Skipper: Overilet at tale om nye våben mod terror

Det er overilet og panikagtigt, at justitsministeren åbner for flere våben mod terror blot en uge efter Charlie Hebdo-angrebet, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Terrorangrebet i Paris kan føre til, at Danmark foretager en masse ugennemtænkte og panikagtige indgreb.

Det frygter retsordføreren for Enhedslisten, Pernille Skipper (Ø), efter justitsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske onsdag åbner for nye våben mod terror.

Det gælder blandt andet permanent overvågning af flytrafikken og lagring af borgernes aktivitet på internettet - den såkaldte sessionslogning. Men ifølge retsordføreren er det alt for tidligt at tale om nye våben mod terror blot en uge efter massakren mod satiremagasinet Charlie Hebdo.

»Det er mange forskellige forslag, som justitsministeren hiver op af hatten, og jeg synes faktisk, at det er en lille smule uhyggeligt, at hun oven på et terrorangreb i Paris indirekte begynder at bruge det som en undskyldning for at gribe ind i de grundlæggende frihedsrettigheder. Det er ikke klædeligt,« siger Pernille Skipper.

På nuværende tidspunkt er det ifølge retsordføreren ikke er muligt at lave en reel vurdering af, hvorvidt Danmark har behov for nye våben mod terror eller ej.

»Det, vi ved, er, at der er sket noget meget forfærdeligt og skrækkeligt, som skal fordømmes. Men vi har endnu ikke alle oplysninger om, hvad der egentligt er sket. Selvfølgelig skal vi lære af de erfaringer, der kommer ud af det her, og se på, om der sket noget i Frankrig, som vi kan lære af i Danmark, men vi må ikke handle overilet,« understreger hun.

Pernille Skipper påpeger, at diskussionen om blandt andet adgangen til flypassagerers oplysninger har eksisteret i mange år, og at den er blevet stoppet i EU mange gange af Europa-Parlamentet, som har vurderet, at det er for indgribende i retten til at bevæge sig frit:

»Der har hidtil ikke været politisk vilje til at gennemføre det, og derfor synes jeg, det er rigtigt uhyggeligt, at man begynder at hive det op af hatten i relation til et terrorangreb, som med al sandsynlighed ikke kunne have været forhindret, selv hvis man havde sådanne flyoplysninger.«

Det samme gælder ifølge retsordføreren sessionslogningen.

»Vi har haft det tidligere, og det har vist sig fuldstændigt ineffektivt. EU-domstolen har slået fast, at det strider mod grundlæggende rettigheder, og så er det jo en overvågning af alt, hvad vi gør, siger og foretager os på internettet, selv om vi ikke er mistænkt for noget kriminelt. Det hører ikke til i et demokratisk samfund,« siger hun.