Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det betændte opgør om posten som næstformand i SF får nu partiledelsen til at overveje at anbefale et kompromis med to næstformænd. Men det betyder ikke, at et kampvalg er afværget.
Ledende SFere ønsker ikke, at den siddende næstformand, Meta Fuglsang, skal fortsætte. Derfor leder de efter en makker til udfordreren Mattias Tesfaye, så de to kan stille op sammen som et mere bredt favnende næstformandspar, oplyser en centralt placeret SF-kilde til Berlingske.
Meta Fuglsang betragtes med skepsis, fordi hun i formandskampen bæres frem af den utilfredse venstrefløj i partiet, som hun dermed kan komme til at stå i politisk gæld til, og det kan skabe usikkerhed om Villy Søvndals projekt, lyder det.
SF-ledelsens nye overvejelser kommer efter en uge, hvor deres uofficielle kandidat Mattias Tesfaye har været i massiv modvind. Det begyndte, da tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm tordnede mod hans ti teser for praktisk socialisme, der blandt andet efterlyser ny »klassekamp« til fordel for arbejdere og lavtlønnede lønmodtagere. Samme linje har skatteminister Thor Möger Pedersen lagt.
Modstanden eksploderede søndag, da de to SF-ministre Ida Auken og Pia Olsen Dyhr i Politiken gik op imod de såkaldte »arbejderister« og forlangte at fastholde SF som »et bredt folkeparti«. Senere søndag sluttede opgøret med en fælles pressemeddelelse, der af begge fløje udlægges som en irettesættelse af modstanderne fra SF-formand Villy Søvndal.
Mattias Tesfaye annoncerede i sidste måned sit kandidatur til posten med krav om, at der kun skal være én fuldtidsansat næstformand, men det krav opgiver han nu.
»De seneste ti dage har udfordret sammenholdet i partiet. I den situation ønsker jeg ikke at blokere for løsninger, der kan skabes samling omkring i en ny landsledelse,« skriver Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar til Berlingske.
Undren over overvejelse om duo
Også Meta Fuglsang erklærede i går til TV 2, at hun gerne deler posten.
Trine Pertou Mach, der er medlem af landsledelsen og ventes at støtte Meta Fuglsang, undrer sig over ledelsens overvejelser om at opstille en duo.
»Hvis vi beslutter os for at have to næstformænd, og der er to kandidater, så er det de to kandidater, vi skal vælge. Hvis der er en tredje kandidat, så håber jeg, at vedkommende melder sig på banen på et tidspunkt. Jeg synes, det lyder mystisk,« siger hun.
Billedserie:
På SFs landsmøde den 13.-15. april skal de delegerede vælge 20 medlemmer til en landsledelse, der dagen efter skal vælge en eller to nye næstformænd. Det er landsledelsen, der afgør, om der som i dag skal være to næstformænd, men Villy Søvndal kan indstille, hvilken model han foretrækker.
SFs gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge, kan hverken be- eller afkræfte Berlingskes oplysninger om jagten på en tredje kandidat, men kan godt se en fordel i at fortsætte med to næstformænd.
»I en tid, hvor det er utrolig vigtigt, at vi lever op til vores ry om at være et decentralt parti, der vokser nedefra, så har det været godt med to næstformænd. Men det kommer fuldstændig an på, hvordan landsledelsen prioriterer,« siger Pernille Vigsø Bagge.