Sofie Carsten Nielsen rækker hånden ud til Lars Løkke: »Der er opbrud i dansk politik«

Radikale Venstres partileder har åbnet for at indgå i et regeringssamarbejde med Liberal Alliance. Nu rækker Sofie Carsten Nielsen også hånden ud til Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne.

Politisk leder for De Radikale, Sofie Carsten Nielsen, holder partiledertale fra Hovedscenen på Folkemødet i Allinge, torsdag den 17. juni 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et politisk flertal ved næste folketingsvalg bestående af Radikale Venstre, Konservative, Venstre, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne.

Det er Sofie Carsten Nielsen, Radikale Venstres politiske leder, på ingen måde afvisende over for. I stedet rækker hun hånden ud til særligt én anden partileder.

»Hvis der skulle Lars Løkke og Moderaterne til, før det gik op for folk, at Radikale faktisk har en række gode pointer – for det er vel sådan set det, han siger – så skal vi da række hånden ud,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Berlingske fangede den radikale leder efter hendes tale på Folkemødet, kort efter åbningen torsdag i Allinge på Bornholm, hvor hun blandt andet udtrykte sin tydelige frustration over blokpolitik og rød mod blå.

»Til daglig bliver vi puttet i kasser, men vi kan sagtens have idéer til fælles med andre. Det er sådan, vi løser de rigtige problemer,« siger hun.

I Berlingske har Sofie Carsten Nielsen for nylig lagt pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at gennemføre omfattende reformer, og i et interview med Politiken åbner hun for at indgå i et regeringssamarbejde med Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh.

Det har fået blandt andre Pelle Dragsted, der er tidligere folketingsmedlem og højtstående medlem af Enhedslisten, til at kritisere Radikale Venstre på Twitter.

Sofie Carsten Nielsen tager dog ikke kritikken så tungt:

»Det er jo ikke mærkeligt, at Enhedslisten dyrker den bloktænkning, hvor man ikke må samarbejde med andre. Jeg tror bare, det forhindrer, at vi får løst de store udfordringer. Jeg har et fremragende samarbejde med Mai Villadsen om en række ting, men hvorfor skulle det forhindre det mig i også at søge løsninger med dem, jeg er enig med om andre ting?«

Men hvor realistisk er et R-LA regeringssamarbejde?

»Det kan da godt være, det ikke er realistisk, men man er nødt til at starte et sted. Alex og jeg er optaget af, hvad vi kan samarbejde om i stedet for at sige, at fordi han er i blå blok, og jeg er i rød blok, kan vi ikke snakke. Det skal vi da have lov til, uden at alle skal kravle ned i, at jeg så har sagt, vi vil støtte en anden regering. Det kan godt være, vi vil det, men jeg er åben for mange ting,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Blandt andet en regering bestående af jer, V, K, LA, KD og Moderaterne?

»Alle, jeg kan få mere til fælles med og trække mere fremad med, dem vil jeg da samarbejde med. Der er opbrud i dansk politik, og der håber jeg, at vi kan gøre noget sammen med Moderaterne.«

Hvad mener du med, at der er opbrud i dansk politik?

»Det er aldrig sikkert, at status quo holder. Der har været opbrud i dansk politik før, og så kan det godt falde tilbage i de sædvanlige riller og blokpolitik, hvor det handler mere om at genere de andre end at løse problemerne. Det er bare dødssygt, og jeg oplever et ønske om, at det ændrer sig.«

Men der kan kun være én statsminister?

»Det er rigtigt. Og det må så være vedkommende, der kan samle 90 mandater bag sig. Men kunne vi nu ikke blive enige om retningen først, så må vi finde ud af, hvem der skal stå i spidsen bagefter. Det, synes jeg, ville give mest mening,« siger Sofie Carsten Nielsen.