhed på posten. Derfor tror jeg heller ikke, at Løkke er ret glad for, at Kristian Jensen så tydeligt viser, at han gerne vil have formandsposten,« skrev Thomas Larsen i en analyse af palaveret i weekenden.